Görüş Bildir
Haberler
Ve Ukrayna, AB ile Ortaklık Anlaşmasını İmzaladı

Ve Ukrayna, AB ile Ortaklık Anlaşmasını İmzaladı

adem kara
27.06.2014 - 12:24

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını imzaladı. Poroşenko, 'Ukrayna, son aylarda Avrupa hayalinin gerçek olması için olabilecek en büyük bedeli ödemiştir.' dedi. Devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in ortaklık anlaşmasını imzalamaktan son anda vazgeçmesi, ülkeyi aylarca süren gerginliğe sürüklemişti.

Rusya ile Batı'nın nüfuz mücadelesinin sürdüğü Ukrayna, Moldova ve Gürcistan liderleri, Brüksel'de AB ile serbest ticaret ve siyasi ortaklık anlaşmalarına imza attılar. Ukrayna'nın AB hedefi için son aylarda önemli bir bedel ödediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, tam hazır olunca AB'ye girmek istediklerini kaydetti. İşbirliği anlaşmasını üyelik için hazırlık olarak gören Poroşenko, 'AB bir değerler birliği. Biz AB ile aynı değerleri paylaştığımız için anlaşmayı imzaladık.' dedi.

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili ise 'Gürcistan halkı demokrasi, reform ve geri döndürülemez AB entegrasyonunu seçmiştir.' ifadelerini kullandı. Anlaşma'ya Modova adına da Başbakan Iurie Leanca imza attı.

Ukrayna'da devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in 2013 sonunda AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamaktan son anda vazgeçmesi, ülkeyi iç savaşın eşiğine sürükleyen olayları tetiklemişti.

Rusya'dan ilk tepki ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin'den geldi. Bu tür anlaşmaları imzalamanın her ülkenin egemen hakkı olduğunu kaydeden Karasin, 'Ancak Ukrayna ve Moldova açısından bunun önemli sonuçları olacak. Biz yanlış anlaşılmalara neden olacak açıklamadan kaçınmak istiyoruz.' ifadelerini kullandı.

FARUK AKKAN - MOSKOVA | Cihan

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/dunya_ukrayna...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0