Görüş Bildir
Haberler
Üniversite Tercih Rehberi: Üniversite Seçimimi Nasıl Yapacağım?

Üniversite Tercih Rehberi: Üniversite Seçimimi Nasıl Yapacağım?

parlakbirgelecek.com
24.04.2014 - 16:02 Son Güncelleme: 24.04.2014 - 16:17

Adayların üniversite seçimlerini yapmadan önce birçok kriteri göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Sen de üniversite tercihleri dönemine kadar, kendine en uygun üniversiteyi seçmek için kişisel ihtiyaçlarını ve beklentilerini göz önüne alarak bir değerlendirme yapman gerektiğini unutmamalısın. Peki, üniversiteleri birbiriyle karşılaştırarak kendin için en uygun üniversiteyi bulmanı sağlayacak en iyi yöntem ne? Eğer nereden başlayacağına emin değilsen, aşağıda senin için hazırladığımız öneriler doğru bir seçim yapman konusunda sana yol gösterebilir:

İsmin Ötesine Bak: Ünlü ve büyük üniversiteler her öğrenciye uygun olmayabilir. Eğer iki üniversite arasında kaldıysan, seçim yaparken üniversitenin ismi senin için önemli bir etken olmamalı. Ayrıca üniversite araştırması yaparken, ismi duyulmadığı için ya da küçük olduğu için üniversiteleri listenden çıkarmamalısın. Belki de sana en uygun olan üniversite onların arasındadır. Bu yüzden tüm seçenekleri göz önünde bulundurmanda fayda var.

Sıralamalar: Üniversite sıralamalarını incelerken, hangi ölçütleri kullanıldığını ve hangi konuları değerlendirildiğini öğren. Çünkü bu sıralamalar, kendine en uygun üniversiteyi bulma sürecinde, kullanışlı olmayabilir. Sıralamaların yapılmasında kullanılan etkenler, senin akademik deneyimini geliştirmek konusunda bir etken olmayabilir. Ayrıca sıralamaların öznel birer değerlendirme olduğunu unutmamalısın.

Önceliklerin Neler: Üniversite deneyiminden ne beklediğini ve bu konuda neye ihtiyacın olduğunu değerlendir. Bu şekilde kendi sıralamanı yapabilirsin. Bir üniversite listesi hazırladıktan sonra önceliklerin dahilinde üniversitelerin çeşitli özelliklerini puanlayarak kendi sıralamanı oluşturabilirsin. Bu kendin için en uygun üniversiteyi bulman konusunda diğer sıralamalardan daha güvenilir bir yöntem olabilir.

Bölüme Odaklan: Bir üniversite sıralamalarda alt sıralarda yer alabilir ya da yer almayabilir; ancak bazı bölüm veya fakülteleri ile dikkat çekiyor olabilir. Hangi bölümü okuyacağına karar verdiysen, üniversiteleri genel özelliklerine göre değerlendirmek yerine okumak istediğin bölüme göre karşılaştırma yapmak daha doğru bir seçim yapmana yardımcı olabilir. Fakat henüz hangi bölümü tercih edeceğin konusunda kesin bir karar vermediysen; endişelenme, bu konuda yalnız değilsin. Bu durumda üniversite araştırmaların sırasında pek çok bölüm seçeneği olan üniversiteleri değerlendirebilirsin.

Verileri İncele: Üniversitelerin kendi sayısal verilerini incelemek de faydalı olabilir. Mezun oranlarını, mezuniyet sonrası istihdam oranlarını ve öğrencilere verilen burs oranlarını değerlendirebilirsin. Fakat bu incelemeyi yaparken üniversitelerin tamamen dürüst olmama ihtimalini de unutmamalısın.

Benzer Özellikleri Kıyasla: Eğer üniversitenin kütüphanesi senin için önemliyse, farklı üniversitelerin kütüphanelerini karşılaştırmak ya da araştırma fonları önemliyse, tüm seçenekleri gözden geçirmek daha kolay olacaktır. Çok sayıda konuyu birlikte ele alarak değerlendirme yapmak yerine, tek bir özelliği değerlendirmek seçim yapmanı kolaylaştıracaktır.

Ücret: Hangi üniversitenin sana uygun olduğunu bulma sürecinde, eğitim ücretlerinden dolayı vakıf üniversitelerini göz ardı etme. Vakıf üniversitelerinde %100, %75 ve %50 gibi çeşitli oranlarda burs olanakları bulunmasının yanı sıra sporcu ve başarı bursu gibi çeşitli bursların da olduğunu unutmamalısın.

Üniversitenin Konumu: Kariyer seçimine bağlı olarak iş olanaklarının daha yoğun olduğu, seçtiğin alanla ilgili çalışmaların yapıldığı, çevre kurabileceğin veya staj yapma olanağının olduğu bir şehirde bulunan üniversiteyi seçmek senin için daha uygun olabilir.

