Türkiye'nin En Önemli Sektörlerinden Turizmde Neler Oluyor? 20 Maddede İrdeliyoruz!
Türkiye'nin En Önemli Sektörlerinden Turizmde Neler Oluyor? 20 Maddede İrdeliyoruz!
Son günlerde turizm sektöründe yaşananlar, zaten sıkıntılı olan sektörü daha da sıkıntılı bir duruma sokacak gibi görünüyor.
Malum, Booking.com'un Türkiye üzerindeki aramalar için mahkeme kararı ile engellenmesi ve ardından yaşananlar büyük gürültü kopardı.
Peki, gelin bu konu üzerinden turizmde yaşananlara biraz daha bakalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Booking.com'un Türkiye'deki konaklama sektörü üzerinde ciddi bir pazar payı olduğu bir gerçek. Şimdi Booking'in, bu durumu kimi zaman sektörü zor duruma düşürecek birtakım uygulamalara dönüştürdüğünü varsayalım:
2. Booking ile ilgili kararın ardından Trivago ve TripAdvisor da hedef tahtasına konmuş durumda.
3. Öncelikle, Booking, çevrimiçi seyahat sektörünün en büyük oyuncularından biri olan Priceline Group'un amiral gemisi konumunda.
4. Çevrimiçi seyahat sektörünün en büyük gruplarından bir diğeri ise aralarında Trivago'nun da bulunduğu birçok markayı barındıran Expedia.
5. Dijital seyahat sektörünün bu lider markaları şüphesiz büyük paralar kazanıyorlar. Ancak pastadan en büyük payı, unutulan bir başka dev şirket kazanıyor: Google!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Şüphesiz yaşanan terör saldırıları, 15 Temmuz darbe girişimi, ülkemize gelen yabancı turist sayısını etkiledi.
7. Avrupa ile yaşanan siyasî sorunlar da Avrupalı turist sayısını etkiliyor ve etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.
8. Keza Rusya ile yaşanan kriz de Rus turist sayısında büyük düşüşe yol açmıştı.
9. Türkiye turizminin en önemli artı değerlerinden biri olan doğa harikası koylarımızı aşırı yapılaşmanın kurbanı ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Benzer biçimde kıyıların imara açılması da büyük bir sorun.
10. İstanbul başta olmak üzere, kültür turizminde marka olabilecek şehirlerimiz açısından potansiyelimizi kullanabildik mi?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. Peki, kitle turizmine bu kadar yatırım yapılırken, sosyo-ekonomik açıdan üst segment turistin çekilmesi adına yeterli yatırım yapıldı mı?
12. İşini dürüst ve layıkıyla yapanları bir kenara koyarak söylüyorum, esnafından, turizm profesyonellerine kadar, eğitim seviyesinin ve kalitenin artması da elzem değil midir?
13. Geçtiğimiz yıllarda tecavüz edilip öldürülen Japon turist başta olmak üzere, son dönemde artış gösteren kriminal birtakım olaylar da sektörün ele alması gereken konulardan biri.
14. Yabancı turist sayısında büyük düşüş yaşandığı gibi, tüm bu olumsuz faktörlerden dolayı yerli turistler de, başta Yunanistan olmak üzere yurt dışındaki ülkeleri tercih etme eğiliminde.
15. Yıllarca yerli turistin üvey evlat muamelesi görmesi, tur operatörleri ile gelen yabancılara göre neredeyse 3 kat pahalı oda satılması vb. etkenler de yerli turistin hafızasında kekremsi bir anı olarak durmaya devam ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
16. Tabii bu eğilimin farkında olan bazı turizmciler, "yurt dışına çıkmak yasaklansın" gibi gerçekten son derece akılcı (!) çözüm önerileri getirebiliyor!
17. Gelelim tekrar Booking meselesine...Örneğin, Booking'in olası iptaller için uyguladığı "zimmet", acentelerin iptal ve diğer satış şartlarında uyguladığı koşullar ile karşılaştırıldığında ne durumda?
18. Küçük, az yıldızlı ve butik otel işletmeleri ile motel ve pansiyonlar Booking sayesinde çok büyük sirkülasyon sağlamışlardı.
19. Eğer insanlar acentelere değil de çevrimiçi seyahat sitelerine güveniyor ve rezervasyonlarını bu siteler üzerinden yapmayı tercih ediyorsa acentelerin "biz nerede yanlış yaptık?", diye sorması gerekmez mi?
20. Booking.com'u ve diğer portalları yasaklayarak kısa vadede acentelerin lehine bir çözüm üretilebilir belki. Fakat bu durumun orta ve uzun vadede Türkiye turizminin lehine olması düşünülebilir mi?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Hacettepe Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı ve Felsefe eğitimi aldı. Aynı üniversitede felsefe yüksek lisansı yaptı. Tezinde dijital gözetim mekanizmalarının etik boyutunu inceledi. Başarısız bir girişimcilik deneyimi oldu. Teknoloji felsefesi ve etiği, yapay zekâ felsefesi, İnternet ve yeni medya çalışmaları, veri ve etki gazeteciliği, startuplar ve sosyal girişimcilik ilgi alanları. Bunlar dışında kitaplar, filmler ve seyahat etmek zamansız tutkuları...
Gelin muhabbet edelim:
https://twitter.com/kendiniarayan
https://www.instagram.com/tanerbayram06/
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Of bıktım artık aptal insanların ülkeyi mahvetmesinden.
Yazıklar olsun Suriye den milyonlarca turist getirildi şimdi Irak üzerinden de geleceği söyleniyor fakat siz hala nankörlük etmeye devam ediyorsunuz.
ülke poh yolunda emin adımlarla ilerliyor