19 Mayıs 1919'un Görünmez Kahramanlarından Biri, Efendi Kaptan: İsmail Hakkı Durusu
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
19 Mayıs 1919'un Görünmez Kahramanlarından Biri, Efendi Kaptan: İsmail Hakkı Durusu
Kolay değil, ulusu yeniden doğurtacak bir yolculuğa kaptanlık etmek!
Kaynak: Dunya.com
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"İngiltere himayesi, Amerika mandası ya da mahalli kurtuluş çareleri... Efendiler, ben bu kararların hiçbirinde isabet görmedim. Efendiler, bu vaziyet karşısında tek bir karar vardı, o da..."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tam 8 yıl sonra, Nutuk'ta bu şekilde ifade eder Gazi, Bandırma'ya binmeden önceki düşüncelerini ve 16 Mayıs'ta ayrılır İstanbul'dan. Bu arada izleneceğine dair bir istihbarat gelir.
Ve bu yüzdendir ki "Durusu" soyadını alır İsmail Hakkı Kaptan. Ayrıca bu sefere çıkarken mesleğinde neredeyse 30 yılı doldurmuş, Hindistan'a kadar gitmiş, 48 yaşında tecrübeli bir kaptandır.
1871'de Kayseri, Zincidere'de doğan İsmail Hakkı Kaptan, 1891'de Bahriye Mektebi yani Heybeliada Denizcilik Okulu'ndan mezun olur. Ve tabii ki ömrü denizlerde geçer.
Gençliğinde Fatma Hanım ile evlenen İsmail Hakkı Durusu'nun bir kızı olur, Safiye Ulugöl. Safiye Hanım'ın da üç çocuğu olur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kaptan'ın torunu Nejat Ulugöl şöyle der dedesi hakkında: "Çok yumuşak huylu, ailesine çok düşkün, mütevazı bir kişiliğe sahip. Denizcilik camiasında 'Efendi Kaptan' olarak anılır."
Unutmadan... Gazi Paşa iki kez çağırır İsmail Hakkı Kaptan'ı yanına. Bunlardan biri Cumhuriyet'in ilanından sonra ilk kez İstanbul'a gittiği zamana denk gelir.
Yıllarca Bandırma ile ilgili asılsız iddialara cevap veren; pusulasıyla, paraketesiyle, bütün donanımıyla Bandırma'yı sefere hazır eden İsmail Hakkı Kaptan'ın adı bugün bir vapurda yaşamakta.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın