90. Oscar Ödüllerine Giderken: Hollywood Kadınların Temsilinde 1930'ların Bile Gerisinde
Araştırma, 'Bechdel Testi' yöntemine göre yapıldı.
BBC Türkçe'nin haberine göre, Bechdel Testi, sinema dünyasındaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için kullanılıyor. Bir filmin Bechdel Testi'ni geçebilmesi için belli kriterleri tutturması gerekiyor.
Bechdel Testinden bir filmin geçmesi için, bir adı olan en az iki kadın karakter olması ve bu kadınların filmde erkekler dışındaki başka konularda konuşuyor olması gerekli. Bu kadın karakterler sadece bir kez 'erkek muhabbeti' yapabilir.
1929 yılından günümüze kadar 'En iyi film Oscar'ını kazanan filmlerin yüzde 51'i Bechdel Testini geçemedi.
BBC'nin son araştırması, geçtiğimiz 90 yılda Akademi'nin En İyi Film Ödülü verdiği filmlerin sadece yarısından azının geçebildiğini ortaya koydu. Kadınların temsil oranı ise, 1930'ların da altına geriledi.
En İyi Film Oscar'ı alan Moonlight (Ay Işığı), Gladyatör ve Slumdog Millionaire gibi filmler ile bu yıl aday gösterilen iki farklı film de, testten kaldı.
Bu yıl En İyi Film Oscar'ına aday olan Darkest Hour da testi geçemeyen filmler arasında.
Bu yıl En İyi Film Oscar'ına aday olan Darkest Hour'da ismi duyulan iki kadın karakter var ancak birbirleriyle bir erkek dışındaki bir konuda diyalog kurmadıkları için, bu film de testi geçemiyor.
Schindler'in Listesi, ve Argo testi geçen filmler arasında.
Argo ve Schindler'in Listesi dahil En İyi Film ödülü alan son 89 filmden 43'ü testteki tüm kriterleri yerine getiriyor.
Ancak bu filmlerde de sadece kadınlar arasında geçen diyalogların sayısı çok az.
Dunkirk'te ise ismi olan iki kadın karakter yok. Miranda Nolan ve Kim Hartman'ın canlandırdığı kadın karakterler ise "hemşire" ve "kabin görevlisi" olarak filmde geçiyor.
Kara Panter'de cesur ve zeki kadın karakterlere yer vermesi önemli bir adım.
2016 yılında en çok izlenen 100 filmden sadece 34'ünde ana karakter ya da yardımcı karakter kadın.
Annenberg Foundation adlı kuruluşun İngilizce konuşulan ülkelerdeki filmleri incelediği araştırmasına göre, 2016 yılında en çok izlenen 100 filmden sadece 34'ünde ana karakter ya da yardımcı karakter kadın. Bu 34 filmdeki kadınlardan sadece üçünde sinema dünyasında yeterince temsil edilmeyen ırksal ve etnik gruplardan karakterler bulunuyor. Bu 100 filmden sadece 11'inde beyaz kadın karaktere hiç yer verilmemiş.
Öte yandan Geena Davis Enstitüsü, ABD ve İngiltere dışındaki ülkelerde 2010 ve 2013 yılları arasında çekilen filmleri incelediğinde, cinsiyet eşitliği konusunda Çin, Kore, İngiltere, Brezilya, Almanya gibi ülkelerin çok daha başarılı olduğunu gösterdi.
Yorum Yazın
Ne güzel iş kıçımızdan test kriteri uyduralım ve algı oluşturup hak etmeyen yerlerde kadın olmasını sağlayalım.Yani Christopher Nolan sen nasıl bir seksistsi... Devamını Gör
Yalnız, sanıyorum bu test öyle kıçtan baştan uydurulan bir test değildir.
Oscar'ın verdiği ödüllerin %90'ı yalan zaten, bunu biliyorduk, prestij adına dağıtılıyorlar, yetenek ya da başarı adına değil.
Siz kadın erkek eşitliğini çok yanlış anlamışsınız. O iş öyle olmuyor.