Geçtiğimiz günlerde 'ilk yerli otomobil' diye tanıtılan ve Amerikan yapımı Cadillac'a benzetilen araca oldukça sert tepkiler gelmişti. Ancak bu sefer durum farklı görünüyor. Hacettepe Üniversitesi bünyesinde üretilen yeni elektrikli otomobil ilgileri kendi üzerine çekecek gibi. Üstelik bu sefer 'Galiba oldu!' demememiz an meselesi.İşte Hacettepe Üniversitesi'nde üretilen elektrikle çalışan gerçek yerli otomobilimiz;Kaynak: 1, 2, 3
Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Model S ve Model X otomobilleri için yazılım güncellemesi yayınladı. Tesla araçlar bu güncelleme ile otomatik pilot özelliğine kavuştu.
Sanatçı Michael Paul Smith, kendinin çocukluk hikayelerine ve anılarına dayalı 1950'lerin ütopik minyatür şehrini yarattı. Şehri fotoğraflamaya başladığında bu kadar meşhur olacağını tahmin etmiyordu. Animal East tarafından kısa film haline getirildi.
BMW ‘nin M serisine dahil ettiği yeni modeli M2 resmen görücüye çıktı. M serisinden alışık olduğumuz birçok detayı bünyesinde barındıran M2, kaslı ve sportif yapısıyla dikkat çekiyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın prototipi üretilen yerli otomobilin görüntüsünü basınla paylaşmasından sonra başlayan tartışmalarda en az yeni otomobil kadar konuşulan Anadol'un bazıları fantastik 14 modeli:
Bu şehirlerin sokaklarında bazı otobüsler pilot programlarda sürücüsüz olarak geziyor. Çoğu yavaş (saatte 25km) giden ve kısa mesafede işleyen bu otobüsler, stresli şoförler barındırmıyor ve daha güvenli seyahate imkan sağlıyor.
Honda, Tokyo Motor Show öncesi yeni konsept motosikletlerini göstermeye devam ediyor. Şirketin efsanevi modeli Super Cub‘dan sonra yeni bir Super Cub varyantıyla karşı karşıyayız. Ancak işler bu kez elektrikleniyor.
Toyota'nın Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'nda kullandığı LMP1 aracı hybrid teknolojisine sahip ve frenleme enerjisini elektriğe dönüştürebiliyor. Burada da frenleme yaparken biriktirilen elektrik enerjisine vurgu yapılmak amacıyla üretilen enerji ile neler yapılabileceği gösterildi.
BMW Concept M4 GTS‘ten “Consept” ibaresini çıkarmanın vakti geldi. BMW hem görsel hem performans açısından zenginleştirdiği M4 modeli GTS’in üretim modelini resmen duyurdu.
Lexus otomobil firması, benzersizliğini vurgulamak için ilginç bir çalışmaya imza atmış. İşbirliği yaptığı Londra merkezli bir tasarım firmasıyla birlikte tamamen kartondan bir model üretmişler. Lexus Origami adını verdikleri bu modeli kullanmak bile mümkün.
ABD'de dizel araçlarda egzoz emisyonunu düşüren bir yazılım kullandığının ortaya çıkmasıyla gündeme gelen Volkswagen AG şirketine, Türkiye'den de konuyla ilgili ilk dava açıldı.
Fiat Chrysler Automotives’in araçlarından birinin otoyolda hacklenmesi sonucu araba kontrolünün tamamen kaybedilmesinden sonra General Motors da bu konuda bir önlem almaya karar vererek hackerlardan arabalarındaki sistem açıklarını bildirmelerini rica etti.Eğer müşteriler, hackerlar ve “araştırmacılar” sistemde zayıf bir nokta tespit ederlerse, bunu otomobil üreticisi şirkete ybersecurity@gm.com’dan mail atarak doğrudan iletebilirler.Sistem açıklarını ortaya çıkaran iyi niyetli hackerlar, geçtiğimiz günlerde bir Tesla’yı hacklemenin ne kadar güç olduğundan bahsetmişti. Sonunda sistemi kırdıklarında ise bunu medyada açıklamadan önce araba üreticisine durumu bildirdiler. GM da buna benzer bir yardım almayı ümit ediyor.FCA aracının başına gelen, trafikte araba kontrolünü kaybeden bir arabanın felakete davetiye çıkarmasından ötürü oldukça tehlikeli bir olaydı. Bu arabalar otoyoldan umumi yola çıktığında hacklenme olasılığı, hackerların araçları tam anlamıyla otomobil drone’ları haline getirmesi anlamına geldiği için şüphesiz daha büyük endişe uyandıracaktır.
Araba firması; gövdesi, içi ve tekerlekleri kartondan yapılmış sedan tipi Origami Car’ı üretti. Tasarımcılar normal aracın dijital modelini baz alarak lazer kesim tekniğiyle 1,700 parça oluşturdu ve tutkal yardımıyla bunları birleştirdi. Parçaların birleştirilmesi 3 ay sürdu. Gösterge panelinin birkaç çizimden ibaret olması ve kartonun güvenli ya da rahat bir malzeme olmaması sebebiyle bu aracı sokaklarda görmek elbette mümkün olmayacak. Ancak bu araç modern birleştirme tekniklerinin herhangi bir malzemeden herhangi bir şey üretebilecek seviyede olduğunun ispatı niteliğinde.
Dubai'de Lamborghini marka otomobiliyle dolaşan bir adam motorundan çıkan alevlerden habersiz yoluna devam ediyordu. Etraftakilerin uyarılarına aldırış etmeyen adam, otomobilin egzozundan çıkan kıvılcımlarla lüks aracı yolun ortasında alev almaya ve yanmaya başladı.
Dünyanın en hızlı dört kapı sedanları yarışıyor, Tesla Model S P85D, Avustralya'nın en hızlı sedanları Supercheap Auto Racing Holden Commodore V8 Supercar ve the Walkinshaw Performance W507 HSV GTS'e karşı.