Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
10 Gün Boyunca Hiç Uyumazsanız Vücudunuzda Neler Olur?
Artık 'hiç uyuyamadım' derken 2-3 kez düşüneceğim!😅
Uyku aslında vücudumuz için en az su ve beslenme kadar temel bir gereksinim. Fakat bazı zamanlarda ne yaparsak yapalım uyuyamıyor olabiliriz.
Ama eğer bu uyuyamama durumu kronikleşmeye ve git gide şiddetlenmeye başlarsa biz buna 'insomnia' yani uyku hastalığı diyoruz.
Peki ortalama bir insan gerçekten kaç gece uykusuz kalabilir ve uykusuz kaldığında vücudunda gün gün neler olur?
1. gün:
24 saat uyumama durumu aslında sanılanın aksine çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Kanınızdaki alkol konsantrasyonu yüzde % 0.10 düşer. Bu da birçok ülkede araba kullanımı için yasa dışı bir durumdur. Görme ve işitme duyusunda bozukluklar, el ve göz koordinasyonu problemi, titreme ve hafızanızın zayıflaması gibi yan etkilerle karşılaşırsınız. Algınız her zamankine oranla değişir ve normalden daha sinirli olursunuz.
2. gün:
Eğer 2 gün boyunca hiç uyumazsanız ortalama 30 saniye süren ve mikro-uyku denen uyku nöbetleri geçirirsiniz. Bu da kafanızın karışmasına ve kendinizi çok yorgun hissetmenize neden olur. Bağışıklık sisteminiz yavaşlamaya başlar. Virüs ve bakteri kapma olasılığınız artar. Halüsinasyon görme olasılığınız çok yüksektir. Stres seviyeniz artar ve kendinizi aşır yorgun ve sinirli hissedersiniz. Kaygı bozukluğu yaşamanız da muhtemeldir.
3. gün:
72 saatlik bir uykusuzluğun ardından uykusuzluğa alışmaya başlarsınız. Aynı anda iki işi birden yapmakta zorlanır, detayları hatırlayamaz ve dikkat dağınıklığı problemi yaşarsınız. Basit işleri bile yapmakta zorlanırsınız. Duygusal anlamda kendinizi güçsüz hisseder ve paranoyak düşüncelere kapılabilirsiniz. Gerçek ve hayali ayırt etmekte güçlük çekersiniz.
4. gün:
Uykusuzluk artık katlanılamaz bir hale gelir. Bu da sizde öfke patlamalarına yol açar. Gerçek ve hayal arasındaki farkı anlamanız neredeyse imkansızdır. Baş ağrısı ve mide bulantısıyla karşılaşma olasılığınız da vardır.
5. gün:
Vücudunuz artık sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda zihinsel olarak da acı çekmeye başlar. Kaslarınız kasılır, bacak ve ellerde titremeler meydana gelir, görüşünüz bulanıklaşır ve gerçekten acı çekersiniz. Düşünmekte zorlanır, normalde korkmayacağınız şeylerden korkmaya başlarsınız.
6 - 8. gün:
Artık konuşmakta zorlanırsınız. Vücudunuzun birçok uzvu titremeye başlar. Kas ağrılarınız dayanılmaz bir noktaya gelebilir. Hafıza kaybı yaşayabilir ve hiç davranmadığınız gibi davranmaya başlayabilirsiniz. Paranoyaklık seviyeniz git gide artar. Sizi çok fazla şey korkutmaya ve ürkütmeye başlar.
9 - 11. gün:
Uykusuz geçirdiğiniz 9 - 11 günün sonunda düşüncelerinizi kontrol edememeye, cümlelerin sonunu getirememeye ve 'bilinçli sersemlik' adı verilen tepkisizlik durumu yaşamaya başlarsınız.
Zaten dünya üzerinde bir insanın en fazla uykusuz kaldığı gün sayısı 11'dir.
11. günün sonunda akıl sağlığı ciddi anlamda zedelenen adam kontrol edilemez bir biçimde sokağa çıkmış ve arabaların önüne atlamıştır. Bunu da belirtelim. Yani size biri '5 gündür hiç ama hiç uyumadım' diyorsa büyük bir olasılıkla bu yalandır. Kesik kesik uyumuştur, ki bu da bir sorundur: Insomnia. Tüm bunlara rağmen oyun oynamak için uyumamaya devam mı? Bence bir kez daha düşünün!
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
Yorum Yazın
Benim maksimum uykusuzluk rekorum 52 saat. Üniversiteye hazırlık döneminde bir hayvanlık yapıp ders çalışmak ve film izlemek için kasmıştım. 52 saatin sonund... Devamını Gör
Sen yine uykuluyken özür dilemişsin. Ben ayıkken dolmuş kapısının önündeki direkten özür dilemiştim.
Yazda sınavlar yüzünden 1 gece uyanık kaldım. Hazırlandm sınava güzelce ama uykusuzluktan doğru cevap veremedim. Beynim donmuşdu sınav günü..O yüzden asla uy... Devamını Gör
Uyuyabilsek zaten uyuruz, gece güzel evet ama aynı zamanda insan uyumayı da özleyebiliyor.