Görüş Bildir
Haberler
Osmanlı Nişanıyla Ödüllendirilen İngiliz Amiral Horatio Nelson'ın İlginç Hayat Hikayesi

Osmanlı Nişanıyla Ödüllendirilen İngiliz Amiral Horatio Nelson'ın İlginç Hayat Hikayesi

Anıl Göç
02.10.2016 - 12:59

Horatio Nelson, başarılı bir asker ve ünlü bir deniz subayıydı. İngiltere uğruna savaşan bir asker iken, ileride Osmanlı Nişanı ile onurlandırılacağını nereden bilebilirdi ki?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fransız İhtilali ve Sonrası

Fransız İhtilali ve Sonrası

Napolyon Bonapart Fransız Devrimi ve sonrasında bütün bakışları üzerine çeken bir komutan olmuştu. Zira önderliği sayesinde büyük başarılara imza atılmıştı. Napolyon önderliğindeki Fransa hızla bütün Avrupa'ya yayılıyordu. Fransızların bu faaliyetleri birçok ülkeyi kaygılandırıyordu.

Napolyon Mısır'a Geliyor

Napolyon Mısır'a Geliyor

1798 yılına gelindiğinde Napolyon, hedefini Mısır üzerine çevirdi. Buraya düzenlediği kapsamlı sefer sırasında bir kısım Osmanlı topraklarını ele geçirmeyi başardı. Osmanlı bu gelişmeler üzerine İngiltere ile Fransa'ya karşı ortak hareket etmek istedi. Her iki devlet de 'düşmanımın düşmanı, benim dostumdur' felsefesini takınıyorlardı.

İngilizler Akdeniz'de

İngilizler Akdeniz'de

İngiliz donanması Akdeniz'e yollanmıştı, hedef Napolyon'un gemileriydi. İngiliz donanmalarının başında bulunan Amiral Nelson, büyük başarılara imza atmış bir komutandı. Amerikan Bağımsızlık Savaşından, Fransız Devrimi sonrasındaki muharebelere kadar birçok çatışmaya katılmıştı. Hatta 1797 yılındaki bir muharebede sağ kolunu kaybetmişti.

Sir Amiral Nelson Görev Başında

Sir Amiral Nelson Görev Başında

Amiral Nelson'un donanması, İskenderiye yakınlarındaki Abukir Körfezinde tespit ettiği Fransız gemilerine saldırdı. Fransızlara ait olan gemiler birbiri ardınca dizilerek güçlü bir hat oluşturmuştu. Aynı zamanda bu gemiler, aralarından herhangi bir şeyin geçememesi için birbirine zincirlerle bağlanmışlardı. Kısacası Fransız donanması tam bir sur şeklinde denizin ortasında kümelenmişti.

Amiral Nelson komutasındaki Britanya donanması, bir hat halinde demirlenmiş Fransız gemilerine saldırırken.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Amiral Nelson, Fransız gemilerinin oluşturduğu hattın zayıf noktalarını çözmeye çalışıyordu. Donanmasını temel olarak iki kola ayırdı. Bir kol Fransız hattının önünden arkasına sızmaya çalışacak, diğer kola ait gemiler ise sol cenahtan Fransız gemilerini yaylım ateşine tutacaklardı. Amiral Nelson, harekatı gece karanlığında başlatmayı uygun buldu. Muharebe sonunda Fransız gemileri imha edildi. Napolyon Bonapart bu büyük kayıp üzerine Mısır'dan geri çekildi ve böylece Fransa'nın Mısır seferi geri püskürtülmüş oldu.

Savaş Meydanında Ölmek

Savaş Meydanında Ölmek

Amiral Nelson, Nil Savaşı adıyla da anılan bu muharebedeki başarısı sebebiyle Devlet-i Aliyye tarafından Osmanlı Nişanı ile onurlandırıldı. Bu nişan Osmanlı tarafından ilk defa bir yabancı komutana veriliyordu. Amiral Nelson'a tevdi edilen ay yıldızlı Osmanlı Nişanı, kendisinin resimlerinde tam kalbinin üzerinde açıkça görülmektedir.

Amiral Nelson sonraki yıllarda da askeri görevlerine devam etti. 1805 yılında Fransa ve İspanya tarafından oluşturulan müşterek donanmaya karşı yapılan Trafalgar Savaşı sırasında ağır şekilde yaralanarak hayatını kaybetti. Amiral Nelson'un mezarı bugün Londra'da Aziz Paul Katedrali'ndedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
102
10
3
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

misirdaki savasta yanlis hatirlamiyorsam, bir sekilde hattin arkasina siziyor. fransiz gemileri tek tarafdan gelecek saldiri icin hazirlandigindan, tum topla... Devamını Gör

Napoleon Bonaparte

Allah belasını versin. Adamın ölüsü bile savaş kazandırdı zamanında. Gerçi hata bende, amiral diye gidip balıkçı olamayacak adamlara donanma vermişim.