onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türkler Bu Günlerde Ülke Ülke Dolaşıyor

Türkler Bu Günlerde Ülke Ülke Dolaşıyor

Kadir Saymaz Ft
29.03.2014 - 09:26 Son Güncelleme: 29.03.2014 - 13:01

Facebook'a Yüklendik, İnadına Youtube'dayız!

Art arda gelen yasaklar Türkiye’deki sosyal ağ kullanıcılarının tercihlerini de etkiledi ancak onları bu sitelere girmekten alıkoyamadı. Twitter’ın ardından YouTube’a erişimin de engellenmesi Türkiye’deki sosyal ağ kullanıcılarını Facebook’a yöneltti. GlobalStats’ın verilerine göre Twitter yasağının öncesindeki haftaya denk gelen 13-20 Mart tarihleri arasında tüm cihazlardan sosyal medya kullanımında Facebook’un payı yüzde 71.4 iken, yasağın uygulanmaya başladığı 20-27 Mart haftasında yüzde 79.7’ye yükseldi.

MOBİLDE DE PAYI ARTTI

Facebook’un mobil kullanımdaki payı da yasağın ardından yüzde 62.3’ten yüzde 79.7’ye tırmandı. Twitter’ın tüm cihazlardaki kullanım oranı ise yüzde 17.6’dan, yüzde 7.8’e geriledi. Twitter yasağı, Facebook gibi Youtube’a da yaradı. Twitter yasağının ardından Youtube’un payı da yüzde 1.3’ten yüzde 1.5’e çıktı. Youtube yasağı ise Twitter’ı hareketlendirdi. Yasaktan bir gün önce Twitter kullanımı yüzde 4.2 iken, yasağın konulduğu 27 Mart’ta yüzde5.37’e çıktı. Söz konusu dönemde Facebook kullanımı ise yüzde 84.3’ten yüzde 82.3’e indi.

YASAK ENGEL OLAMADI

Öte yandan video paylaşım sitesine yasak kararı yeni bir Streisand Etkisi yarattı. Video paylaşım sitesine getirilen yasağın ardından Youtube’u tercih eden sosyal ağ kullanıcısı engellemeye rağmen binde 10 arttı. Twitter’da da 20 Mart’ta yürürlüğe giren erişim engelinin ardından ilk 12 saatte Türkiye’deki twit trafiği yüzde 33 artarak 6 milyon adetle rekor kırmıştı. Streisand Etkisi internette özellikle daha fazla yayılması istenmeyen haberlerin, çok daha fazla ilgili çekmesine verilen isim.

TWITTER: YASAL DAYANAĞI KALMADI

Twitter, Türkçe blog hazırlayarak süreç hakkında kullanıcıları bilgilendirdi. Blogda erişim engellemeye gerekçe olan açıklanmış tüm sebeplerin çözümlendiği belirtilerek “Türkiye’den servisimize erişimin engellenmesinin yasal bir dayanağı kalmadı” denildi.

Üç farklı mahkeme kararı ve bir savcılık kararının yasaklamadan önce Twitter’a iletilmediği belirtilen yazıda “Üç mahkeme kararından ikisine konu olan içerik, kendi kurallarımızı ihlal ettiği için halihazırda askıya alındı” denildi. Twitter’dan yapılan açıklamada savcılık talebi gereği bir şahsın güvenliğinin korunması amacıyla bahsi geçen hesap ve bazı twit’ler için Ülke Bazlı İçerik Gizleme aracının Türkiye’de ilk kez devreye alındığı belirtildi.

PAKİSTAN'DAN DOLAŞIP GELDİK

Twitter yasağını VPN ile aşan kullanıcılar sanal âlemde ülke ülke dolaştı. Pakistan’dan Türkiye’deki sitelere yapılan ziyaretler yüzde 446 arttı. 20 Mart’ta başlayan Twitter yasağı Türkiye’deki kullanıcıları, sanal âlemde ülke ülke dolaştırdı.

VPN kullanımı ile birlikte kullanıcı lokasyonu başka ülkelerde görüldüğü için web sitelerinin yurtdışı trafiğinde artış yaşandı. Dijital pazarlama alanında danışmanlık hizmeti veren Hype’nin verilerine göre yurtdışı trafiğinde en yüksek artış yüzde 446 ile Pakistan’dan oldu. Onu yüzde 112 ile Nijerya izledi.

ABD 5. SIRADA YER ALDI

Çek Cumhuriyeti’nden Türkiye’deki web sitelerine ziyaretler yüzde 86, İngiltere’den yüzde 77 , ABD’den yüzde 60 oranında artış gösterdi. 20 Mart’taki yasağın ardından 22 Mart’ta IP bazlı engellemenin de başlaması ve DNS adreslerinin de geçersiz olmasıyla birlikte Türkiye’deki VPN kullanım oranı artmıştı.

Naime SERT / HT EKONOMİ

Kaynak: http://ekonomi.haberturk.com/teknoloj...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam