Uzundere Hidroelektrik Santralı İçin HES İptali Kararı, 9 Yıl Sonra Geldi
RİZE’nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’nde Çataldere Köyü sakinlerinin yapımı planlanan Uzundere Hidroelektrik Santralı projesine karşı başlattığı hukuk mücadelesi 9 yıl sonra köylülerin lehine sonuçlandı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yerel mahkemenin ‘ÇED olumlu’ raporunu iptal eden kararını onadı.
Aşk-ı Memnu Pençesinde Kıvranan İnsanların Çok İyi Bildiği 16 Şey
Aşk-ı memnu deyince aklınıza hemen Ednan Bey, Behlül, Bihter, Vs. gelmesin, burada bahsettiğimiz “yasak aşk” yaşayan kimseler. Yasak aşkın çerçevesi çok geniş, ama onu salt “aldatma” olayıyla çevrelemek de biraz haksızlık. Çünkü aşk zaten doğası gereği ne zaman, nasıl geleceği belli olmayan bir duygu ve dahi önüne geçilmesi imkansız olan.O sebeple aramızda çok insan var yasak aşkın pençesinde olan. Gelin onların huzursuz, dalgalı dünyasına kısa bir göz atalım.
Kolay Hasta Olan İnsanların Çok İyi Bildiği 17 Şey
Yaz, kış, sonbahar, ilkbahar fark etmez, her mevsimde, her havada hasta olma potansiyeline sahip insanlardan bahsediyorum. Bünyeleri zayıf olduğu için mi yoksa hastalıkları üzerilerine çektikleri için mi bilmiyoruz ama bu arkadaşları sürekli hasta görmeniz mümkün. Çünkü çok kolay hasta oluyorlar.
Kaygıyı ve Hoşa Gitmeyen Duyguları Önlemek İçin Yaptığımız 20 Savunma Mekanizması
Savunma mekanizmaları Freudian Psikolojiden ortaya çıkan bir konsepttir. Freud'a göre insan benliği üç kısımda incelenir:1. Id: Hayvansal, içgüdüsel istekler. Cinsellik, saldırganlık ve diğer ilkel işlemler.2. Ego: Mantıklı, dil temelli ve gerçekle bağlantılı eylemlerdir.3. Super-ego: vicdan, toplumca kabul edilebilir davranışlar ve etik yaklaşımlardır. Kişinin gelişiminin 5-9 yaş döneminde gelişmeye başlar.Savunma mekanizmaları ise ilkel Id ile cezalandırıcı Super-ego arasındaki çatışmaları yönetmek ve böylece kaygıyı ve hoşa gitmeyen duyguları önlemek için Egonun kullandığı temel araçtır. Bilinçli Bastırma (suppression) dışındaki tüm tepkiler bilinç dışı uygulanır. Aynı olaya verilen tepki zamanla değişebilir. Kişi bir olaya verdiği tepkiyi ancak geçmişe baktığında farkedebilir.Bu mekanizmaların bir kısmı alışmaya bağlı olduğu gibi diğer bir kısmı ise patolojiktir. Bir tepkiye patolojik denebilmesi için: Tek seferde çok fazla veya Çok uzun zaman süren bir yanıt olmalıdır. Eğer bu tepki kişinin çevresindeki dünya ile başa çıkmasını zorlaştırıyorsa bu tepkiye patolojik denebilir.Savunma Mekanizmaları 4 ana grupta incelenir. Bunlar en olgunlaşmamıştan (immature) en olguna (mature) sıralanmıştır.