Görüş Bildir
Haberler
Yeşil Bursa'nın En Ünlü Tarihî Yapısı: Mimarisiyle Büyüleyen Bursa Ulu Camii

Yeşil Bursa'nın En Ünlü Tarihî Yapısı: Mimarisiyle Büyüleyen Bursa Ulu Camii

24.03.2022 - 07:00

Yeşil Bursa, bahsedildiği gibi yemyeşil bir şehir ve yeşil olmasının yanında tarihe tanıklık eden yapılarıyla da çok fazla ziyaretçi kabul ediyor. Özellikle Bursa denildiğinde akla gelen ilk tarihî yapılardan biri Türkiye'nin en görkemli camileri arasında yer alan Bursa Ulu Camii oluyor. Osmanlı zamanında inşa edilen ve çok kubbeli yapıların ilki ve en büyüğü olmasıyla dikkat çeken cami 1400 yılından bu yana ayakta kalmayı başarmış. Bursa'nın incisi Ulu Camii'yi gelin birlikte inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bursa Ulu Camii nasıl inşa edildi?

Bursa Ulu Camii nasıl inşa edildi?

I. Bayezid, Niğbolu zaferinin ardından 20 cami yaptırmaya karar veriyor ve bu fikrini damadı Emir Sultan ile paylaşıyor. Emir Sultan 20 cami yaptırmak yerine 20 kubbeli bir cami yapılmasının daha iyi olacağı fikrini beyan etmesiyle padişah caminin yapımına onay veriyor. Bu kararın ardından 20 kubbeli caminin nerede yapılacağı Emir Sultan'a manevi olarak rüyasında gözüküyor. Bir gün sonra ise caminin yapılacağı bölgede çimen bittiği görülünce burada cami yapımına başlanılıyor. Cami yapımı sırasında doğruluğu teyit edilemeyen birçok mucizevi olaylar anlatılıyor. Geçmiş zamanda aldığı yıkıcı darbelere rağmen ayakta kalan Bursa Ulu Camii'nin mimarının Ali Neccar olduğu söyleniyor. Camide ilk namaz kıldıran kişiyse Somuncu Baba olarak biliniyor.

Bursa Ulu Camii mimari yapısı

Bursa Ulu Camii mimari yapısı

Bursa Ulu Camii, Osmanlı mimarisine uygun olarak dikdörtgen olarak inşa edilmiş. 3.165 metrekare genişliğinde olan Bursa Ulu Camii, Türkiye'de bulunan Ulu Camiilerin en büyüğü olarak yer alıyor. Cami 12 ayak üzerine 20 kubbeden oluşuyor. Bursa Ulu Camii, Osmanlı döneminde yapılan ilk 'Cami-i Kebîr' niteliğine sahip. Cami içerisine girdiğinizde sizi karşılayan bir şadırvan yer alıyor. Doğu ve batı köşelerde bulunan minarelerden batı tarafındaki Yıldırım Bayezid, doğu tarafındaki ise Çelebi Sultan Mehmed döneminde yaptırılıyor. Minarelere çıkan iki yol bulunuyor. Bunlardan biri şerefeye biri ise kubbelere ulaşıyor. Bursa Ulu Camii tarih boyunca en büyük hasarını 1855 yılında yaşanan bir depremde görüyor ve 17 kubbesi yerle bir oluyor. Yıkılan bu kubbeler daha sonra tekrar inşa ediliyor.

Minberde bulunan gizli sır

Minberde bulunan gizli sır

Bursa Ulu Camii, iç yapısında bulunan özel detaylarla dikkat çeken bir yapı. Ulu Camii minberi Hacı Abdülaziz oğlu Mehmed tarafından ceviz ağacından kündekâri tekniği ile ustalıkla işlenmiş. Cami minberi kabartma olarak el işçiliğiyle yapılmış olup minberde bulunan güneş sistemi gizli sır olarak adlandırılıyor. Caminin mimari yapısının yanında minberde yer alan özel detay, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmeye devam ediyor. Ulu Camii minberi kâinat olarak ele alınırken minber üzerine işlenmiş olan gezegenler ise Güneş'e olan uzaklıkları ve büyüklükleri hesaplanıp gerçeğe uygun olarak konumlanmış şekilde. Caminin inşa edilme zamanında henüz güneş sisteminin bilimsel olarak kanıtlanmamış olması gezegenlerin her noktasıyla doğru işlenmesi hayranlık uyandırarak insanlar tarafından 'büyük gizem' olarak tanımlanmış.

Kâbe kapısının örtüsü

Kâbe kapısının örtüsü

Bursa Ulu Camii'de eski zamanda minberin sağ tarafında yüksek bir yerde siyah bir örtü bulunuyor ve bu siyah örtünün ne olduğunu kimse bilmiyor. Yavuz Sultan Selim, Mısır Seferi'ni kazanıp kutsal emanetleri aldığı sırada Kâbe'nin bakımı ve onarımını da üstleniyor. Sultan Selim döneminde değişimi yapılan Kâbe örtüsü İstanbul'a yollanıyor ve Bursa Ulu Camii'ne hediye olarak veriliyor. Yavuz Sultan Selim'in kutsal emanetlerle birlikte getirdiği Kâbe örtüsünü elleriyle camiye asıyor. Saf altın iplik ile dokunan örtü zamanla rutubet nedeniyle kararma yapmış ve sadece ışıkla bakıldığında üzerindeki ayetler görülür hâle gelmiş.

Bir şadırvan hikâyesi

Bir şadırvan hikâyesi

Ulu Camii'nin orta kubbesinin altında 18 köşeli havuzlu bir şadırvan bulunuyor. Şadırvanın yapılma sebebi ile ilgili anlatılan hikâye şöyle: Caminin inşa edileceği sırada orada yer alan toprak sahiplerinden toprakları satın alınırken şadırvanın yapılacağı yerdeki toprağın sahibi hanım bir türlü toprağını satmaya ikna olmaz. Arazisini satmaya ikna olmayan hanımdan zorla arazisi satın alınır ve daha sonra zorla toprak alınan bir yerde namaz kılınmaz düşüncesiyle buraya şadırvan yapılır. Bu hikâyenin gerçekliği tam olarak bilinmese de oldukça ilgi çekici. Ayrıca şadırvan üzerinde bulunan kubbe önceleri camla kaplı değilmiş ve yağan yağmurun damlaları havuzda toplanırken içeriye sızan ışıkla da cami aydınlanırmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hüsn-i hat cenneti bir cami

Hüsn-i hat cenneti bir cami

Bursa Ulu Camii, hüsn-i hat sanatının yer aldığı en zengin camilerden biri. Ulu Camii duvarlarında bulunan levhalarda Allah isimleri, hadis-i şerifler, âyet ve kibar sözler bulunuyor. Cami içerisinde toplam 192 adet yazı bulunuyor. Bunlardan 87 adeti sabit iken 105 tanesi de levha şeklinde sergileniyor. Duvarlardan birinde 8 tane 'sin' harfinden oluşan çiçek şekli içine Nâs suresi yazılmış. Ulu Camii'nin doğu ve batı kapısının üzerine Büruc suresi birbirlerini tamamlayacak şekilde yazılmış. Caminin içerisinde gezerken adeta bir hüsn-i hat müzesinde gezdiğinizi hissetmeniz mümkün.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
3
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın