Görüş Bildir
Haberler
Yöneticilerin Çalışanlarlarla İletişim Becerilerini Geliştirmesi İçin 10 İpucu

etiket Yöneticilerin Çalışanlarlarla İletişim Becerilerini Geliştirmesi İçin 10 İpucu

Berk Boztaş
29.05.2023 - 14:02

Bu ipuçları sayesinde çalışanlar ile olan iletişimin çok daha sağlıklı olacak!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Sorun değil, çözüm odaklı ol!

1. Sorun değil, çözüm odaklı ol!

Çalışanlarına nasıl yöneldiğin, iletişimin devamını belirler. Konuşulması gereken konularda soruna değil de çözüme odaklı olursan, karşı tarafın hem gönlünü hem saygısını kazanırsın. Böylelikle ona daha fazla sorumluluk alanı açarsın.

2. Güvendiğini hissettir!

2. Güvendiğini hissettir!

Çalışanlarına güvendiğini hissettirirsen, onların hem aidiyetini artırır hem de daha sağlıklı iş yapmalarını sağlayabilirsin. Gereksiz sözler sarf etmene gerek yok, sadece olanı olduğu gibi anlat ve çalışanını destekle. Gerisi zaten gelecektir!

3. Geri bildirim önemli!

3. Geri bildirim önemli!

Yapılan işlerin ardından çalışanlarına geri bildirim verirsen, onların neleri doğru ve neleri yanlış yaptığını daha iyi fark ettirebilirsin. Önemli olan yanlış yapmanın üzerinde ısrar etmek değil, önemli olan doğru yolu saygılı bir şekilde göstermek.

4. Takdir et, iyi hissettir!

4. Takdir et, iyi hissettir!

Motivasyon, iş dünyasında olması gereken en önemli yapı taşlarından biri. Çalışanlarının başarıyla tamamladığı bir işin ardından iyi hissettirmen ve onlara övgüyle yaklaşman, yapacakları bir sonraki iş için çok daha iyi hissetmelerini sağlayacaktır.

5. Duvarları kaldır!

5. Duvarları kaldır!

Çalışanlarının sana gelmekten korkmaması gerek. Şayet durum böyle olursa nasıl sağlıklı bir iletişim ortaya çıkabilir ki? Onların sana saygı kuralları çerçevesinde her şeyi paylaşabileceğini kendilerine empoze etmelisin.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Toplantıları aksatma!

6. Toplantıları aksatma!

Toplantılar, iş hayatının olmazsa olmazlarından biri. Çalışanlarınla toplantı yaparken iletişime odaklan. Ortamda oluşabilecek gerginlik, kimsenin işine gelmez. Bu yüzden daha sakin ve daha eğlenceli bir toplantı yapmayı deneyebilirsin.

7. Empati yapmayı unutma!

7. Empati yapmayı unutma!

İyi bir yönetici, çalışanın halinden anlamalı değil mi? Çalışanlarının halinden ne kadar iyi anlarsan, onların gözünde kendini bir o kadar önemli duruma getirirsin. Böylelikle seninle bir şey konuşmak istedikleri zaman çekinmezler ve iletişim sağlıklı bir şekilde devam eder.

8. Vaat verme konusunu gözden geçir!

8. Vaat verme konusunu gözden geçir!

Büyük sözler söylemekten kaçınmalısın. Bunu yapmaktan kaçınmadığın her an gelecekte çalışanlarınla kuracağın iletişim sağlıksız olabilir. Kimse verdiği sözün tutulmadığını görmek istemez, dolayısıyla bu konuda ekstra dikkatli olmalısın.

9. İlişkinin samimiyetini sen belirle!

9. İlişkinin samimiyetini sen belirle!

Çalışanlarınla arandaki sevgiyi ve saygıyı sen belirleyeceksin. Gün gelir biri sana hiç beklemediğin bir şey söyler ve bu samimiyeti ona senin verdiğini söyleyebilir. İşini şansa bırakma, kuralları sen belirle.

10. Profesyonelliğini kaybetme!

10. Profesyonelliğini kaybetme!

Çalışma ortamında asıl önemli olan şeyin profesyonellik olduğunu unutma. Sonuçta iş ortamının getirdiği bir ağırlık ve disiplin var. Elbette bu çerçeve içinde çeşitli şeyleri yapabilirsin fakat bu demek olmuyor ki ciddi tarafını göstermeyeceksin. Unutma, önce iş!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KumdanKum

şunu yanlışlıkla(!) Müdür Bey'e göndersemm..🤔