90 Yıl Önce Denize İnen Devlet Yatımız Savarona'nın İlginç Hikayesi
90 Yıl Önce Denize İnen Devlet Yatımız Savarona'nın İlginç Hikayesi
O, bu yatı 'bir çocuğun oyuncağını beklediği gibi' beklemişti...
Kaynak: Atatürk Ansiklopedisi
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Savarona'nın hikayesi Brooklyn Köprüsü'nün mimarı John Roebling'in torunu Emily Roebling Cadwallader ile başlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İnşa edildiği tarihte Savarona, kraliyete ait olmayan en büyük, dünyanın ise 4. büyük yatıdır. İsmi ise bir deniz kuşundan gelir.
Çünkü Cadwallader bu oyuncağı Amerika'ya sokamaz. Amerikan Hükumeti neredeyse yatın yapım ederi kadar gümrük vergisi ister.
Peki neden böyle bir arayışa girmiştik? Çünkü II. Abdülhamit'ten miras kalan Ertuğrul yatı 35 yaşındaydı ve eskimişti.
Cumhurbaşkanı Atatürk'ün Ertuğrul Yatı ile yollarını ayırması ise İngiltere Kralı VIII. Edward'ın Türkiye'yi ziyareti sonrasına denk gelir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu arada, o sıralar Celal Bayar başbakandır ve İsmet İnönü ile Atatürk'ün arası açıktır. Kimi tarihçilere göre eğer İnönü başbakan olsa bu yatın alınmasına izin vermeyebilirmiş.
Unutmadan... 30'lu yıllar demiştik, yani dünyada suların kaynadığı yıllar... Hiçbir konuda husumeti eksik olmayan Amerika ve Almanya Savarona için de karşı karşıya gelir.
Böylece Savarona Hamburg Limanı'ndan çıkar ve 24 Mart 1938'de İngiltere'nin Southampton Limanı'nda Türk bayrağı çekilerek Londra Büyükelçisi Ali Fethi Okyar tarafından teslim alınır.
25 Temmuz 1938'de Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasına taşınana kadar Savarona, Atatürk için yeni ikamet olur.
Hepsi hepsi 54 günlük bir ikametten sonra Gazi'sinden ayrılan Savarona 2. Dünya Savaşı yıllarında Kanlıca'daki Bahai Körfezi'nde bağlı tutulur. Ve sonrasında bir süre daha Cumhurbaşkanlığı yatı olarak kullanılır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Derken 1979'da Savarona'da bir yangın çıkar ve tam 1 gün sürer. Sonrasında onarılır ancak 1986'da tamamen hurdaya çıkartılır.
49 yıllığına Kahraman Sadıkoğlu'na kiralansa da 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca devri alınır ve 10 ay süren restorasyon ve bakımın ardından tekrar devlet yatı olarak hizmete sokulur.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın