Görüş Bildir
Haberler
'Korku ve Yoksulluk İnsanları Cemaat Yurtlarına Mecbur Ediyor': Şiddet, Dayak, İstismar...

'Korku ve Yoksulluk İnsanları Cemaat Yurtlarına Mecbur Ediyor': Şiddet, Dayak, İstismar...

Denizli’nin Çivril ilçesinde M.S. isimli bir çocuğun bir cemaate ait olduğu iddia edilen yurtta cinsel istismara uğraması cemaatleri tekrar tartışmaya açtı.  Prof. Dr. Esergül Balcı kamusal eğitime darbe vurulmasıyla yoksul insanların tarikatlara ve cemaatlere mecbur bırakıldığını ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DHA'nın aktardığı habere göre, Denizli'nin Çivril ilçesinde, 12 yaşındaki ortaokul öğrencisi M.S.'nin sınıfının penceresinden attığı nottan, kaldığı bir vakfa ait özel yurttaki eğitmenin cinsel istismarına uğradığı ortaya çıktı. 

Dün akşam saatlerinde polis ile zabıta eşliğinde gelen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ekipleri, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin kaldığı yurdu mühürledi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında ortaokul öğrencilerinin tadilat gerekçesiyle evlerine gönderildiği, mühürleme kararının ardından lise ve üniversite öğrencilerinin eşyalarını toplayıp yurttan ayrıldıkları belirtildi.

Yılda sadece iki defa evine gidiyormuş

Yılda sadece iki defa evine gidiyormuş

Birgün gazetesinden Mustafa Kömüş'ün haberine göre, Çivril’de yaşanan olayı kamuoyuna duyuran Yeşil Çivril Genel Yayın Yönetmeni Bülent Çakır, M.S. hakkında şu bilgileri verdi:

'Çocuk uzun süredir bu yurtta kalıyormuş. Annesi ve babası ayrı yaşıyor. Annesi Bursa’da hayatını sürdürüyor. Babası başka biriyle evli. Çocuk babasından da sürekli şiddet görüyor. M.S., yalnızca yılda iki defa evine gidiyor. Onun dışında yılın bütün zamanını yurtta geçiriyor.'

"Korku ve yoksulluk insanların bu tarikat yurtlarını tercih etmesine neden oluyor"

"Korku ve yoksulluk insanların bu tarikat yurtlarını tercih etmesine neden oluyor"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarikatlara yönelik son yıllarda en kapsamlı raporu hazırlayan Prof. Dr. Esergül Balcı ise bu yurtlardaki kapalı ortama dikkat çekti. Bu sayede yaşanan bu tarz olayların gizlenebildiğini söyleyen Balcı şu ifadeleri kullandı:

“Maalesef buna benzer olaylar birçok yurtta yaşanıyor. Korku ve yoksulluk insanların bu tarikat yurtlarını tercih etmesine neden oluyor. Yoksul insanlar mecburen çocuklarını bu yurtlara veriyor. Hem din faktörü de var. Bir yandan da dini açıdan eğitildiğini düşünüyorlar. MEB’in içinde Din Öğretimi Genel Müdürlüğü etkili diye düşünüyorum. Özel okulların sayısın hızlıca artması da bunda büyük etken. Özel okullarının önemli bir kısmı tarikatlarla bağlantılı.”

2,6 milyon kişinin tarikatlarla organik bağı var

2,6 milyon kişinin tarikatlarla organik bağı var

Prof. Dr. Esergül Balcı’nın 2018 yılında hazırladığı “Eğitim’de Tarikat ve Medrese Gerçeği” adlı çalışmada tarikatların eğitimde nasıl bir boyuta geldiğini gösteriyor. 

Rapordan öne çıkan bilgiler şöyle:

  • 2,6 milyon kişinin tarikatlarla organik bağı var.

  • Özel öğretim kurumlarının 3’te 1’i bir tarikatla bağlantılı.

  • Tarikat okul ve yurtlarındaki öğrenci sayısı 210 bin civarında.

  • 4 binin üzerindeki özel yurdun 2 bin 480’i bir tarikatla bağlantılı.

  • Bu öğrenciler için devletin tarikatlara ödediği para 898 milyon 800 bin TL.

  • Tarikatlara bağlı yurtların kapasitesi 380 bin.

"Şiddet ve dayak dahi vardı"

"Şiddet ve dayak dahi vardı"

Daha önce ilkokul 5’inci sınıftan ortaokulun sonuna kadar Süleymancılar’ın Antalya’daki yurtlarından birinde kalan Tuna Şahin yaşadıklarını anlattı. Yurtta kaldığı dönemde de böyle istismar vakalarını duyduğunu söyleyen Şahin şöyle konuştu:

'Hilmi isimli bir hocanın liseye giden bir öğrenciyi istismar ettiğini duydum. Bu hoca olay duyulunca o yurttan alındı, başka bir yurda gönderildi. Daha sonra kendisinin Süleymancılar’dan ayrıldığını duydum. Başka bir yurtta da bir hocanın erkek çocuğunu istismar ettiğini duymuştum. Ama o olaydan sonrasında haberim olmadı. Tamamen baskıya dayalı bir sistem vardı. Şiddet ve dayak dahi vardı. Ezberini yapamayanlar cezalandırılıyordu. Mutfak temizliği, tuvalet temizliği yaptırılıyordu. Namazlar zorla kıldırılıyordu. Uykusu ağır olan bir arkadaşımız kalkamadığı için çok defa ranzadan aşağı çekilip düşürüldü.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
137
62
27
7
4
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
byrnrttn

kabrin nur, mekanın cennet olsun ey Atatürk.

Söyledim gitti

Abicim, eğer yoksulluk varsa yapmayacaksın o kadar çocuk... Adam yapmış 5 tane, sonra diyor ki yoksulluktan şu cemaate yatılı gönderdim. Ulan insan o insan!!... Devamını Gör

Lerty louren

Doğuruyorlar doğurmayı marifet sanıyorlar sonra iyi yetiştiremiyorlar ilgilenmiyorlar hem çocuğun psikolojisis bozuk oluyor ilerde tuaf sapık katil bir hale ... Devamını Gör

Lerty louren

bu ulke özgür olmadikça din baskisı oldugu surece bunları yaşamaya mahkumdur çocuğa üzüldüm bazılari şansiz ailesi konusunda bile