onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yeni Seçim Tartışması: 10 Gün İçinde Hükümet Kurulmazsa Yetki Erdoğan'a mı Geçecek?

Yeni Seçim Tartışması: 10 Gün İçinde Hükümet Kurulmazsa Yetki Erdoğan'a mı Geçecek?

Yeni hükümette ‘süre’ bilmecesi. Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya önceki gün köşe yazısında, 10 gün içinde koalisyon hükümetinin kurulamaması halinde ise topun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a geçeceği öne sürerek yeni bir tartışma başlattı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sarıkaya'ya göre geçen seçimdeki gibi partilerin önünde öyle 45 günden fazla zaman bulunmayacak, 10 günde koalisyonun kurulması şart olacak. Sarıkaya, 10 gün şartını, Anayasa'nın 114'üncü maddesine dayandırdı. 'Maddenin son bendi, 'Geçici Bakanlar Kurulu (seçim hükümeti) seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür' hükmünü taşıyor. Yani, yenisi kurulana kadar görevde kalma hakkını vermiyor' diye yazdı.

Peki, Hükümetin 10 Günde Kurulması Şart mı?

Peki, Hükümetin 10 Günde Kurulması Şart mı?

Al Jazeera

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun CHP ve AKP’li üyelerine göre, yeni hükümet kuruluncaya kadar geçici hükümetin görevine devam edecek.

Anayasanın “Seçimlerde geçici Bakanlar Kurulu” başlıklı 114. maddesinin son fıkrası “Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür” hükmünü düzenliyor.

Sözkonusu hüküm, 7 Haziran’dan sonra 45 gün içinde yeni hükümet kurulamaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim kararı alması üzerine kurulan Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki geçici seçim hükümetinin ne zamana kadar görev yapacağı, yeni hükümetin kurulmasında süre sınırının ne olacağı konusunda tartışma yarattı.

TBMM, 1 Kasım’dan sonra YSK’nın seçim sonuçlarını ilan etmesini izleyen 5. günde toplanacak. Geçici TBMM Başkanı’nın başkanlığında toplanacak olan TBMM’de, 26. dönem parlamentosunda yer alacak milletvekilleri yemin edecek.

Anayasaya göre geçici hükümetin görev süresi Meclis’in toplandığı gün sona eriyor. Türkiye’nin siyasi tarihinde ilk defa geçici hükümet örneğinin yaşanması nedeniyle bu konuda tartışmalar yaşanması bekleniyor. Bir yoruma göre, yeni hükümetin Meclis toplanıncaya kadar kurulması gerekiyor. Aksi takdirde bundan sonraki karar konusunda inisiyatifin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geçeceği değerlendiriliyor.

Anayasa Bilinçli Boşluğa Yol Açmaz

Anayasa Bilinçli Boşluğa Yol Açmaz

AKP’nin bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi, ilk uygulama olacağı için tartışmalar yaşanabileceğini, ancak tüm anayasa hukukçuların anayasanın “Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür” hükmünü “yenisi kuruluncaya kadar görevini sürdüreceği” biçiminde yorumladığını belirterek, “Kaldı ki anayasa üstü teamüller var. Yeni hükümet kuruluncaya kadar mevcut hükümet görevini sürdüdür. Anayasa yazımında bir sıkıntı var. Ancak anayasa bilinçli boşluğa yol açmaz. Devlette devamlılık ilkesi gereği her zaman uygulanan teamül burdada uygulanır” görüşünü dile getirdi.

CHP’li Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Rıza Türmen de, geçici hükümetin yeni hükümet kuruluncaya kadar görevine devam edebileceğini belirterek, “Yeni hükümet kuruluncaya kadar işbaşındaki mevcut hükümet görevini sürdürüyor. Burda da aynı mantık var. Boşluk olmaması için seçimden sonra yeni hükümet kuruluncaya kadar geçici hükümet görevini sürdürür. İşin ruhu bunu gerektirir” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de, geçici hükümetin normalde aksamaması gereken devlet işleri dışında siyasi işlere karar veren bir hükümet olmaması gerektiğini, ancak AKP’nin bu hükümette de atama kararlarına, imar uygulamalarına, kentsel dönüşüm kararlarına imza atarak bu vasfını ortadan kaldırdığını belirtti. Gök, anayasanın sözkonusu fıkrasındaki dilin sorunlu olduğunu, ancak devlet işlerinin aksamaması için yeni hükümet kurulması sürecinde teamüllerin işletilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
4
3
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam