onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Af Örgütü: Türkiye Binlerce Mülteciyi Suriye'ye Geri Gönderdi

Af Örgütü: Türkiye Binlerce Mülteciyi Suriye'ye Geri Gönderdi

ATKN
01.04.2016 - 10:29 Son Güncelleme: 01.04.2016 - 12:16

Uluslararası Af Örgütü Türkiye ile Avrupa Birliği anlaşmasının imzalanmasının ardından, pek çok Suriyelinin ülkelerine geri gönderilmeye başlandığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'nin Suriyelilere 'açık kapı politikası' uyguladığını belirterek 'zorla geri gönderme' iddialarını yalanladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Dikili'nin Bademli Köyü'nden Midilli Adası'na gitmek isteyen göçmenlere Sahil Güvenlik Ekipleri engel oldu.

Af Örgütü Suriye'den Türkiye'ye sığınanların ülkelerine geri gönderilmelerinin uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu söylüyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre Türkiye'nin Suriye sınırında saha araştırması yapan örgüt, Türkiye'den yetkililerin sınır şehirlerinde yaşayan en az 100 kadar kadın, çocuk ve erkeğin her gün Suriye'ye geri gönderildiğini aktarıyor.

Af Örgütü'nün geri gönderilen veya gönderilme korkusu yaşayan Suriyeli mültecilerle yaptığı görüşmelerin ardından yayımlanan rapora göre geri göndermeler, Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası anlaşmalara aykırı.

'Türkiye Suriyeli mülteciler için güvenli bir ülke değil ve her geçen gün daha da az güvenli hale geliyor'

'Türkiye Suriyeli mülteciler için güvenli bir ülke değil ve her geçen gün daha da az güvenli hale geliyor'

Dikili, denizden Yunanistan'a geçmek isteyen göçmenlerin sık kullandığı yerlerden biri.

Uluslararası Af Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, 'AB liderleri sınırlarını kapatmak için içinde bulundukları çaresizlik yüzünden en basit gerçekleri bile unuttular: Türkiye Suriyeli mülteciler için güvenli bir ülke değil ve her geçen gün daha da az güvenli hale geliyor' dedi.

Dalhuisen ayrıca, 'Türkiye'nin Suriyeli mültecilere yönelik korumasını geliştirmek için baskı yapmak bir yana, AB tam aksini teşvik ediyor' diyor ve ekliyor:

'Geçen yedi-dokuz hafta içerisinde Türkiye'nin Suriye'ye birkaç bin mülteciyi Suriye göndermiş olması büyük ihtimal. Eğer anlaşma planlandığı gibi ilerlerse, AB'nin Türkiye'ye gönderdiklerinin de aynı kaderi paylaşması riski büyük.'

'Yaşam koşulları iyi değil'

'Yaşam koşulları iyi değil'
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Örgüt, raporunda geri gönderilenler arasında annesi ve babası olmayan üç çocuk, sekiz aylık hamile bir kadın gibi korumaya ihtiyaç duyan kişiler olduğunu da belirtiyor.

Raporda ayrıca Suriyelilere, Türkiye'de yapılan kayıt işlemlerinin artık daha zor hale geldiği ve bu nedenle sağlık hizmetlerine ulaşmakta sıkıntılar yaşalan mülteciler olduğu söyleniyor.

Raporda şöyle deniyor: 'Hatay'daki Suriyeli mültecilere göre kayıt olmaya çalışan bazıları gözaltına alındı ve kayıt belgeleri olmadığı ortaya çıkan digger mültecilerle birlikte Suriye'ye geri dönmeye zorlandı. Uluslalarası Af Örgütü, Hatay'da, kayıt olmaya çalışmak yerine oturdukları evde kalmayı tercih eden kayıt olmamış Suriyeli bir aile ile görüştü.'

Rapor ayrıca geçen ay Halep'ten Türkiye'ye sığınmak için sınıra gelen ancak sınırın 20 kilometre ötesinde kamplarda tutulan yaklaşık 200 bin mültecinin yaşam koşullarının da iyi olmadığını belirtiyor.

'İnsan kaçakçıları ortaya çıktı'

'İnsan kaçakçıları ortaya çıktı'

Sınırdaki sınır kontrolleri nedeniyle insan kaçakçılarının ortaya çıktığını ve Suriyeli mültecileri Türkiye sınırından geçirmek için kişi başına 1,000 dolar istediklerini aktarıyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yalanlama

Dışişleri Bakanlığı'ndan yalanlama

Reuters'a konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, 'Türkiye, ülkelerindeki savaş ortamından kaçan Suriyelilere yaklaşık beş yıldır 'açık kapı politikası' uygulamakta ve uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde, sınırda 'geri göndermeme' ilkesine titizlikle uymaktadır. Bu yaklaşımda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir' dedi.

Türkiye'nin 2.7 milyon Suriyeliye evsahipliği yaptığını belirten yetkili, 'Uluslararası hukuk ve ulusal mevzuatı çerçevesinde ülkemizden koruma talebinde bulunan hiçbir Suriyeli zorla ülkesine geri gönderilmemekte, gönüllü geri dönüş için hiçbir Suriyeliye herhangi bir telkin ya da zorlamada bulunulmamaktadır. Yukarıda zikredilen sayıda Suriyeliye ev sahipliği yapan ülkemizin iddia edildiği gibi az sayıdaki Suriyeliyi zorla göndermeye çalışmayacağı ortadadır' ifadelerini kullandı.

AB ve Türkiye arasında yapılan anlaşma uyarınca Türkiye'den Yunan adalarına giden mülteciler, vardıkları noktalarda kendileriyle yapılan mülakatın ardından Türkiye'ye geri gönderilecek. AB ise geri gönderilen her mülteci için, Türkiye'den bir mülteci alacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bu anlaşma uluslararası insan hakları kuruluşlarının tepkisini çekmiş ve bunun pek çok uluslararası anlaşmanın ihlali anlamına geldiği belirtilmişti.

BBC Türkçe ve Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
81
20
14
8
8
5
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tuğçe ak

Dua etsinler kapımızı açtık ya savaşta öleceklerdi yada açlıktan az kıymet bilsinler yatıp kalkıp Türkiyeye dua etsinler tüm insanlar tüm ülkeler

Pasif Kullanıcı

suriyede savas bittigine gore suriyeye gidebilirler kapilar acik buyrun

Berat Yeşilyurt

İster vicdansız deyin ister duyarsız.. Ama ben ülke yönetiminde olsam angajman kurallarım dahilindeki 100.000 mültecinin üstüne geleni almazdım yasa dışı gir... Devamını Gör