Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin İklim Hedefi Geçer Not Almadı

Türkiye'nin İklim Hedefi Geçer Not Almadı

ATKN
23.10.2015 - 11:14 Son Güncelleme: 24.10.2015 - 09:59

Carbon Action Tracker (İklim Eylem Takibi), Türkiye’nin BM'ye sunduğu sera gazı emisyonunu yüzde 21 azaltma hedefini yetersiz buldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre dünyaca ünlü dört bağımsız iklim araştırma kuruluşunun oluşturduğu Carbon Action Tracker (İklim Eylem Takibi), Paris İklim Zirvesi'nden önce Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’e sunduğu iklim planlarını “yetersiz” buldu.

Kasım’daki Paris İklim Zirvesi’nde Kyoto Protokolü’nin ardından yeni bir iklim değişikliği rejimi kurulacak.

Türkiye BM’ye sera gazı salımındaki katkısını açıklayan metnini (Intended Nationally Determined Contribution/İNDC) 30 Eylül’de yollamıştı.

Bu metne göre Türkiye sera gazı emisyonlarını, 2030'a kadar mevcut referans modele göre yalnızca yüzde 21 azaltma hedefi koymuştu.

Hedefin 2-3 katı olması gerekirdi

Hedefin 2-3 katı olması gerekirdi

İklim Eylem Takibi, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yüzde 21 azaltma hedefiyle küresel sıcaklık artışını 2°C'nin altında tutma yolunda kendisine düşen görevi yapan adil bir hedef ortaya koymadığını belirtti.

Çalışmanın analistlerinden, Ecofys araştırmacısı Prof. Kornelis Blok, üresel ısınmayı 2°C'nin altında tutmak için Türkiye'nin şu anda verdiği hedefin 2-3 katı hedef sunması gerektiğini belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Esas endişe verici kömür hedefi

Esas endişe verici kömür hedefi

Raporda, esas endişe duyulması gerekenin Türkiye’nin 2020'ye kadar mevcut santrallerinin dört katı kadar yeni kömürlü termik santrali inşa etmeyi ve 80.000 MW kurulu kömür gücüne ulaşmayı hedeflemesi olduğu ifade edildi.

Türkiye’nin hedeflediği bu santralleri kurması durumunda şu anda verdiği hedefe bile ulaşmasının mümkün olmayacağı belirtildi.

Rüzgar güneş hedefi yetersiz

Rüzgar güneş hedefi yetersiz

Raporda Türkiye’nin düşük güneş ve rüzgar enerjisi hedefleri de eleştirildi. Türkiye yolladığı metinde enerji alanında güneş enerjisini 10 gw, rüzgarı yüzde 16 gw'a çıkartacağını belirtmişti.

New Climate Institute araştırmacısı, Niklas Höhne, “Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedefleri, fotovoltaik güneş enerjisi performansı Almanya'dan %50 yüksek olan ve 275GW'lik teknik rüzgâr enerjisi potansiyeline sahip bir ülkenin hedeflerini yansıtmıyor” dedi.

bianet'e daha önce konuşan Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi'nden Dr. Ümit Şahin, yüzde 21 azaltım hedefinin bile gerçeği yansıtmadığını, projeksiyon yüksek gösterilerek azaltım olacakmış gibi gösterildiğini belirtmişti.

Türkiye'de 3 milyon kişi etkilenecek

Türkiye'de 3 milyon kişi etkilenecek
İçeriğin Devamı Aşağıda

IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli), küresel sıcaklık artışlarının 3°-4°C'ye ulaşması halinde gerçekleşmesi mümkün olan deniz seviyesindeki bir metrelik artışın Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişinin doğrudan etkilenmesine neden olacağını belirtiyor.

Ayrıca, 12 milyar Dolarlık sermaye değeri ile Türkiye’nin GYIH'sının %10'una eş değer olan 20 milyar Dolarlık bir adaptasyon maliyeti riskinin ortaya çıkacağından da bahsediyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
53
23
21
6
4
3
0