onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Uzmanlara Göre Gece Yatmadan Önce Yapmaktan Kaçınmanız Gereken Aktiviteler

etiket Uzmanlara Göre Gece Yatmadan Önce Yapmaktan Kaçınmanız Gereken Aktiviteler

Merve Karadağ
25.05.2018 - 14:42 Son Güncelleme: 27.05.2018 - 10:04

İstatistiklere göre insanların yüzde 27'si kalıcı olarak uykuya dalma problemi çekiyor ve yüzde 73'ü ise aynı problemi arada bir yaşıyor. Bu zayıf uykunun sağlık problemleriyle çok fazla alakası yok aslında, bizlere normal gibi gelen bazı alışkanlıklarımız uykumuzu kaçırıyor hatta uyuyamama hastalığı olan insomniaya sebep oluyor. Sizler için gece uyumadan önce yapmaktan kaçınmamız gereken 10 şeyi derledik. Bakalım neler var...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Sigara içmek

1. Sigara içmek

Kafein gibi nikotinin de uyandırıcı özelliği vardır. Kalp atışını hızlandırır ve kan basıncını artırır bu yüzden de beyin uyanık kalır. Bütün bu süreçler sağlıklı bir uyku çekmenize çok da yardımcı olmaz. Sigara içen insanların insomnia hastalığına yakalanma oranları içmeyenlere göre daha fazladır. Sigarayı tamamen bırakmak istemiyorsanız bile sağlıklı bir uyku için yatağa girmeden en az 2 saat önce son sigaranızı içmiş olmanız gerekiyor.

2. Egzersiz yapmak

2. Egzersiz yapmak

Egzersiz yapmanın genelde uyku düzenimizin üzerinde iyi bir etkisi vardır çünkü stresi azaltır ve uykuya dalış süremizi hızlandırır. Ama yatağa girmeden en az 3-4 saat önce yapılmış olması gerekiyor çünkü egzersizden hemen sonra uyumak istediğinizde kaslarınız ve vücudunuz hala uyanık olacağından uykuya dalmanız oldukça zor olacaktır.

3. Su içmek

3. Su içmek

Uyumadan önce az miktarda su içmek oldukça sağlıklıdır. Fakat fazla miktarda içilen su gece boyunca tuvalete çıkma hissi veya midede şişlik hissi yaratacaktır. Tabii ki uyumadan önce asla su içmemeniz gerekiyor gibi bir kural yok, doktorlara göre en ideal oran yarım bardaktır.

4. Şekerleme yapmak

4. Şekerleme yapmak

Eğer doğru zaman dilimini seçerseniz şekerleme yapmanın da vücudunuza pozitif etkileri vardır. Geceleri sağlıklı bir uyku çekebilmek için şekerleme yapacağınız saat aralığı öğle saatleri yani 1 ve 4 gibi olmalıdır. Eğer akşamları kısa bir uyku çekerseniz, gece uyumanız çok zor olacaktır.

5. Yaratıcı etkinlikler yapmak

5. Yaratıcı etkinlikler yapmak

Sanat genellikle dinlendirici bir etkinlik olarak düşünülür, gece yatmadan önce yapılıyorsa eğer bu düşünceye katılmıyoruz. Eğer bir şeyler yazar, çizerseniz veya bir enstrüman çalarsanız beyniniz aktif hale gelecektir. Daha sonrasında ise uyumanız oldukça zor olacaktır. 

Bu yüzden yatağa yatmadan birkaç saat önce bu tarz etkinliklerden kaçınmanız gerekmektedir. Bunun yerine kitap okursanız hem vücudunuz dinlenir hem de uykuya dalma süreniz kısalır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Elektronik cihazlar kullanmak

6. Elektronik cihazlar kullanmak

Yatmadan önce bilgisayar ve telefonların kapatılması tavsiye ediliyor çünkü bu cihazların yaydığı ışıklar uykunuz için oldukça zararlı. Yatmadan önce telefonlardan okunan kitaplar da uykunuzu kaçırma konusunda birebir. Gözlerinize verdiği zarardan ise hiç bahsetmiyoruz. 

Bu sebeplerden dolayı, gece çalışmayı bırakmalısınız yoksa yatağa yattığınızda güzel bir uyku çekmek yerine yapmanız gerekenleri en az birkaç saat daha düşünüyor olacaksınız.

7. İlaç içmek

7. İlaç içmek

Eğer uyuyamamaktan korkuyorsanız, gece içebileceğiniz tek ilaç uyku ilacı olmalı; tabii doktorunuza danıştıktan sonra. Geri kalan ilaçlarınızı günün ilk kısımlarında içmeniz sizin için daha doğru olacaktır. Bazı antidepresanlar da uyku ilacı etkisi yaratabiliyor ama bunun dışında kalan ilaçlar genellikle sinir sisteminizi ayakta tuttuğu için derin bir uykuya dalamayabilirsiniz. 

Eğer mutlaka içmeniz gereken ilaçlarınız varsa doktorunuzdan doğru zaman dilimini öğrenmeniz sizin için daha uygun olacaktır.

8. Sinirli hissetmek

Çalkantılı duygular uyumanıza yardımcı olmayacaktır. Yatağa girmeden haber izlerseniz veya biriyle tartışırsanız muhtemelen uyuyamazsınız. Bu yüzden futbol maçlarını, haberleri ve korku filmlerini yatağa girmeden önce izlemeyin. Beyniniz ve vücudunuz ne kadar sakinse o kadar derin ve güzel bir uyku uyuyabilirsiniz.

9. Sıcak bir duş almak

9. Sıcak bir duş almak

Birçok insan sıcak duşun rahat çekilen bir uykunun anahtarı olduğunu düşünür. Fakat doktorlara göre, uykumuzun gelmesini sağlayan şey sıcak duş değil ısı değişimi. Isı değişimi ne kadar farklı olursa o kadar çok uyumak istiyoruz. Bu yüzden eğer uyumak için çok enerjik hissediyorsanız sıcak veya soğuk bir duş alın. 

Sıcak su ise uyumamızı engelleyebileceği gibi cildimize de zararlı. Eğer sıcak suyun altında 10 dakikadan fazla durursanız cildinizi daha korunmasız bir hale getirmiş olursunuz.

10. Evcil hayvanlarla uyumak

10. Evcil hayvanlarla uyumak

Birçok hayvan sahibi genelde onlarla uyumayı tercih etse de bu doğru bir seçim değil. İlk olarak hayvanların uyuma şekilleri insanlarınkinden oldukça farklıdır, hayvanların uyku süreleri daha az olduğundan oldukça sık pozisyon değiştirirler. Bu durum sizin gece boyunca birçok kez uyanmanıza sebep olabilir. 

İkinci olarak hayvanlara alerjiniz olmasa bile tüyleri nefes almanızı zorlaştırabilir, bu da uykunuzu engeller.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
553
348
92
65
57
48
42
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
cats

hayvanları koymasanız olmaz zaten hayvanları seven besleyen az ken iyi oluyor böyle içerikler 16 kedim var hepsiylede uyuyorum annemin yada kardeşimin yatağı... Devamını Gör

uğur gündoğan

gece halı sahada maç yaptım eve geldim sıcak bi duş aldım bi sigara içtim telefonla oynadım bir saat falan şekerleme yapıp sahura kalktım ve sahurda bolca su... Devamını Gör

Sema Gerim

10. maddeyi nereden uydurdunuz? evcil hayvanla uyumak çok huzurludur. Tüyleri nefes almayı zorlaştırır derken bu bilgiyi nereden aldınız? kçınızdan içerik u... Devamını Gör