Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Ve Doğrudan 6,5 Milyon Çalışanı İlgilendiren Yeni Asgari Ücret Açıklandı: 1.404 TL
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dördüncü ve son toplantısını, bugün saat 11.00'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde yaptı. Doğrudan 6,5 milyon çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücret 1.404 TL olarak açıklandı. Başbakan Yıldırım da 'Asgari ücret 2017'de vergi dilimine girmeyecek. Yıl boyu 1.404 lira olacak' dedi.
2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için toplantılar 6 Aralık'ta başlamış, işçi ve işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunmuştu. Asgari ücret komisyonunda işçi kanadını tek başına temsil eden Türk-İş 1.600 TL talebinde bulunmuştu. TİSK ise '2017 yılında asgari ücret artışı yapılmamalıdır' demişti.
Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında toplantılardan ilkini 6 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ikincisini 12 Aralık'ta Türk-İş'te yapan komisyon, üçüncü toplantısını işveren kesimini temsil eden TİSK'in ev sahipliğinde gerçekleştirmişti.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında son kez toplandı.
Toplantı sonrasında Müezzinoğlu, 'Asgari ücretteki artış oranını yüzde 8 olarak karara bağladık. Brüt asgari ücret 1777 Lira 50 kuruş, neti 1404 lira' açıklamasında bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu: "Gönlüm arzu ederdi ki Türk-İş'in de imzası olsun"
Başbakan: Asgari ücret vergi dilimine girmeyecek
Peki bu süreç nasıl işledi ve neler yaşandı?
TÜİK temsilcileri bir önceki toplantıda "ağır", "orta ağır" ve "hafif" işlerde çalışan bir işçinin net yaşam maliyetine ilişkin rakamları paylaşmıştı.
Masada işverenleri temsil eden TİSK'in ise bu konudaki görüşü netti: Patron "sıfır zam" dedi...
TİSK’in hazırladığı çalışma raporunda asgari ücret ve işgücü maliyetlerine ayrı bir bölüm ayrıldı. 2016 yılında asgari ücretin yüzde 30 artırıldığı belirtilen bu bölümde, artış oranının çalışma barışını ve toplumsal iş sözleşmesi düzenini de olumsuz etkilediği vurgulandı.
Rapordan:
'Tüketici enflasyonu yüzde 8.8, üretici enflasyonu yüzde 5.7 iken, yüzde 30 artırılan asgari ücret işletmeleri sarstı.
Maliyetlerdeki genel yükseliş ve karlılıktaki azalış dikkate alınarak 2017 yılında asgari ücret artışı yapılmamalıdır. Hesaplamalarda TÜİK verilerine itibar edilmelidir.'
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin çalışanlara verilecek en düşük ücreti ifade ettiğine dikkat çekmiş ve eklemişti: "Rakamı yüksek bulanlar, bu parayla geçinsin"
Türkiye'de yaklaşık 6,5 milyon çalışanın asgari ücret alarak geçimini sağladığını belirten Atalay, şunları söylemişti:
'TÜİK'in geçen yıl komisyona sunduğu bir işçinin net yaşam maliyeti net 1.600 liraydı. Biz devletin kurumunun ortaya koyduğu bu rakama razıyız. Ülkenin, ekonominin, işverenin durumunu biliyoruz ama işçinin halini daha iyi biliyoruz. Bu nedenle talep ettiğimiz net 1.600 lira makul bir rakamdır. Üzülerek görüyoruz ki bunu bile yüksek bulanlar var. Biz onları bir ay bu parayla geçinmeye davet ediyoruz.'
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda temsil edilmeyen, ancak yıllardır asgari ücretin tespit sürecinde kapsamlı görüşler açıklayan ve kampanyalar düzenleyen DİSK 2.000 TL talep etmişti.
Ve taleplerini şöyle sıralamıştı 👇
Hak-İş: 'Fedakarlık sırası işveren ve hükümette' açıklamasında bulunmuştu.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısının katılımcı ve demokratik olmadığını söyleyerek Komisyon'da işçileri temsilen sadece Türk-İş'in yer almasını eleştirmişti.
Asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesine işverenlerin geçen yıl çeşitli gerekçelerle karşı çıktığını anımsatan Arslan, şunları söylemişti:
'Gelinen noktada, 1 Ocak 2016'da net bin 300 liralık asgari ücret 445 dolar ediyordu. Bugün ise bin 300 lira yaklaşık 371 dolara düştü. Kur penceresinden baktığımızda asgari ücret yaklaşık 260 lira azaldı.Türk-İş'in yaptığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın kasım ayı sonucuna göre bir kişinin yaşayabilmesi için aylık asgari gideri, bin 750 lira düzeyinde. Bu verilerden yola çıkılsa bile asgari ücretin en az bir kişi için bin 750 lira olması lazım. Hak-İş olarak bizim talebimiz, Türkiye'nin imkan ve ihtiyaçlarını, Türkiye ekonomisini masaya yatırıp herkesin paylaşabileceği sistemin kurulması. Baktığımız zaman asgari ücret yılbaşından bu yana döviz karşısında erimiş. Bırakın dövizi enflasyondan etkilenmiş. Onun için işverenlerin asgari ücrete 'sıfır zam' önerisini kabul etmek, tartışmak mümkün değil. Bu doğru değil. Çalışanlara da büyük haksızlık.'
Mevcut asgari ücret net 1.300 liraydı
1.400 TL'yi yeterli buluyor musunuz?
Kaynaklar: AA, Birgün, Al Jazeera ve Hürriyet
Yorum Yazın
Saray'ın aylık masrafı 21 milyon ( trilyon ) lira. Erdoğan'ın aylık maaşı 43 bin lira. Milletvekili maaşı aylık 17 bin lira. Emekli vekil maaşı 8,500 lira. E... Devamını Gör
Dolar artınca Halka dolar bozdurun derken iyi, Darbe esnasında halkı sokağa döküp şehit düşmelerine sebep olurken iyi, halk 300 lira fazla maaş isteyince yok... Devamını Gör
Seçmen kitlesine bakılırsa zor
benim 2016dan anladığım asgari ücrete zam gelse nolur ki zam geldikçe çiftçisi marketi bakkalı çakkalı aracısı satıcısı asgari ücrete zam geldi diye ekstra z... Devamını Gör