Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
2015 Yılında Türk Kullanıcıların İlgisini En Çok Çeken 10 Haber
Geride bırakmak üzere olduğumuz 2015 yılı boyunca siyasi
gündemin yanı sıra bilim, bilişim, iş ve kültür alanlarında da birçok önemli
gelişme yaşandı. Bundle mobil haber uygulamasını kullanan okurlar yaklaşık 25
milyon haber içerisinden en çok bu 10 habere ilgi gösterdi.
#1 'Milyonluk Arabamı Öbür Dünyada da Sürmek İçin Mezara Gömeceğim' Diyor Ama Aslında Amacı Bambaşka
Thane Chiquinho Scarpa, Brezilyalı zengin bir işadamı. Sosyal medyada yaptığı ilginç bir duyuruyla geniş kitlelerce tanınır hale geliyor. Scarpa, duyurusunda milyon Dolarlık Bentley arabasını bir mezar açıp gömeceğini belirtiyor. Mısır firavunlarına özendiğini, öbür dünyada da Bentley'ini kullanabilmek için böyle yaptığını söylüyor.
Bunun için tarih de veriyor ve medyayı malikanesine davet ediyor. Hatta bununla da yetinmeyip bizzat mezar kazdığı fotoğrafları da sosyal medyada paylaşıyor. […]
#2 WiFi Bağlantınızın Bilmediğiniz Süper Bir Gücü Var
California Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, kablosuz bağlantının (WiFi) başka amaçlar için de kullanılabileceğini ortaya koydu.
En basit anlatımıyla WiFi teknolojisi, bir alan içerisinde kaç kişinin bulunduğunu bize söyleyebilir. Üstelik ortamda bulunan hiçkimsenin o ağa bağlı olmasına gerek olmadan. İnovasyonun sahibi Profesör Yasamin Mostofi, bir odanın içerisine bakıp WiFi sinyallerindeki değişkenlikleri ölçerek, içeride kaç kişinin olduğunu veya kaç tane objenin durduğunu hesaplayabildi. Ayrıca sadece duran objeleri değil, yürüyen veya koşan kaç kişi olduğunu da tespit edebildi. […]
#3 Adobe, NASA'nın uzay görüntülerini nasıl Photoshop'ladığını açıkladı
Hubble Uzay Teleskobu ve Curiosity gibi uzay araçları tarafından çekilen görüntüler, evrenin uzak köşelerindeki muhteşem manzaraların insanlar tarafından görülmesini mümkün hale getiriyor. Ancak tüm dünyada milyonlarca insanı evrenin büyülü yapısına hayran bırakan bu görüntüler, ilk çekildikleri halleriyle bize ulaşmıyor. NASA ve ESA gibi uzay ajansları tarafından yayınlanan görüntüler, karedeki gök cisimlerini gerçeğe en yakın şekilde yansıtabilmek için hummalı bir Photoshop sürecinden geçiriliyor.
Adobe tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir makale, NASA'nın elde ettiği uzay görüntülerini yayınlamadan önce nasıl bir süreçten geçirdiğini ortaya çıkardı. Uzay araçları ve uzay teleskopları tarafından elde edilen görüntüleri gerçeğe uygun şekilde düzenlemek için grafik tasarımı ve Photoshop konusunda uzman olmak yetmiyor. Bu görüntüleri doğru şekilde yorumlayıp düzenleyecek kişinin, aynı zamanda gökbilimi konusunda da son derece bilgili olması gerekiyor. […]
#4 Kutu Kola İçtikten 1 Saat Sonra Vücudunuzda Neler Olur
1 Kutu Coca Cola içtikten 1 saat içinde vücudunuzda neler oluyor hiç merak ettiniz mi?
Doktorun verdiği düşük yağlı diyete uyulsa da halen kilo almaya devam ediyor olabilirsiniz . Peki neden ? Aslında obezite ve pek çok hastalığın nedenlerinden biri Coca Cola, enerji içeceği gibi içeceklerde bulunan mısır şurubundan elde edilen yüksek fruktoz. Hatta fruktoz şurubu düşük yağlı olarak önerilen sağlıklı alternatiflerde bile bulunabilir ki, bu gerçekten ironik. Yüksek fruktozlu mısır şurubu diğer katkı malzemeleriyle birleştirilerek, aroma iyileştirilebilir.
İnsan vücudunun sevdiği bir diğer şeker türü glukozdur. Vücutta her hücre tarafından kolayca yakılan glukoz, çok az toksik ürün üretir. Ayrıca glukoz beyne doyduğunuzda yemenizi durdurmanız için beyne sinyal yollar.
Fakat fruktoz sadece karaciğer tarafından metabolize olur. Bu vücutta etil alkolün karaciğer yarattığı etkiye benzer bir etki yaratır. Yani kafanız iyi olmadan alkol tükettiğinizi düşünün. Bu nedenle karaciğerin algısı değişir ve bunları işleyerek zararlı yağlara dönüştürür. Ayrıca beyninize “doydunuz” sinyali gitmez. İşte bu neden insanlar yüksek fruktozlu tatlı içecekleri dev bardaklarda içebilirler ve fruktozlu dev menüleri tüketirler.
Aslında fruktoz meyve şekeri olarak da bilinir ama fruktoz içeren meyvelerin çoğunda vücudun fruktozu aşırı emmesine karşı fiber paketçikler halindedir. Yani doğada fruktoz, antidotuyla yer alır. Fakat mısır şurubundan elde edilen fruktoz çok daha sinsidir ve aşırı tüketime neden olur.
Az önce bir kutu kola içtiniz, vücudunuzda 1 saat içinde neler olacak merak ediyor musunuz? […]
#5 Dünyanın En Pahalı Şehirleri Listesinde İstanbul Kaçıncı Sırada?
