Türk Tugayları Kore'de Neden ve Nasıl Savaştı?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Türk Tugayları Kore'de Neden ve Nasıl Savaştı?
Gerçekten ne işimiz vardı ta Kore'de bizim?
Kaynak: İbrahim Artuç
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Biz istediğimiz kadar "Kore Savaşı" diyelim dostlar; ancak herkes farkında ki bu savaş Sovyetler, Çin ve Amerika arasında olur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BM kararına uyan Türkiye, Amerika'dan sonra Kore'ye asker göndereceğini ilan eden ilk ülke olur. Menderes Hükumeti bu kararı alırken meclise danışmaz.
İlk tugayın tam 22 gün sürecek deniz macerası Eylül 1950'de İskenderun'da başlar. Ancak bu uzun yolculukta bazı sıkıntılar baş gösterir.
18-20 Ekim arasında Kore'ye ulaşır tugay ve bando mızıka karşılanır. Böylece "ekmeksizlik" sorunu biraz giderilse de bu sefer domuz eti sorunu baş gösterir.
Ne yazık ki Türk Tugayı ilk kaybını bu yolculuk sırasında, trafik kazasında verir. Uçaksavar bataryasının bir kamyonu devrilir ve Başçavuş Sedat Boran ölür.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Wawon Savaşı olarak da adlandırılan bu savaşın başında bir Amerikan telsiz aracının tamirini bekleyen takım baskına uğrar. Bu baskında iki subay ve birkaç er dışında kurtulan olmaz.
Hemen 1 gün sonra, 29 Kasım gecesi Türk Tugayı ikinci baskına uğrar. İlk baskından sonra üstüne gelen Çin ordusu ile cephede savaşan piyade taburlarının yanı sıra cephe gerisindeki birlikler panik içinde geriye kaçarlar.
Sabaha karşı 3 civarında ancak yetişen Amerikan uçakları Çin askerleri üzerine bomba yağdırır. Böylece Türk Tugayı'nda sağ kalanlar Anju bölgesine çekilirler.
28 Kasım-1 Aralık arasında Kunuri Savaşları'nda toplam kaybımız 767 olur. Bu BM ordusu içindeki en büyük kayıptır.
Aradan 2 ay geçer, 25-27 Ocak 1951 tarihlerinde ve yine Çin ordusu ile karşı karşıya geliriz. Bu seferki savaşın adı Kumyangjangni'dir ve neredeyse 3 Çin askerine 1 Türk askeri düşer.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
27 Temmuz 1953'te Kore Savaşı sona erer. Türk Tugayları'nın toplam ölüm bilançosu 896 olur. Bunun yanında yaralılarla birlikte toplam kaybımız 3277'dir.
Kazananı olmayan bu savaşın Türk tarafı için "kan bedeli" NATO'ya alınmak olur. Hatta Demokrat Parti milletvekili Samet Ağaoğlu şöyle der: "Bir avuç kan verdik; ancak büyük devletler arasına katıldık."
Kunuri Savaşları'nı daha ayrıntılı görmek isterseniz:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
menderes'le başlayan amerikancı dalkavukluk özal'la devam eder ve reyizzz'le zirve yapar . sonun başlangıcı menderes'tir . montrö ve lozan için akp çığlıkl... Devamını Gör
amerikan subayının, neden türk askerini tercih ettiniz sorusuna, maliyeti 23 centti cevabını es geçmişsiniz ama olsun.