4.4 Milyar İnsanın İnternet Erişimi Yok
Yeni bir araştırma, dünya nüfusunun yarısından fazlasının internete erişimi olmadığını gösterdi. Araştırmada Türkiye'de internet erişimi olmayan 40 milyon insan yaşadığı belirtildi.
McKinsey&Company firması tarafından yapılan araştırmada, küresel alanda internete erişimi olmayan insan sayısı 4.4 milyar olarak belirdi. İnternete bağlantısı olmayan insanların dünyanın dört bir yanındaki 20 ülkede yaşadığı ifade edilirken, internet bağlantısı bulunan nüfus ise 3.2 milyar.
Hindistan, 1 milyar 63 milyon ile internet bağlantısı olmayan en fazla insanı barındıran ülke olurken, dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, 736 milyon ile ikinci sırada yer aldı. Çin'i Endonezya, Bangladeş ve Brezilya takip etti. 320 milyona yaklaşan nüfusa sahip olan ABD'de ise internet erişimi olmayanların sayısı 50 milyon.
Raporda, Türkiye'de interneti olmayanların sayısı 40, Mısır'da 41 ve İran'da 53 milyon olarak belirdi. Nüfus yoğunluğuna göre internet erişim oranı sıralandığında, Türkiye Çin'in ardından gelen ülke oldu.
Dünyanın 'internetsiz' ülkeleri ise Afrika'dan çıktı. Myanmar nüfusunun yüzde 99.5'inin internete bağlantısı bulunmazken, bu oran Etiyopya'da yüzde 97.8, Tanzanya'da yüzde 95.4 olarak belirdi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ise nüfusun yüzde 94.8'inin internet bağlantısı bulunmuyor.
Genç insanların interneti yok
Rapor, internet bağlantısı olmayan insanların yüzde 64'ünün kırsal bölgelerde ve altyapının güçsüz olduğu coğrafyalarda yaşadığına dikkat çekti. En fazla insanın internetten mahrum kaldığı Hindistan'da, nüfusun yüzde 45'inin düzenli elektriği bulunmuyor.
İnternete bağlantısı olmayan nüfusun yüzde 80'inin 55 yaşın altında olduğunu belirten raporda, yüzde 42'lik oranın da 25 yaş altı olduğu ifade edildi. Söz konusu rakamlar, Google ve Facebook'un başını çekmeye çalıştığı bedava internet kampanyalarının önemini ortaya çıkardı. Facebook, kısa süre önce Afrika'da mobil internet kullanıcılarının sayısının 100 milyona ulaştığını açıklamıştı.
Kaynak: Al Jazeera