Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Bu Alanda İlk Sırada

Türkiye Bu Alanda İlk Sırada

BEYNET.COM
18.02.2014 - 12:49 Son Güncelleme: 18.02.2014 - 15:09

Türkiye Bu Alanda İlk Sırada

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkan Yardımcısı Sabit Akın Zaimoğlu, Türkiye’nin eroin kaçakçılığında Balkan rotası üzerinde bulunduğunu belirterek, 'Türkiye’de, 2012 yılında 13.3 ton eroin maddesi ele geçirildi. Bu rakamla Türkiye dünyada en fazla eroin yakalayan ...

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkan Yardımcısı Sabit Akın Zaimoğlu, Türkiye’nin eroin kaçakçılığında Balkan rotası üzerinde bulunduğunu belirterek, 'Türkiye’de, 2012 yılında 13.3 ton eroin maddesi ele geçirildi. Bu rakamla Türkiye dünyada en fazla eroin yakalayan ülke olmuştur' dedi.

Zaimoğlu, Afganistan uyruklu uyuşturucuların küresel sağlık için tehlikeli bir unsur olduğunu söyledi.

Uyuşturucu ile mücadele alanında Bilgi Paylaşımı ve Koordinasyonu geliştirmeyi hedefleyen Paris Paktı Uzmanlar Grubu Toplantısı Antalya’nın Serik İlçesine bağlı Boğazkent beldesinde başladı. 18-19 Şubat tarihleri arasında Alva Donna Hotels’de devam edecek olan Afganistan kaynaklı uyuşturucu kaçakçılığı, üretimi ve Afgan uyuşturucu rotaları üzerinde bulunan ülkelerin benzer problemleriyle mücadelesini hedefleyen Paris Paktı İnisiyatifi devam ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele(KOM) ve BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi(UNODC)tarafından yapılan toplantıya 35 ülkeden uyuşturucuyla mücadele alanında çalışan uluslararası kuruluş ve ülke temsilcileri katıldı.

2013 YILINDA AFGANİSTANDA AFYON EKİMİ YÜZDE 36 ARTTI

2013 yılında Afganistan’da afyon ekim oranının yüzde 36 arttığını dile getiren Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkan Yardımcısı Sabit Akın Zaimoğlu, şunları söyledi: “UNODC ve Afganistan Narkotik Suçlarla Mücadele Bakanlığı tarafından yayınlanan 2013 Afganistan Afyon Araştırmasına göre 2013 yılında Afganistan’da afyon ekimi yüzde 36 oranında artış göstererek, 200 bin hektarın üzerine çıkmıştır. 2014 yılıyla birlikte yeni bir döneme girecek olan Afganistan’ın uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığına karşı daha etkili bir mücadele kapasitesine ulaşması, sadece Afganistan’ı değil, bölge ülkelerini de yakından ilgilendirmektedir. Uluslararası uyuşturucu kaçakçılarının, bu ülkedeki yoksulluktan, alternatif kalkınma araçlarının yetersizliğinden ve 30 yılı aşkın süredir devam eden çatışma ortamından istifade etmesi engellenmelidir. Bu yönde devam eden bölgesel ve uluslararası çabalara daha fazla destek verilmesi, ortak sorumluluğumuzun bir gereğidir.”

AFGANİSTAN KAYNAKLI UYUŞTURUCULAR KÜRESEL SAĞLIK İÇİN TEHLİKELİ BİR UNSUR

Afganistan kaynaklı uyuşturucuların küresel sağlık için önemli bir tehlike unsuru olduğuna işaret eden Zaimoğlu, bu maddelerle mücadele alanında yeteri hukuki zemine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Zaimoğlu, Afganistan kaynaklı eroin probleminin yanı sıra amfetamin, metamfetamin ve yeni psikoaktif maddelerin uluslararası toplum sağlığını tehdit ettiğini belirterek şöyle konuştu: '2013 yılında UNODC’ye bildirilen yeni psikoaktif madde sayısı yüzde 41 oranında artmıştır. Olumsuz yönleri yeteri kadar anlaşılmayan ve küresel sağlık için önemli bir tehlike unsuru olan bu maddelerle mücadele edilebilmesi için yeterli bir hukuki zemine ve daha fazla çabaya ihtiyaç vardır. Birçok ülkede en fazla kullanılan ve yakalanan uyuşturucu madde olan esrar, ciddiyetini koruyan sağlık ve güvenlik problemi olmaya devam etmektedir.”

