Görüş Bildir
Haberler
Reuters: ‘Türkiye Güneydoğu'dan Batı'ya Taşan Saldırılara Karşılık Bulmakta Zorlanıyor’

Reuters: ‘Türkiye Güneydoğu'dan Batı'ya Taşan Saldırılara Karşılık Bulmakta Zorlanıyor’

ATKN
15.03.2016 - 15:21 Son Güncelleme: 15.03.2016 - 15:22

Bir ay içinde Ankara'yı hedef alan ikinci intihar saldırısı, Türkiye'nin birçok cephede düşmanlarla karşı karşıya olduğunu, ülkede güvenliğe yönelik tehditlerin hızla arttığını gözler önüne seriyor. Haber ajansı Reuters, güvenlik uzmanlarına dayandırdığı haberinde Türkiye'nin Güneydoğu'dan Batı'ya taşan saldırılara karşılık bulmakta zorlandığını paylaşırken, İngiliz Financial Times gazetesi, bu durumu 'Türkiye'de savaş, dağlardan şehirlere iniyor' başlıklı haber-analizi ile paylaştı. Saldırının güvenlik güçleri yerine çok sayıda sivil hedef alması ise, terör örgütünün eylemlerinde büyük bir değişikliğe gittiğini gösteriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriye ve Irak'taki savaşlardan beslenen ölümcül saldırılar artık büyük kentleri hedef alıyor. 

Uluslarası haber ajansı Reuters'a bilgi veren güvenlik kaynakları, Pazar akşamı gerçekleştirilen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği saldırının PKK ile bağlantılı olabileceğini belirtmişti. 

Başkentin merkezinde bir otobüs durağında infilak ettirilen BMW marka, tesiri artırılmış bomba yüklü lüks aracın, Şanlıurfa Viranşehir'den yola çıktığı da geçtiğimiz gün tespit edilmişti.

'Saldırının faili PKK'lı Seher Çağla Demir'

İçişleri Bakanlığı bugün saldırının failinin 1992 doğumlu Seher Çağla Demir olduğunu açıkladı. Bakanlık, 2013 tarihinden itibaren PKK içinde yer alan Demir'in YPG'den 'terör eğitimi' aldığını duyurdu.

Saldırganın PKK'yla bağlantısının kesinleşmesiyle birlikte, hem saldırıda kullanılan komplike yöntem, hem de saldırının güvenlik güçleri yerine çok sayıda sivil hedef alması örgütün eylemlerinde büyük bir değişikliğe gittiğini gösteriyor.

'PKK'nın sivilleri hedef alması yeni bir şey değil... Ama bu ölçek yeni'

'PKK'nın sivilleri hedef alması yeni bir şey değil... Ama bu ölçek yeni'

Metin Gürcan

Güvenlik uzmanı eski subay Metin Gürcan, 'Hasar gücü yüksek hareketli araçların intihar saldırılarında kullanılması Türkiye için yeni bir şey. Bu tür saldırılar Suriye ve Irak'ta gündelik hayatın bir parçası. Türkiye de sıklıkla olduğu yerlerden biri oluyor' dedi ve ekledi:

'PKK'nın sivilleri hedef alması yeni bir şey değil... Ama bu ölçek yeni.'

Güvenlik uzmanları bomba yüklü araç gibi hareketli hedefleri önlemenin son derece zor olduğunu söylüyorlar. Özellikle de Suriye ve Irak'taki karışıklık nedeniyle istihbarat toplamanın güç olduğu bir ortamda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'İstihbarat kurumlarının düzgün çalışması için diğer tarafta bir muadilin bulunması gerekir'

'İstihbarat kurumlarının düzgün çalışması için diğer tarafta bir muadilin bulunması gerekir'

Mete Yarar

Eski özel harekat subayı ve güvenlik analisti Mete Yarar, 'İstihbarat kurumlarının düzgün çalışması için diğer tarafta bir muadilin bulunması gerekir. Böylece insanların ve tehditlerin ayrıştırılacağı bir sistem oluşturulur. Ama Türkiye'nin 1,200 kilometrelik güney sınırında böyle bir oluşum yok' diyor.

Financial Times: Türkiye'de savaş dağlardan şehirlere iniyor

Financial Times: Türkiye'de savaş dağlardan şehirlere iniyor

İngiliz Financial Times gazetesi de Ankara'da önceki gün düzenlenen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği son saldırı ile ilgili değerlendirmesinde Türkiye'nin birçok cephede düşmanlarla karşı karşıya olduğunu, ülkede güvenliğe yönelik tehditlerin hızla arttığını yazdı.

Financial Times'ın dünya haberleri sayfasındaki haber-analiz, gazetenin İstanbul'daki Türkiye muhabiri Mehul Srivastava'nın imzasını taşıyor.

Gazeteye göre, Ankara'daki son saldırı Türkiye'de bu alanda bazı şeylerin değiştiğinin son işareti. Financial Times'a konuşan İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Fuat Keyman, şu yorumu yapmış:

'Savaşı, şehirlerde görülecek yeni bir düzeye taşıyorlar'

Fuat Keyman

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Bu, PKK'nın Türk devletinin kalbinde savaş ilan ettiğine yönelik bir mesajdır. Savaşı, şehirlerde görülecek yeni bir düzeye taşıyorlar. Bu, dağlardaki eski savaşlardan farklı bir durum.'Haberin başlığı, 'Türkiye'de savaş, dağlardan şehirlere iniyor'.

Financial Times, Ankara saldırısını üstlenen olmadığını, PKK'nın başkentte yine geçen ay düzenlenen saldırıyı üstlenmediğini de hatırlatıyor.

'Daha çok cephede daha fazla düşman'

'Daha çok cephede daha fazla düşman'

Financial Times, Türkiye'nin son dönemde daha çok cephede daha fazla düşmanla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Bu düşmanları; Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, IŞİD ve PKK olarak sıralıyor.

Gazeteye konuşan Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Profesör Akın Ünver de şu tespitlerde bulunmuş:

'Normalde Türkler ve Kürtler durumun ne kadar kötü olduğunu ölçmek için kendilerine 90'lara dönüp dönmediklerini sorar...Ancak o dönemde kiminle savaştığımızı biliyorduk. Şimdi ise bir saldırı düzenlendiğinde, 15-20 grubu hesaba katmak durumundayız.'

Financial Times'taki haber-analiz, şu satırlarla noktalanmış:

'Tehditler arttıkça Türkiye'nin istihbarat kaynakları; Suriye'deki savaşı, PKK'nın faaliyetlerini, PYD'nin başarılarını ve IŞİD tehdidini izlemek arasında bölünmüş durumda. Örneğin Türk hükümetine gerek Ekim ayında 100'den fazla kişinin öldüğü saldırı, gerekse de son saldırı öncesi bazı uyarılar geldi. Ancak uyarılar, saldırıları önlemeye yetmedi.

'Washington Üniversitesi'nden Soner Çağaptay 'Türkiye bir değil, iki değil, dört düşmanla savaşmaya zorlandı. Bu da bana, ülke ağır çekim felakete yürüyor izlenimi veriyor' diyor.'

Reuters ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nebusimdi

Amerika'nın YPG ile müttefik olduğunu, YPG'ye silah ve mühimmat yardımı yaptığını, bunu defalarca açıkladığını da ekleyin yorumlarınıza. Müttefikinin nereler... Devamını Gör

lemon B.

Bağımsız kürdistan amacı iki koldan yürütülüyordu, siyasi uzantı ve askeri oluşum ile fakat pkk siyasetle bu işin cözülemeyecegini anladı ve iki yönlü askeri... Devamını Gör