Dahi Deli Salvador Dali'nin Sırlarla Dolu 6 Eseri ve Anlamı
Sanat eserlerinin ne anlattığı üzerine yazılarımın bu durağında, ülkemizde en çok bilinen sanatçılarından biri olan Salvador Dali'ye değinmek istiyorum.Dahi deli Dali ile ilgili pek çok tuhaf haberlerle karşılaşmışsınızdır. Ancak eserlerinin ne anlattığına dair bir analize ben henüz rastlayamadım ve bu konuyu ele alan, meraklısına faydalı olabileceğini düşündüğüm bir Onedio içeriği hazırladım. Sanat eserlerinin varoluş hikayeleri bilindiğinde, eserle daha kolay ve doğru iletişim kurulabileceğini düşünüyorum.Genel olarak yazılarımdan haberdar okuyucular kaynak göstermediğimi bilirler. Akademi hayatım boyunca edindiğim bilgiler ve kişisel araştırmalarım sonucunda, içerik oluşturmaktayım ve sanat tarihi ile ilgilenen arkadaşlar ulaştıklarında severek yardımcı olabileceğimi belirterek, siz değerli Onedio okuyucularını Dali ile baş başa bırakıyorum..
Babası Osmanlı Padişahı, Dedesi Bizans İmparatoru: Şehzade Halil
Birçok tarihçiye göre Osmanlılar’ın kısa sürede büyümesinin en önemli nedenlerinden birisi; zayıf komşuların olduğu bir coğrafyada neşvünema bulmasıdır. Bu durumu avantaja çeviren Osmanlılar gerek kılıç yoluyla, gerekse siyasi evlilik bağıyla birçok toprak elde etmişlerdir. Yapılan evlilikler vasıtasıyla da komşularının iç işlerine el atabilmişlerdir. Böyle bir siyasi evliliğin meyvesi olan Şehzade Halil’in hayatına gelmeden önce onun doğumuna gidilen sürece değinilecek, sonrasında onun maceralı yaşamı anlatılacaktır. Şehzade Halil örneğinden de anlaşılacağı üzere; Osmanlı-Bizans ilişkileri sadece 'din düşmanlığı' üzerine inşa edilmemişti...
Topkapı Sarayı'nın Marmaray'a Bakan Duvarları Risk Altında
Önce taşıyıcı duvarlarında çatlak, sonra bahçesinde çukur oluşan tarihi Topkapı Sarayı’nın durumu endişe yaratmaya devam ediyor. Uzmanlar olası bir depremde özellikle sarayın Marmaray’a bakan duvarlarının risk altında olduğu görüşünde...
Tarihin Gördüğü En Büyük Dehâlardan Leonardo da Vinci Hakkında Az Bilinen 20 Gerçek
Bir ressam, filozof, mimar, mühendis, mucit, matematikçi, müzisyen, heykeltıraş, botanist ve yazar olarak Rönesans ruhunu en iyi yansıtan isimlerden olan Leonardo da Vinci, sahip olduğu yetenek ve dehâ ile bugünün insanını bile hayrete düşürmektedir. İşte dünyaya belki de bin yılda bir gelecek bu muhteşem insan hakkında daha önce hiç duymadığınız 20 bilgi:
Nereye Sıçıyorlardı? Antik Roma'da Tuvalet Problemi ve Latrineler
Bu sefer gerçekten boktan bir konuyla karşınızdayız. Sizlerle bugün Antik Roma'daki tuvalet problemini ve bu sorunu nasıl aşmaya çalıştıklarını işleyeceğiz. Kısacası 'nereye sıçıyorlardı?' sorusunun cevabını inceleyeceğiz. Haydi başlayalım.Antik Romalıların mühendisliğe ve tekniğe katkılarını yadsımanın imkanı yok elbette ama halk sağlığı ve hijyen konusunda sınıfta kaldıklarını da kabul etmek lazım. Romalıların 'işlerini görürken' utangaç oldukları söylenemez. Bugün bizim kişisel olduğu konusunda hemfikir olduğumuz tuvalet konusu Romalılar için toplu bir eylemdi.
İnşa Edildikleri Gibi Kalmayı Başarabilmiş 10 Eski Köprü
Günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilen yapıları düşündüğümüzde, aklımıza Kolezyum ya da Giza Piramitleri gibi örnekler geliyor. Peki hala inşa edilme amaçlarına uygun şekilde kullanılan mimari yapıları hiç düşündünüz mü?Artık turizm amaçlı kullanılan çoğu eski yapının aksine köprüler, asırlar boyu kullanım amaçlarını korudular. Uzun süre dayanacak şekilde inşa edildikleri için yüzyıllardır kullanımda olan birçok köprüyle karşılaşmak mümkün. Uplifers olarak; genellikle felaketler, savaşlar ya da kazalar nedeniyle hasar görüp restore edilenlerin aksine bu galeride yer verdiğimiz köprüleri yüzlerce yıl neredeyse hiç değişmeden hayatta kalabilmeyi başarmış olanlar arasından seçtik.
Ulu Hakan mı Kızıl Sultan mı? Osmanlı Tarihinin En Tartışmalı Padişahı: 2. Abdülhamid
2. Abdülhamid Dönemi, Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya göre üzerinde yeterince çalışmanın henüz yapılmadığı bir dönem. Buna karşın üzerinde her daim çok fazla spekülasyon yapılan bir dönem... Son olarak 2. Abdülhamid üzerine düzenlenen etkinlikler ve söylenen sözler neticesinde bu dönem bir kez daha gündemimize girdi. Peki, 2. Abdülhamid'i ne kadar tanıyoruz? 26 maddede belki de hakkında ilk kez okuyacağınız bilgilerle Sultan 2. Abdülhamid!
Moğolların 6000 Yıllık Geleneği 'Berkutçi'
Moğolistan'ın batısındaki Altay bölgesi yeryüzünün ulaşılması en zor yerlerinden biridir. Pek yol geçmez buralardan. Moğolistan, Kazakistan, Çin ve Rusya ile sınırı olan Altay Dağları'nın karlı dorukları aşılmaz engellerle doludur. Bu bölgelerde kartalla avlanan avcılar Orta Asya'nın berkutçi geleneğini kuşaklar boyunca devam ettiriyor.