onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türkiye'deki Yüzbinlerce Suriyeliye Çalışma İzni Yolda

Türkiye'deki Yüzbinlerce Suriyeliye Çalışma İzni Yolda

FreiGeist
25.12.2015 - 09:56 Son Güncelleme: 25.12.2015 - 12:07

Ankara, AB'nin, Türkiye ile ilişkilerin geleceği açısından üzerinde durduğu en önemli konu olan Suriyeli mülteciler için kritik bir adım atmaya hazırlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

AFP

Ankara, AB'nin, Türkiye ile ilişkilerin geleceği açısından üzerinde durduğu en önemli konu olan Suriyeli mülteciler için kritik bir adım atmaya hazırlanıyor. Mültecilere çalışma izni verilmesi için Bakanlar Kurulu kararı çıkartılacak.

Suriyelilerle ilgili adımın mesajını AB Bakanı Volkan Bozkır, önceki gün TBMM'de verdi.

Bozkır, AB Uyum Komisyonu'na katılarak komisyon üyelerine bir sunum yaptı. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda özellikle muhalefet partilerinin üyeleri Türkiye'nin 'ev ödevleri' konusunda Bakan'a çok sayıda soru yöneltti.

Bakan Bozkır vekillerle çarpıcı bilgiler paylaştı.

Bozkır'ın tutanaklara yansıyan ifadelerine göre, o bilgilerden ilki Türkiye'deki Suriyeli mülteci sayısına ilişkindi.

Resmi rakam: 2 milyon 421 bin Suriyeli

Resmi rakam: 2 milyon 421 bin Suriyeli

Bakan Bozkır, kayıtlı mülteci sayısının 2 milyon 421 bin 523 olduğunu açıkladı.

Bozkır AB'den gelecek 3 milyar Euro'nun kullanımı konusunda da eski milletvekili Murtaza Yetiş koordinasyonunda, Başbakanlık'ta bir mekanizma oluşturulacağını söyledi.

Bozkır, Türkiye'nin Suriyelilerle ilgili operasyonunu sadece bu 3 milyar Euro'ya bağlamadığının altını çizdi:

'Biz zaten üzerimize düşen vecibeyi yerine getiriyoruz. 8 milyar Euro şu ana kadar harcadık. 400 bin çocuk okul çağında, okullara gidecek, tüm sağlık hizmetleri, şimdi çalışma şeyi veriyoruz, işte şudur, budur zaten biz yapıyoruz.

'3 milyar ekstradan daha da bizim imkânlarımızın üzerine konularak onlara daha iyi şartlar sağlamaya yönelik bir kaynak olacak'.

Bozkır'ın komisyon üyeleri açısından belki de en dikkat çeken açıklaması ise 'Türkiye'de geçici korumadan yararlanan Suriyelilerin iş piyasasına erişimlerini sağlayacak Bakanlar Kurulu kararının alınacağı' oldu.

Suriyelilerin iş piyasasına erişimlerinin sağlanması, mültecilere Türkiye'de çalışma izni verilmesi anlamına geliyor.

AB'nin merakla beklediği bu konu, Türkiye'de tartışmaları da beraberinde getirdi.

Birleşik Kamu-İş: Kölelik düzeni daha da ilkelleşecek

Birleşik Kamu-İş: Kölelik düzeni daha da ilkelleşecek

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük 'atılacak adımın ilkel köle pazarını daha da ilkel hale getireceğini' söyledi. 

'Türkiye'de taşeron işçilik modeliyle de birlikte giderek ağırlaşan bir çalışma ortamı olduğunu' söyleyen Kütük, 'Bugün özel sektörün çalışma sisteminden de kaynaklı ilkel köleliğin geçerli olduğu bir sistem var. Sabah 8'den gece 11'e kadar, son derece düşük ücretlerle çalışan çoğunluğu genç işçiler, uğradıkları onca haksızlığa rağmen işten atılma korkusuyla seslerini çıkartamıyorlar' dedi.

Kayıt dışı çalışan Suriyeliler'in de bu düzenin en alt tabakasında yer aldığına işaret eden Kütük şunu ekledi:

'Atılacak bu adım, ilkel köle pazarını daha da ilkel hale getirecek. Tek bir gerçek var, o da Türkiye'deki çalışma koşullarının daha da ağırlaşacağı ve daha çok gencimizin işsiz kalacağı'.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Asgari ücretin altında çalışıyorlar

Asgari ücretin altında çalışıyorlar

Bülent Kılıç / AFP

Eski Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan ise, Türkiye'deki mülteci sayısının Bozkır'ın açıkladığı rakamın çok üzerinde olduğu kanısında.

Okuyan, 'Türkiye'de bugün 3 milyonu aşan sığınmacı var' iddiasında.

İşsizlik rakamlarına ilişkin resmi açıklamaların 'hayali' olduğunu savunan Okuyan'ın bir diğer iddiası da Türkiye'deki gerçek işsiz sayısının 13 milyona ulaştığı. Okuyan, 'Tüm bu rakamlar ortadayken, hükümetin tutup da Türk vatandaşlarının yerine Suriye'den gelen sığınmacılara iş vermeye hazırlanması tam manasıyla Türkiye'ye ihanettir' dedi.

Asgari ücretin altında çalışıyorlar

Türkiye'de bugün itibariyle bekâr bir asgari ücretlinin eline ayda 1054 TL ücret geçiyor.

Kentlerin çevre çeperlerinde çoğunlukla birkaç aile birleşerek ev tutan Suriyeliler ise, genellikle asgari ücretin bile altında tutarlarla çalışmak zorunda kalıyor.

Yaşar Okuyan, 'Bu durum zaten yıllardır dürüst çalışan işverenlere büyük darbe vuruyordu. Kaçak işçi çalıştıran firmalar, her şeyini kayıtlı bir şekilde yapan, vergisini düzenli ödeyen firmaları baltalıyordu' ifadesini kullandı.

Kamuoyunun bugünlerde, Türkiye'nin sıcak gündem maddeleri nedeniyle biraz daha uzaktan izlediği bu konu, yeni yılla birlikte hararetli tartışmaları da beraberinde getirecek gibi görünüyor.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
103
17
15
2
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam