onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
5 Bin TL'lik Emekli Maaşıyla Geçinmeye Çalışan Kadın, Kirası 10 Bin Liraya Çıkınca Canına Kıymak İstedi

etiket 5 Bin TL'lik Emekli Maaşıyla Geçinmeye Çalışan Kadın, Kirası 10 Bin Liraya Çıkınca Canına Kıymak İstedi

Kübra Köklü
18.07.2023 - 16:29 Son Güncelleme: 18.07.2023 - 17:02

Ev sahibi kâbusu her geçen gün artarak devam ediyor. 5 bin TL'lik emekli maaşıyla geçinmeye çalışan Hülya Nevzat Erinç, kirası 10 bin TL’ye çıkınca canına kıymak istedi. Olaya ilişkin konuşan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, “Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en ciddi barınma kriziyle karşı karşıya. Ev sahipliği oranı tarihimizin en düşük noktasına gelmiş durumda. Türkiye Cumhuriyeti anayasasında 'bir Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşını konut sahibi yapmakla yükümlüdür' hükmü neredeyse yarı yarıya ihmal edilmiştir. Son iki yıl içerisinde korkunç bir tabloyla karşı karşıya kaldık” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

'Mal sahibi hiçbir şekilde evden çıkaramaz, baskı kuramaz'

'Mal sahibi hiçbir şekilde evden çıkaramaz, baskı kuramaz'

Ev sahibi kâbusu bir türlü bitmiyor. Neredeyse her gün kiracı ve ev sahibi arasında geçen tartışmalara ve kavgalara şahit oluyoruz. 

Edinilen bilgiye göre, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yaşayan ve ölen eşinin emekli maaşıyla hayatını sürdürmeye çalışan Hülya Nevzat Erinç, başına gelenler hayatını mahvetti. Erinç'in ev sahibi, 3 bin lira olan kirayı 10 bin liraya yükseltmek istedi.

Kirayı ödeyemeyen ve çaresiz kalan Erinç, intihara kalkıştı. Hastaneye kaldırılan Erinç’in yaşam mücadelesi sürerken, kira fiyatlarındaki fahiş artışlar yeniden gündeme taşındı.

'Son iki yıl içerisinde korkunç bir tabloyla karşı karşıya kaldık'

'Son iki yıl içerisinde korkunç bir tabloyla karşı karşıya kaldık'

Cumhuriyet'in haberine göre, Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en ciddi barınma kriziyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, ''Ev sahipliği oranı tarihimizin en düşük noktasına gelmiş durumda. Türkiye Cumhuriyeti anayasasında 'bir Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşını konut sahibi yapmakla yükümlüdür' hükmü neredeyse yarı yarıya ihmal edilmiştir. Son iki yıl içerisinde korkunç bir tabloyla karşı karşıya kaldık” dedi.

“Öncelikle bir yasal mevzuat var. Bu yasal mevzuatta 1 Temmuz 2023 ile 1 Temmuz 2024 arasındaki kira artışları yüzde 25 kuralıyla sınırlandırılmıştır'' diyen avukat Kiraz, şunları kaydetti: ''Hülya hanım bu artış ile kendisinin taciz edilmemesini istediğinde mal sahibi hiçbir şekilde Hülya hanımı evden çıkaramaz, hiçbir şekilde baskı kuramaz. Baskı kurarsa bunun Türk Ceza Kanunu’nda bir yaptırımı vardır. Kira hukuku konusunda haklarımızı bilmemiz gerekiyor.”

'Hollanda’da, Fransa’da, İspanya’da çokça gördüğümüz ‘kiralık sosyal konut’ uygulamasına Türkiye’nin geçmesi lazım'

'Hollanda’da, Fransa’da, İspanya’da çokça gördüğümüz ‘kiralık sosyal konut’ uygulamasına Türkiye’nin geçmesi lazım'
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Türkiye'de çok ciddi ekonomik krizin var olduğuna da dikkat çeken avukat Kiraz, ev sahibi ve kiracılar arasında çıkan soruna ilişkin çözüm üretilmediğini vurguladı. Avukat Kiraz sözlerine şöyle devam etti: “Burada çok ciddi bir barınma krizi, çok ciddi bir ekonomik kriz var. Bu krizi yaratanlar mal sahibi ve kiracılar arasındaki sorunlara hiçbir çözüm üretemiyorlar. Bu tablo eylül ayında, okulların açıldığı, öğrencilerin ciddi br sirkülasyon içine girdiği dönemde maalesef düşme ihtimali görünmüyor. Türkiye’nin bu tablodan çıkabilmesi mevcut ekonomik yapıyı sürdüren zihniyetle mümkün değil. Hollanda’da, Fransa’da, İspanya’da çokça gördüğümüz ‘kiralık sosyal konut’ uygulamasına Türkiye’nin geçmesi lazım. Sosyal konut, devletin, belediyelerin ve özel sektörün çok rahat üretebileceği konutlardır.”

Kira sorunuyla beraber kültürel çöküşünde yaşandığının altını çizen avukat Kiraz, “Türkiye’de kiralık konut meselesine yaşadığımız en büyük sorun, yabancıya mülk satışı ve fiyatların artması sebebiyle özellikle kentlerde yaşayan entellektüel kesimin sosyal olarak bu hayattan uzaklaşması olarak yansıyor. Örneğin Kadıköy’de birçok gazeteci, avukat dostumuz başka şehirlere taşınıyor. Bu artış devam ettiği müddetçe buraya kentin yeni zenginleri geliyor. Bu ilçelerin dokuları bozuluyor ve sosyolojik tabloyu değiştiriyor. Şu an yaşanan tablo bir kültürel çöküş ve bu tabloyu çözebilecek unsur Türkiye’nin mevcut siyasi yapısının değişmesidir” diye konuştu.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
2016 yılında Erciyes Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldum. Kayseri'de gördüğüm eğitim sonrası Ankara'da bulunan Uğur Mumcu Vakfı'nda Uğur Mumcu Vakfı Araştırmacı Gazetecilik eğitimimi tamamladım. Aldığım eğitimlerin ardından Türkiye'nin en köklü gazetelerinden birinin İstihbarat Servisi'nde haber editörlüğü ve muhabirlik yaptım. Buradaki görevimin ardından çeşitli haber portallarında özel haber ve röportajlar ürettim. 2022’den bu yana Onedio bünyesinde çalışıyor ve deneyimlerimi okuyucularımızla paylaşarak, sizleri gündem ve ilginç içeriklerle buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
192
98
45
8
6
1
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Art Ankara

Ev sahibi kadına üzülüp vicdan azabı çekeceği yerde evim boşaldı diye seviniyorsa şaşırmam, çünkü çoğu ev sahibi para hırsıyla insanlıklarını kaybetti! Bu ü... Devamını Gör

BseRM

hayır arkadaşım, ev sahibi olanlar da geçinme, kredi ödeme, yaşayabilme peşinde. siz neden bahsediyorsunuz ya? zamlar, bu imkansızlıklar, yeme içme bütün bun... Devamını Gör

ceren hanım

ah teyzem kiyamam sana.ama suc ev sahibinde degil ekonomiyi bu hale getiren bakanlarda.benim annemin izmirde evi var ama kendisi istanbulda yasamak zorunda s... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Çok uzun zaman önce bizim ülke insanının çoğunluğunda vicdan duygusunun olmadığı kanaatine vardım. Bizim ülke diyorum çünkü ben bu ülkede yaşayıp buradaki in... Devamını Gör