Görüş Bildir
Haberler
Uzmanlar Uyarıyor: Bayramda Beslenmeye Dikkat

Uzmanlar Uyarıyor: Bayramda Beslenmeye Dikkat

ATKN
05.07.2016 - 10:30 Son Güncelleme: 05.07.2016 - 17:29

Bayram ziyaretlerinin olmazsa olmazı tatlı ve çeşitleriyle bayram sofralarında ikram edilen yiyeceklerin sağlık açısından küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmesi öneriliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, metabolizmanın ramazan boyunca vücudu koruma amacıyla yavaşladığını söyledi.

Bayram ile birlikte beslenme ve uyku düzeninin ramazan öncesi dönemdeki sisteme döneceğini belirten Yorulmaz, 'Bu da vücudun kendisini koruma çabasıyla psikolojik olarak daha fazla yemek tüketme isteğini ortaya çıkarabilmektedir. Vatandaşlar ramazan sonrasında aşırı yemek isteğine karşı dikkati olmalıdırlar. Metabolizmadaki yavaşlama bayram ile hemen normal hızına dönmemektedir. Bu nedenle bayramda aşırı yemek tüketmeyle hazımsızlık, mide ve bağırsak problemleri olmak üzere sindirim sistemi rahatsızlıkları daha sık yaşanır.' diye konuştu.

Bayramın ilk günlerinde hem psikolojik hem de gelenekler açısından normal beslenme düzeninin dışına çıkıldığını anlatan Yorulmaz, şunları kaydetti:

'Geleneklerimize bağlı olarak bayramda tatlı, hamur işleri, çay ve kahve tüketimi artmaktadır. Bayramda birdenbire aşırı miktarda yemek yemek, şeker,çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek sindirim sistemi ve çeşitli organlarda ani rahatsızlıklara neden olur. Özellikle bayram ziyaretlerinde beslenme büyük titizlik ve özen gerektirmektedir.'

Bayramda fazla ve dengesiz beslenmenin en çok kalp, damar, pankreas, mide ve bağırsakları etkilediğini dile getiren Yorulmaz, 3 öğün yemek düzeni oturana kadar porsiyonların az miktarda tüketilmesi gerektiği önerisinde bulundu.

'Gece yeme alışkanlığı bırakılmalı'

'Gece yeme alışkanlığı bırakılmalı'

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Gogas Yavuz da, ramazan sonrasında gece yemek yeme alışkanlığının bırakılması gerektiğini söyledi.

Yavuz, dengeli ve yeterli beslenmenin hayatın her döneminde önemli olduğunu, bu konuda ramazan ayı ve bayramda daha özenli olunması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Yavuz, bayrama, sabah yapılacak hafif bir kahvaltıyla başlanmasını, kızartma, salam, sosis, sucuk gibi yiyeceklerden kaçınılması, bunların yerine yumurta tüketilmesini tavsiye etti. 

Bu dönemde aşırılığa kaçılmaması ve yiyeceklerin miktarının aniden artırılmaması gerektiğini dile getiren Yavuz, 'Ana öğün araları 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmeli. Ana öğünlerden 1,5 -2 saat sonra ara öğün yapılmalı. Bir porsiyon meyve ve bir çay bardağı süt, yoğurt, ayranla birlikte yapılan ara öğün, vitamin ve mineral kayıplarını gidermede faydalı olacaktır. Ayrıca meyveyle birlikte tüketilen süt, ayran gibi içecekler meyvelerdeki şekerin daha yavaş emilimine yol açarak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.' diye konuştu.

'Sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin'

'Sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Prof. Dr. Dilek Gogas Yavuz, bayramda vücudun düzene alışabilmesi için özel olarak tüketilmesi gereken besinlerin bulunmadığını ancak bazı gıdaların daha fazla tercih edilmesinin faydalı olacağını belirtti. 

Oruç döneminde mineral ve vitamin alımının yetersiz kalabileceğini dikkati çeken Yavuz, bu nedenle bayram döneminde sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmesini tavsiye etti.

AA, Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
17
16
11
7
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Teddy Bear

Anladık be kardesim her sene aynı şey sıkıldım yeter. Yok ramazanda ne yemeliyiz yok bayramda ne yemeliyiz bu ne ya😬😡

Erhan Armada Ozsoy

hı-hı onca oruçlu günlerden sonra seni hemen dinler dim ama üzgünüm bro :D

Ciri

Hee tamam tamam.