Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Hâlâ Bir Tarım Ülkesi mi? Bakliyat Ekim Alanları 'Son 28 Yılda Yüzde 65 Azaldı'

Türkiye Hâlâ Bir Tarım Ülkesi mi? Bakliyat Ekim Alanları 'Son 28 Yılda Yüzde 65 Azaldı'

Batuhan
29.01.2018 - 16:25 Son Güncelleme: 30.01.2018 - 10:44

Geçtiğimiz yıl peşi sıra arpa, buğday, nohut ve kuru fasulyenin ithal edileceği yönünde haberler gelmeye başlamıştı. Son verilerle, ülkemizdeki bakliyat ekim alanlarının günden güne nasıl eridiğini PAKDER Başkanı İsmet Aral şu sözlerle açıkladı: '1990'da 20 milyon dekar olan bakliyat ekim alanı yüzde 65 azalarak bugün 7 milyon dekara gerilemiştir, üretim ise yüzde 41 oranında düşmüştür. '

DHA'da yer alan habere göre, PAKDER Başkanı İsmet Aral, bakliyat sektörünün geçmişten günümüze geldiği son durumu değerlendirerek, sektörün talep ve ihtiyaçlarını sıraladı. Milli proje olan 'Havza Modeli'nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Aral, 'Bu model, bakliyat üretim artışına ivme kazandırmak açısından önemli bir fırsat. Sektörümüzü ilgilendiren en önemli konu üretimdir, bunun altını çizmek istiyorum. Yapılacak çalışmalar, kendine yeterlilik ve ihtiyacımız olan ihracat artışını getirecektir' diye konuştu.

'Yeşil mercimek üretimi yetersiz, Kanada'dan ithal ediliyor'

'Yeşil mercimek üretimi yetersiz, Kanada'dan ithal ediliyor'

2017'yi ürün ürün inceleyen ve son durumu aktaran Aral, 'Bakliyat-Pirinç iç pazar sektör büyüklüğü 2017 yılı sonunda yaklaşık; 5 milyar lira bakliyat ve 3 milyar lirada pirinç olmak üzere toplamda 8 milyar lira büyüklüğe ulaşacak. 2017 yılı nohut üretim rakamları düşüş göstermiştir. Bunun nedeni iklim ve hava şartlarının kurak geçmesi ve bunun sonucu tanelerde büyüme veriminin az oluşmasına sebep olmuştur. Daha çok iri nohut üretimi azalmıştır. Fasulye de üretimi geçen seneden daha az değildir. Kırmızı mercimekte üretim artmıştır. Yeşil mercimekte ise maalesef üretim artışı sağlanamamaktadır, Kanada’dan ithalat devam etmektedir' ifadelerini kullandı.

'Bakliyat üretiminin yıllık 2 milyon tonlara çıkması gerekiyor'

'Bakliyat üretiminin yıllık 2 milyon tonlara çıkması gerekiyor'

Bakliyat üretimini yıllık 2 milyon tona çıkarmak gerektiğini vurgulayan Aral, 'Yıllar itibarı ile üretimi gerileyen bakliyata önem vermemiz ve üretimi yıllık 2 milyon tonlara çıkmamız gerekiyor. Ülkemiz bakliyat üretimi ve ihracatı 1990'lı yılların başlarında en üst düzeyine ulaşmıştı diyebiliriz. O yıllarda 750 bin ton ihracat gerçekleştirildi. Bugünkü cari fiyatlar ile yaklaşık 750 milyon dolar değerinde. O yıllardaki üretim ve ihracat yapımız devam edebilseydi bugün bakliyat ihracatımızda 750 milyon doları konuşuyor olabilirdik' dedi.

'Üretim ise yüzde 41 oranında düştü'

'Üretim ise yüzde 41 oranında düştü'

Bakliyat üretimindeki düşüşe dikkat çeken Aral, şunları söyledi:

'1990'da 20 milyon dekar olan bakliyat ekim alanı yüzde 65 azalarak 28 yıl sonra bugün 7 milyon dekara gerilemiştir, üretimi ise yüzde 41 oranında düşmüştür. Üretim düşüşündeki birinci etken, 1994 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bakliyat alım desteğini kesilmesidir. Daha sonra bakliyat üretimi maalesef yıllar itibarı ile azalma eğilimine gitmiştir. İkinci etken ise; Kanada ve ABD bakliyat üretimine 1990'lı yıllardan sonra çok önem verdiler. Alt yapı tohum ve toprak yapılarını hazırlayarak özellikle Kanada devleti yeşil mercimekte dünyanın bir numaralı üreticisi olmayı başardı ve yüksek verim sonucu maliyet fiyatlarının bizlerden daha ucuz olması ile piyasada söz sahibi oldu' diye konuştu.

'Havza Bazlı Destekleme Modeli hayata geçirilmeli'

'Havza Bazlı Destekleme Modeli hayata geçirilmeli'

Havza Bazlı Destekleme Modeli'nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiren Aral, 'Milli tarım politikamız olarak açıklanan Havza Bazlı Destekleme Modeli'nin hayata geçirilmesini bekliyoruz, vakit kaybetmeden düğmeye basılması gerekiyor. Bunun ile birlikte verimli tohum desteği verilerek çiftçilerimizin yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu konu çok önem arz etmektedir. Milli projemizi her yönü ile destekliyoruz' dedi.

Geçtiğimiz yıl ise tahıl ve bakliyat ithalatı haberlerini böyle paylaşmıştık 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
131
50
21
8
7
6
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tata Yayak

Türkiye tarım ülkesi değildir. Türkiye vergi cennetidir. Yaşasın vergi vermek..

Ziya Akbaş

Başşbagan öyle dedi, o yüzden evet... (Bazı arkadaşları gülmüş olabilir ama sevinçten, keyiften gülmüşlerdir.) Hele hele Cumhurun Başganı da dediyse dünyadak... Devamını Gör

Emre.

Zamanında sertifikasyon diye belli tohum diye çiftçiyi şirketlere kapital düzene yem ettiler.Yerli tohumu bitirdiler, çiftiçiye ananıda al git diyen biri bit... Devamını Gör