Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Ekonomisinde Ne Oluyor? İş Dünyasını Fazlasıyla Endişelendiren 10 Ciddi Sıkıntı

Türkiye Ekonomisinde Ne Oluyor? İş Dünyasını Fazlasıyla Endişelendiren 10 Ciddi Sıkıntı

IBM'in bu yıl 18. kez yaptığı 'İş yaşamında yöneticileri en çok endişelendiren konular' anketinde, içinde bulunduğumuz yıl ve yakın gelecekte yönetim dünyasının hangi konularda endişeli oldukları irdelenmiş. 

Anketin Türkiye ayağına katılan yöneticiler arasında Doğan Holding yönetim kurulu başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Akfen Holding yönetim kurulu başkanı Hamdi Akın, Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, Nef icra kurulu başkanı Erden Timur, Pegasus CEO’su Mehmet Nane,Terteks yönetim kurulu başkanı Sinan Öncel, Bimeks yönetim kurulu başkanı Murat Akgiray gibi isimler bulunuyor. 

Bakalım ülkemizde yöneticilerin en çok uykularını kaçıran konular hangileri; ekonominin gidişatını nasıl görüyorlar? Capital derginin haberinden derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Bilgi kirliliği

10. Bilgi kirliliği

Gıda başta olmak üzere tüketimle ilgili tüm konularda gittikçe artan yanlış bilgilendirme olduğuna dikkat çekiliyor. Yöneticilere göre, güvenilir otorite boşluğu nedeniyle tüketiciler duydukları münferit şeyleri genellemeye meylediyorlar.

9. Dijital girişimler

Araştırmaya katılan yöneticiler, dijital girişimin kendi endüstrilerini ve işlerini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyor ve önümüzdeki 3,5 yıl içinde teknolojinin, iş yapış şekillerini değiştirecek en büyük güç olacağını belirtiyorlar.

8. Teknolojik değişime ayak uyduramama korkusu

8. Teknolojik değişime ayak uyduramama korkusu

Teknoloji müthiş bir hızla değişim gösterirken ve ezber bozan girişimler peşi sıra gelirken, doğru gelişmeleri doğru zamanda yakalayamamak da endişe duyulan konulardan bir tanesi.

7. Tüketici güveninin düşüşü

7. Tüketici güveninin düşüşü

Bir üstteki maddeyle bağlantılı bir konu bu. Her ay yapılan Tüketici Güven Endeksi araştırmalarına göre, Türkiye vatandaşlarının ürün ve hizmetler ile, ekonomik istikrara olan güveninde azalma yaşanmakta.

6. Makro ekonomik konjonktür

FED’in faiz kararları, Avrupa bankalarının durumu, Çin’de yıllık yüzde 7’nin altına düşen büyüme oranları gibi durumlar, Türk ekonomisinin de seyrini bulandıran sebepler arasında yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Belirsizlik ya da onların tabiriyle, "Her an her yerden bir şey çıkabilir" endişesi

5. Belirsizlik ya da onların tabiriyle, "Her an her yerden bir şey çıkabilir" endişesi

En önemli sorunlardan biri bu gibi gözüküyor. Çünkü bu belirsizlik ortamı, firmaları yeni atılımlar ve özellikle de inovasyon yapmaktan geri durduruyor. Şirket içi inovasyon, şirket içi girişimcilik gibi konular büyüme için çok önemli olsa da, kimse kendi sınırlarının dışına çıkmaya kolay kolay yanaşmıyor.

'Kontrolümüz dışında gelişen olayları öngöremiyor ve önlem alamıyoruz. Olaylar geliştikçe ona göre politika izliyoruz.'

4. Komşu ülkelerde yaşananlar

4. Komşu ülkelerde yaşananlar

'Türkiye’nin komşularıyla olan ilişkilerinin durumu, yanı başımızdaki savaşlar, Ortadoğu ülkelerindeki istikrarsızlık, çatışma ve gergin ortam endişelenmemize neden oluyor.' 

Yöneticiler bu anlamda bir an önce tüm komşularımızla ilişkilerimizin sağduyu çerçevesinde düzeltilmesinin elzem olduğunu düşünüyor.

3. Güvenlik sorunu

3. Güvenlik sorunu

Son dönemde artan terör eylemleri, bombalı saldırılar ve canlı bomba saldırıları, Türkiye’de vatandaşın olduğu kadar kurumların da en önemli endişelerinden biri elbette. Vatandaşın özellikle de kalabalık ortamlara çıkmaktan imtina eder hale gelmesi, tüketime ve dolayısıyla ekonomik döngüye negatif yansıyor.

2. Cari açık

2. Cari açık

Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin ihracatı olumlu etkileyeceği düşünülüyordu. Ancak Türkiye’nin yoğun ihracat yaptığı birçok ülkenin para biriminin de değer kaybetmesi sebebiyle, ihracatta istenen artış gerçekleşmiyor. İthalatın ise daha pahalı hale gelmesiyle enflasyon tırmanıyor. Cari açık sorunu varlığını korumaya devam ediyor.

1. Dolardaki yükseliş

1. Dolardaki yükseliş

Herkesin kurdaki değişiklikleri sürekli takip ettiği günlere geri döndük. Uzun vadeli düşünmeyi zorlaştıran, yatırım kararı alma koşullarını mümkün kılmayan kurdaki oynaklık, zayıf olan yatırım performansının daha da zedelemesi anlamına geliyor.

Ayrıca döviz kurundaki dengesizlik tüketicinin alım gücünü de doğrudan etkiliyor. Kısacası listenin bir numarası, şu an için dolar gibi görünüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
47
20
19
6
4
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

aslinda sorun temel yapisal. dunyada gelismekde olan ekonomiler icin nispeten uygun bir ortam varken bunu degerlendiremedin, uretim altyapina ve egitime hic ... Devamını Gör

KızılDereli

ekonomimiz üretime dayalı değil en büyük sıkıntı bu