ABD Heyeti Genelkurmay'da
Türkiye'nin IŞİD'le mücadele için kurulan koalisyona katkısı ABD'li heyetle görüşülüyor. Amerikan Merkezi Kuvvetler Komutanlığı'ndan bir heyet Genelkurmay Başkanlığı'nda.
ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Orgeneral John Allen'ın Ankara ziyaretinde kararlaştırılan görüşmeler başladı. IŞİD'e karşı askeri girişimleri genişletmeye dönük tedbirler ve bu kapsamda Suriyeli ılımlı muhaliflere verilecek eğitim, heyetle yapılan görüşmelerin ana gündem maddesi.
Heyette ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM ve ABD Avrupa Komutanlığı EUCOM yetkilileri Genelkurmay Başkanlığı'nda Plan ve Prensipler ve Harekat Dairesi Başkanlığı'ndan muhataplarıyla görüşüyor.
Mücadelede Türkiye'deki üslerin kullanımı
Genelkurmay Başkanlığı'ndaki görüşmelerde IŞİD'le mücadelede üslerin kullanımıyla ilgili durumun da ele alınması bekleniyor. Türkiye ve ABD arasında oluşturulan ortak askeri planlama ekibinin görüşmelerini 16 Ekim Perşembe günü de sürdüreceği öğrenildi.
Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Susan Rice geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 'Suriye ile Irak’taki 'faaliyetlere girebilmeleri' için ABD ve ortaklarına üslerin kullanılması izni verdiğini' söyledi, ancak bu, Türk tarafınca yalanlandı. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada, 'ABD ile terörle mücadele için yürütülen işbirliği dışında İncirlik ile ilgili yeni bir durum söz konusu değildir. Bu aşamada sadece eğit-donat programı için Türkiye tarafından önerilen bazı tesisler söz konusudur. Bunda da karar aşamasına gelinmemiştir' dedi.
Arınç, Batılı ülkelerin 'eğit-donat faaliyeti' kapsamında eğitim alacak ılımlı Suriyeli muhalif sayısı için binleri' değil 'birkaç yüz'ü düşündüğünü belirtti, ABD ile yürütülen görüşmelerin seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulundu:
'Böyle bir faaliyetin Türkiye içerisinde en uygun yerde nasıl yapılabileceği konusunu da karşılıklı görüşme olarak devam ettiriyorlar. Türkiye bunun sadece eğitim bölümünde olabilir, bugüne kadar olduğu gibi silah ve teçhizat bölümünde olmaz. Nasıl gelirler ve bütün bunlarda dikkat edeceğimiz şey, eğitim-donatımda mutlaka Suriye halkından olması gelenlerin yabancı unsurları içerisinde barındırmaması düşünülüyor. Bu konuda henüz yer, imkan, şartlar kesin olarak belirlenmiş değil.'
ABD ile yürütülen temaslar
Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Orgeneral John Allen ve yardımcısı Brett McGurk, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelmişti. Görüşmelerin ardından ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki görüşmelerde IŞİD'le mücadeleye ilişkin dinamik ve derinleşen ikili istişare süreci ile askeri destek, yabancı savaşçılarla mücadele, finansmanın engellenmesi ve insani yardım konularındaki girişimlerin sürdürülmesi için mutabakata varıldığını açıklamıştı.
Ayrıca ABD Başkanı Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Danışmanı Lisa Monaco da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile Suriyeli muhaliflere verilecek askeri eğitim hakkında görüştü.
ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz hafta Türkiye topraklarındaki bir askeri üsde, ABD'li ve Türk askeri uzmanlar tarafından verilecek eğitime ilk aşamada 2 bin Suriyelinin katılacağını açıkladı.
ABD, Suriye ve Irak'taki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerini koalisyon güçleriyle birlikte havadan bombalamayı sürdürüyor.
Türkiye'nin IŞİD ile mücadele için üç şartı var. Bunlar, uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi, güvenli bölgenin Suriye tarafında tesis edilmesi ve eğit-donat anlayışıyla sürecin kimlerle nasıl yürütüleceğinin belirlenmesi.
Kaynak: Al Jazeera ve Reuters