Rahatlık: Üniversite seçimi yaparken kendini ne kadar rahat hissettiğini de değerlendirmelisin. Kendini evinde hissetmek isteyebilirsin; fakat o kadar rahat olmayabilirsin. Üniversite yeni deneyimler yaşamak ve yeni bir bakış açısı geliştirmek için bir şans. Tüm bunları birlikte değerlendirerek hem senin için en verimli deneyimleri yaşayabileceğin hem de çaresizce ev hasreti yaşamayacağın bir yer seçmeye dikkat etmelisin.

Değerlendirme: Üniversiteler kendilerini tanıtma konusunda oldukça başarılıdırlar. Fakat tanıtım sırasında edindiğin bilgilerin ne kadarının doğru olduğunu ve ne kadarının reklam yapma amacını taşıdığını değerlendirmek için üniversite öğrencileriyle konuşmayı ve forumları okumayı deneyebilirsin.

Akademik Olmayan İmkanlar: Üniversitenin yalnızca eğitim alacağın yer olmadığını unutmamalısın. Yeni insanlarla tanışacaksın, yurtdışına gidebileceksin, çeşitli kulüplere katılacaksın ve o toplulukta aktif olarak yer alacaksın. Üniversite seçim sürecinde, üniversitelerin eğitim dışında sahip olduğu olanakları da değerlendirmelisin. Sosyal hayatın nasıl olduğunu, etkinlikleri, öğrenci kulüplerini ve takımlarını öğrenmelisin.

Kendi Düşüncelerini Oluştur: Bir arkadaşının ya da aile bireylerinden birinin yaşadığı olumlu ya da olumsuz deneyim seçeceğin üniversite ile ilgili düşüncelerin kolaylıkla değişmesini sağlayabilir. Fakat unutma ki hepimizin üniversiteden beklentisi aynı değil ve her birimiz farklı bir deneyim yaşıyoruz. Bu yüzden başkalarının hikayeleri, değerleri ve önyargılarının seni etkilemesine izin vermemelisin. Önemli olan senin düşüncelerin.

Ziyaret Et: Üniversite seçeneklerini belirledikten sonra, üniversiteler ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek ve üniversite yaşamını görmek için bireysel olarak kampüs ziyareti yapabilir ya da kampüs turlarına katılabilirsin. Bunun yanı sıra her üniversiteye gidemeyebilirsin; bunun için üniversitelerin web sitelerinde yer alan kampüs turlarını inceleyebilirsin.

Mezunlar: Üniversite deneyiminden çok sayıda kazanç elde edeceksin. Fakat bunun yanı sıra üniversiteyi geleceğin için bir yatırım olarak değerlendiriyorsan; üniversite mezunlarının şu anda ne yaptığını Linkedin gibi web sitelerden öğrenmeyi deneyebilirsin.

Parlakbirgelecek.comTüm bu önerilerin yanı sıra parlakbirgelecek.com kendine en uygun olan üniversiteyi ve bölümü bulman konusunda sana yardımcı olabilir.

Hangi üniversiteyi seçeceğin kadar hangi bölümü tercih edeceğin de üniversite deneyimini en verimli şekilde yaşaman ve doğru bir karar vermen için en önemli etkenlerden biri. Bu kararı vermeden önce Kişilik Testi’ni alarak sana en uygun olan ana dalları öğrenebilirsin. Hangi bölümü ve hangi üniversiteyi seçeceğine ilişkin doğru bir karar verebilmek için Hangi Üniversite ve Hangi Bölüm yazılarımızda yer alan öneriler senin için faydalı birer kaynak olacaktır.

Üniversite seçim sürecinde sana en uygun olan üniversiteyi bulmak için kullanacağın kaynaklardan biri de kampüs ziyaretleri. Kampüsleri nasıl ziyaret edeceği, kampüs ziyaretlerinin ne zaman yapılmasının daha verimli olduğu ve kampüs ziyareti sırasında hangi soruları soracağına ilişkin bilgi edinmek için Kampüs Ziyaret Rehberi: Hazırlık, Kampüs Ziyaret Rehberi: Yapman Gerekenler ve Kampüs Ziyaret Rehberi: Dikkat Etmen Gerekenler yazılarımızı okumak sana yol gösterecektir. Bunun yanı sıra üniversite seçeneklerinden tümünü ziyaret etme imkanı bulamayabilirsin. Bunun için Kampüs Ziyareti Yapamazsan ve Üniversite Seçiminde İnternetten Yararlanma yazılarımızı okuyarak, üniversiteler ile ilgili daha fazla bilgi edinmene yardımcı olacak ipuçlarını bulabilirsin.

Kendine en uygun üniversiteyi seçmen hem zengin deneyimler yaşaman hem de kendini rahat hissetmen açısından önemli bir etken. Bu yüzden üniversite araştırmasına başlamadan önce Üniversite Araştırmalarında Yapılan Hatalar yazımızı okuman, olası hataları yapmanı engelleyecektir. Ayrıca Sana En Uygun Üniversiteyi Ararken Nelere Dikkat Etmelisin ve Üniversite Seçimini Yapmadan Önce Kendine Sorman Gereken 4 Soru yazılarımız doğru bir seçim yapman konusunda sana yol gösterebilir.

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
0
0
0
0
0