Daha önceki yıllarda Singapur’un zirvede olduğu listede bu yıl Zürih ve Cenevre başı çekti, en pahalı metropoller sıralamasında New York üçüncü, Oslo dördüncü, Kopenhag beşinci, Londra altıncı, Şikago yedinci, Tokyo ise sekizinci sırada yer aldı.
Araştırmada çalışanların eline geçen net saat ücreti baz alındı. Çünkü ürün ya da hizmet satın almada en çok saat ücreti rol oynuyor. Araştırma için 122 ürün ve hizmet belirlendi ve bunlar ilgili ülkelerdeki maaşlarla karşılaştırıldı. İstanbul bu haliyle Moskova, Berlin, Barselona, Pekin, Madrid ve Rio’dan daha pahalı bir şehir. […]
#6 En Kısa Zamanda Türkçe'ye de Kazandırılması Gereken 19 Pek Mühim Aşk Sözcüğü
İllüstratör Emma Block, aşık olan herkesin yaşadığı fakat her dilde bir karşılığı olmayan duygu ve durumları derlemiş ve resmetmiş. Sonuç olarak da ortaya şöyle bir çalışma çıkmış: […]
#7 “Mühendis olmak için fazla çekicisin”
Ada Lovelace Günü’nde dünyanın dört bir yanından teknoloji-mühendislik sektörlerinde çalışan kadınlar, sosyal medyada seslerini duyurmak için harekete geçti.
“Ada Lovelace Günü” tüm dünyada kadınların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki başarılarının kutlandığı gündür. Her sene Ekim ayı içerisinde kutlanan gün bu sene 13 Ekim’de kutlanıyor.
Günümüzde dahi teknoloji ile ilgili alanlarda çalışan kadınlar erkek egemen sektörde kendilerini kabul ettirebilmek için türlü zorluklar çekiyor. Yakın zamanda yaşanan örneklerden birisi Isis Anchalee isimli bir yazılım mühendisinin başına geldi.
Anchalee, ABD'de çalıştığı firması OneLogin’in işe alım kampanyasında yer alması istenince objektifin karşısına geçip poz vermiş ve duvarlara posterleri asılmış. […]
#8 Ulusal yas nedir? Ne işe yarar? (Bir işe yarar mı?)
Ankara’daki Barış Mitingi’nde yaşanan katliamda, son haberlere göre 97 kişi hayatını kaybetti. Yüzlerce yaralı, hala hastanelerde tedavi görmekte. Olay, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde meydana gelen en kanlı terör eylemi olma özelliğini taşıyor. Dolayısıyla “ulusal yas” ilanı da çok gecikmeden yapıldı.
Peki nedir bu ulusal yas?
Bir ulus devlet ritüeli… Bu topraklarda yaşanmış veya uluslararası boyutta etki yaratmış büyük bir acı, felaket veya ölümle ilgili yaşanan derin üzüntüyü “milletçe” paylaştığımızı gösteren bir ritüel. Yakın geçmişte ilan edilen ulusal yasları hatırlayalım: Soma Maden Faciası, Süleyman Demirel’in ölümü, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el Suud’un vefatı, Pakistan’da Taliban’ın Peşaver kentinde düzenlediği saldırı, 2011 yılında Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ölümü… […]
#9 Çok Düşünmek İnsanı Yorar Mı?
Beyin, vücut ağırlığımızın ellide birini oluşturur ancak soluduğumuz oksijenin beşte birini tüketir. Doğal olarak beynimizi fazla zorlamanın bizi yoracağını düşünebiliriz, ancak iş böyle değil. Beyin, enerjisinin çoğunu temel durumunu korumak için harcar. Dinlenme durumunda, enerjimizin onda birini beyin hücrelerine ve zarına sodyum ve potasyum iyonu pompalamak için kullanırız. Bu basit süreç, her bir nöronun yüklü ve hazır durumda olmasını sağlar. Zihinsel etkinlikler (arkadaşınızla çene çalmak ya da bulmaca çözmek) pek de ekstra enerji gerektirmez.
Bununla beraber, yorucu zihinsel görevlerin ardından insanların gerçekten yavaşladığını gösteren deneyler de var. […]
#10 Guardian'dan Rusya yorumu: Havlayan köpek ısırmaz
İngiliz Guardian gazetesinin Moskova muhabiri Shaun Walker, savaş uçağı düşürülen Rusya'nın öfkeli olduğunu ancak Türkiye ile arasındaki krizin kontrol dışına çıkmasına izin vermeyeceğini yazdı.
'Havlayan köpek ısırmaz' diyen Walker'a göre Rusya, Türkiye ile diplomatik ilişkilerini kesmeyecek.
Guardian'ın iç sayfalarındaki Shaun Walker imzalı analizin gazetedeki başlığı da, 'Moskova öfkeli ama havlayan köpek ısırmaz'.
Kore Savaşı'ndan bu yana ilk kez NATO üyesi bir ülkenin, bir Rus savaş uçağını düşürdüğünü vurguluyor Shaun Walker.
Walker analizine ise Rusya'nın resmi haber ajansı Sputnik'in Türkiye'yi, 'NATO'nun hasta adamı' olarak nitelendirmesini ve 'Erdoğan'ın çılgınlığı 3. Dünya Savaşı'na neden olabilir' uyarısında bulunmasını hatırlatarak başlıyor. Ancak Walker'a göre bu söyleme karşın Rusya'nın satır aralarında Türkiye'ye verdiği mesaj, krizin kontrol dışına çıkmasına izin vermeyeceği. […]