Görüş Bildir
Haberler
5. Yargı Paketi Genel Kurul'da

5. Yargı Paketi Genel Kurul'da

adem kara
02.06.2014 - 12:45

Meclis Fazla Mesai Yapacak

Meclis, bu hafta yoğun bir mesai yapacak. Hafta sonu da çalışılması planlanan Meclis'in gündemi 100 maddelik 5. yargı paketi ve maden kazasının ardından hazırlanan torba tasarı olacak. Siyasetin gündemini ise Cumhurbaşkanlığı seçim turları ve istişareler oluşturacak.

Çocuklara yönelik cinsel suçların cezalarını arttıran düzenleme 100 maddeden oluşuyor. Komisyon görüşmeleri biten tasarının bu hafta görüşülerek tamamlanması için Meclis’in hafta sonu da çalıştırılması planlanıyor.

Tasarı ne getiriyor?

Torba tasarıda esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi ve hırsızlık suçlarına verilen cezalar da arttırılıyor.

Bölge idare mahkemelerinin yapısını yeniden düzenleyen tasarıda, idari yargılamaya 'ivedi yargılama usulü' getiriliyor.

Adalet Bakanı'nın yetkilerini arttıran ve Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen HSYK değişiklikleri de tasarıya eklendi.

HSYK Teftiş Kurulu başkan ve başkan yardımcılarını HSYK Genel Kurulu'nun ataması, HSYK üyelerinin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağına Genel Kurul'un karar vermesi, Genel Kurul'un daire başkanını dairenin üyeleri arasından seçmesi tasarıya yeniden eklendi.

Buna göre, HSYK Genel Kurulu, Teftiş Kurulu başkanı ve başkan yardımcılarını da atayacak. Genel Kurul, her dairenin kendi üyeleri arasından bir üyeyi o dairenin başkanı olarak seçecek. Adalet Bakanlığı Müsteşarı daire başkanı seçilemeyecek.

Genel Kurul, tetkik hakimliğine; hakimlik ve savcılık mesleğinde en az 5 yıl görev yapan ve 'üstün başarısı ile kurul hizmetlerinde yararlı olacağı anlaşılanlar' arasından muvafakatları alarak, geçici veya sürekli çalıştırılmak üzere atama yapacak.

Madenlerle ilgili düzenleme komisyonda

Soma'da meydana gelen maden kazasının ardından hükümetin yeraltı çalışanları ve ölümlü kazanın meydana geldiği maden çalışanlarına yönelik hazırlanan 61 maddelik tasarı da, bu hafta Sağlık Komisyonu'nun gündemine gelecek.

Tasarı madenlerde taşeron sistemine son verirken, maden çalışanlarına erken emeklilik, mesai ücretlerinin arttırılması, çalışma saatlerinin sınırlandırılması ve ikramiye gibi haklar getiriyor.

Soma'da meydana gelen kazanın ardından kurulan TBMM Araştırma Komisyonu üyelerinin de bu hafta Genel Kurul'da okunarak çalışmalara başlaması bekleniyor.

Soruşturma komisyonu için AK Parti bekleniyor

Muhalefet, dört eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulacak olan soruşturma komisyonuna isimleri verdi. Meclis, AK Parti’nin 9 kişilik üyelik için belirleyeceği 27 ismi vermesini bekliyor.

AK Parti muhalefetin Meclis Başkanlığı’na bildirdiği bazı isimlere itiraz etti. İtiraz süreçleri tamamlanmadan Meclis'te bu dönem Soruşturma Komisyonu'nun kurulması beklenmiyor. Komisyon kurulsa bile Meclis tatile gireceği için takvimin yeterli olmayacağı ve çalışmaların Ekim’e kalacağı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçim turları

Salı günü grup toplantılarının yapılacağı Meclis'te ise liderlerin gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimleri olacak. CHP ve MHP Genel Başkanları Cuma günü biraraya geldi. Ortak aday konusunun ele alındığı görüşmede yeniden biraraya gelme kararı alındı. Kılıçdaroğlu’nun siyasi partilerle görüşme trafiğinin başlamasının ardından Bahçeli’ye iade-i ziyaret yapması bekleniyor.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/mec...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0