UYUŞTURUCU ROTASININ ÖNEMİ

Uyuşturucuların sadece hedef ülkeleri değil uyuşturucu rotası üzerindeki ülkeleri de yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Zaimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaynak ülkeden çıkan ve birçok transit ülke üzerinden hedef ülkelere varmayı amaçlayan yasadışı uyuşturucu maddeler, sadece hedef ülkeleri değil, mevcut uyuşturucu rotaları üzerinde yer alan tüm ülkeleri yakından ilgilendirmektedir. Kaçakçılık rotaları boyunca yer alan ülkeler ve uyuşturucuyla mücadele alanında faaliyet gösteren bölgesel ve uluslararası kuruluşlar, irtibat ağları vasıtasıyla mücadeleye küresel ve bütüncül bir boyut kazandırabilmektedir. İrtibat ağları yoluyla sağlanan bütüncül mücadele anlayışı, 2013 Aralık ayında İstanbul’da gerçekleştirilen Networking the Networks toplantısıyla bir adım öteye taşınmış ve mevcut irtibat ağlarının da kendi arasında küresel bir ağ oluşturması fikri ortaya çıkmıştır.”

2012 YILINDA 13.3 TON EROİN ELE GEÇİRİLDİ

Avrupa’yı hedef alan eroin maddesi kaçakçılığına karşı Türkiye’nin güçlü bir set oluşturduğunu dile getiren Zaimoğlu, 2012 yılında 264 uluslararası ortak icra çalışması yaptıklarını kaydetti.

Zaimoğlu, eroin maddesi kaçakçılığında Balkan rotası üzerinde bulunan Türkiye’de 2012 yılında 13.3 ton eroin maddesi ele geçirildiğini söyledi. Bu rakamla birlikte Türkiye’nin 2012 yılında dünyada en fazla eroin maddesi yakalayan ülke olduğunu anlatan Zaimoğlu, sözlerine şöyle devam etti: 'Ayrıca, ortak operasyon ve kontrollü teslimat uygulamaları neticesinde önemli yakalamalar gerçekleştirilmiştir. Günümüze kadar bilgi değişim kanalları kullanılarak 129’u kontrollü teslimat 135’i operasyonel bilgi değişimi olmak üzere toplam 264 uluslararası ortak çalışma icra edilmiştir.”

'AFGANİSTAN HÜKÜMETİ VE HALKI GÖZARDI EDİLMEMELİ'

Uyuşturucu ile mücadelede Afganistan hükümetini ve halkını gözardı eden hiçbir çözümün başarıya ulaşamayacağına dikkati çeken KOM Başkan Yardımcısı Sabit Akın Zaimoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: 'Afganistan halkını ve bu ülkenin istikrar ve güvenliğini tehdit eden uyuşturucu problemine karşı kapsamlı ve bütüncül yaklaşımların ortaya konulmaya devam etmesi önem arz etmektedir. Bu noktada Afgan halkının inanç sistemi, demografik yapısı, sosyo-kültürel ve ekonomik durumu ne kadar iyi anlaşılırsa, o denli somut ve etkili adım atılabilecektir. Uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyduğu bugün, Afganistan’ı yalnız bırakmamalı ve vereceğimiz desteği kamusal bir sorumluluk olarak algılamalıyız.”

(İHA) Haberi Yazdır

Kaynak: http://beynet.com/tr-TR/haberler/8976...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam