Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Video Oyunlarının Zararlarından Çok Yararları Var! İşte Oyun Oynamanın Sizi Pozitif Olarak Etkileyen Özellikleri
Çoğu oyun tutkunları oyuna çok fazla vakit ayırdığı için eleştirilir. Ama aslında video oyun oynamak sizi daha iyi bir insan yapmaktadır. Eğer bunun nedenlerini merak ediyorsanız, Unilad'dan derlediğimiz içeriğimize bir göz atın...
1. Video oyunları oynayan kişiler, çevresindeki dikkat dağıtıcı şeyleri daha kolay gözardı ederler ve odaklanmada daha iyilerdir.
Örneğin, 2016 yılında Rochester ve Wisconsin Üniversitelerinde yürütülen bir çalışmada şu sonuçlara rastlanmıştır:
2. Hayatlarından daha fazla memnun ve sosyal bireylerdir.
Basın, insanları oyun sever gençlerin sokaklara çıkıp, yavru köpekleri beyzbol sopası ile öldürene kadar dövdüklerine inandırsa da aslında video oyunu ile şiddet arasında somut bir ilişki bulunmamaktadır.
Oxford'da 10-15 yaşları arasındaki yaklaşık 5.000 çocukla bir çalışma yürütülmüştür.
Araştırmanın sonucu ise, günde en fazla 1 saat video oyunu oynayan çocukların, diğer çocuklardan daha rahatlamış, sosyal ve genellikle daha mutlu olduklarını göstermiştir.
Araştırmacılar: "Birkaç saat video oyunu oynamasına izin verilmiş gençler, hiç oynamayanlardan ya da 3 saatten fazla oyun oynayan gençlerden daha iyi uyum sağlamaktadır" diye açıklamada bulunmuştur.
Uzun lafın kısası, birazcık video oyunu oynamak kimseye zarar vermemektedir.
3. Video oyunu oynayanlar, daha hızlı seçim yapmaktadır.
Sıkıntılı bir durumunda zor bir seçim yapmak zorundaysanız, yanınızda video oyunu sever bir arkadaşınızın olması daha iyi seçimler yapmanızı sağlayacaktır. Araştırmalar oyuncu olarak nitelendirilen kişilerin video oyunu oynamayan kişilere göre daha hızlı karar verdiğini ve karar vermesi daha uzun süren oyun oynamayan kişilerle eşit doğrulukta sonuçlara ulaştığını ortaya çıkarmıştır.
Newyork Rochester Üniversitesinden Bilişsel Nörolog Daphne Bavelier, 2010 yılında NBC'ye aksiyon oyunlarının zekayı ve insandaki karar verme yeteneklerini geliştirdiğini söylemiştir.
Buna ek olarak, video oyunlarının insan davranışındaki önemli pozitif etkilerini ve oyun oynama yeteneğinin birçok alanda insanı geliştirdiğini övmeye devam etmiştir. Kısacası, video oyun oynayan kişiler, harikadır...
4. Oyun oynamak, problem çözme yeteneğinizi arttırır.
Anne ve babalarınızın, video oyunu oynamanın ve televizyon izlemenin beyninizi çürüteceğini söylediğinin farkındayım... Birçok araştırma, video oyunlarının beyindeki yararlı etkilerinin zararlı etkilerinden daha fazla olduğu sonucuna varmıştır.
2010 yılında Toronto Üniversitesinde Ian Spence ve Jing Feng tarafından yürütülen araştırmada, aksiyon oyunlarının özellikle FPS (Birinci Şahıs Nişancı) oyunları oynarken kullandığınız yeteneklere göre duyusal, algısal ve mekansal bilişsel işlevlerinizi geliştirdiğini kanıtlamıştır.
Örneğin; DOOM oynarken ve şeytanları püskürtürken gelişen alansal problem çözme yeteneğiniz sadece oyun zamanlarda değil, gerçek hayatınızda da gelişmektedir.
Hatta farkında bile olmadan hayatınızda gelişmiş olan bu özelliklerinizi kullanmaktasınız.
5. Oyun oynamak, sizi genellikle daha zeki yapmaktadır.
Hayatlarında Twitch'den Fortnite izlerken bir kutu Pringles'ı kendi başına bitirmek dışında çoğu şeyden zevk almayan stereotipler olarak görülen 'gamer'lar aslında oldukça zekilerdir.
Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulunda ve Paris Descartes Üniversitesinde yürütülen araştırmada ise:
Bilim insanları video oyunu oynayan çocukların diğer çocuklarla kurduğu ilişkilerde çok az soruna rastladığını ve diğer çocuklardan neredeyse 2 kat daha muhtemel 'yüksek zeka'ya sahip olabileceğini bulmuştur.
Buna ek olarak, video oyunu oynayan çocukların okulda 1.88 kat daha fazla başarılı performans gösterebildiği ortaya çıkmıştır.
Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu, Epidemiyoloji bölümü Yar. Doç. Doktoru Katherine Keyes şu açıklamada bulunmuştur:
'Çocuklar için video oyunu oynamak ortak çalışmaya dayalı bir boş zaman aktivitesi haline gelmiştir. Bu sonuçlar, sıklıkla video oyunu oynayan çocukların sosyal anlamda akranlarıyla uyum sağladıklarını ve okula entegre olduklarını göstermiştir.'
Yorum Yazın
oyun oynayın gençler
günde ya da haftada bir iki saat olursa tabii iyi olur ama çoğu böyle değil maalesef, bildiğiniz hayatlarını buna gomuyorlar. arkadaşımın kuzeni 7/24 aralıks... Devamını Gör
Oynadığım savaş ve strateji oyunları hayatımı hep iyi yönde etkiledi. İspat edemem ne de cümlelere dökemem ama iyi anlamda iş yerimde hep farklı oldum diğerl... Devamını Gör