onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türk Sinemasının Cannes Tescilli Yönetmeni Nuri Bilge Ceylan'ın Bir An Önce İzlemeniz Gereken 9 Filmi

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Türk Sinemasının Cannes Tescilli Yönetmeni Nuri Bilge Ceylan'ın Bir An Önce İzlemeniz Gereken 9 Filmi

addictedmovie
22.12.2018 - 11:49 Son Güncelleme: 23.12.2018 - 12:00

Nuri Bilge Ceylan, ilk filmi Koza ile sinemaseverlerin gönlünü çoktan kazanmıştı ancak Türkiye onu en çok 2008 yılında Cannes Film Festivali’nden gönderdiği selamla tanıdı. Birbirinden başarılı filmleriyle birçok ödüle aday oldu ve bir kısmını kazandı da. Bu yıl ise, sinemaseverlere 'Ahlat Ağacı' filmiyle sinematografik bir şölen yaşattı. Biz de sizler için, Nuri Bilge'nin 9 filmini bir araya getirdik.

Şimdiden keyifli seyirler!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Koza (1995)

1. Koza (1995)

IMDb: 6.9

Birbirinden ayrı hayat çizgileri olan iki insanın evlilikle kesişip tekrardan ayrılan yollarının görsel bir şölen olarak anlatımı olan 'Koza' filmi, Nuri Bilge Ceylan'ın sinemaya adım attıktan sonra yaptığı ilk işi.

Kısa metraj bir film olan 'Koza'da Nuri Bilge Ceylan, fotoğrafçılıktan gelen görsel becerilerini sinematografiye uyarlamaya başlamış ve oyuncu seçiminde de ailesinden gelen amatör oyuncuları kullanmıştır.

2. Kasaba (1997)

2. Kasaba (1997)

IMDb: 7.1

Ceylan'ın bu filminde, 1970’li yıllarda Türkiye’nin batısında küçük bir kasabadayız. Bahar mevsimi yeni başladığında üç kuşak bir arada yaşayan ailenin küçük kızı, okul dönüşü, kendinden küçük erkek kardeşiyle birlikte dolaşmaya çıkar. Onun gözünden doğaya ve doğayla bir arada yaşayan bu insanların yaşantısına göz atma fırsatı buluyoruz.

3. Mayıs Sıkıntısı (1999)

3. Mayıs Sıkıntısı (1999)

IMDb: 7.6

Kasabadaki herkes küçük dertleriyle iç içe ve sürprizlere kapalı hayatlarıyla yine de huzurlu görünüyor. Ancak bu huzur, çocukluğunu geçirdiği bu kasabada bir film çekmeyi kafasına koymuş Muzaffer'in gelişiyle biraz zedeleniyor ve olaylar başlıyor...

Nuri Bilge Ceylan'ın ikinci uzun metraj filmi olan 'Mayıs Sıkıntısı', yurt içi ve yurt dışında birçok festivalden ödül kazanmış bir film.

4. Uzak (2002)

4. Uzak (2002)

IMDb: 7.7

Film, ideallerinden uzaklaşmaya başladıkça yaşamının anlamını yitiren ve uzaklara gitmeyi düşleyen bir adamla, hayallerini gerçekleştirmek için İstanbul'a gelen bir gencin hikayesini anlatıyor. Minimalist bir sinema anlayışına sahip olan Nuri Bilge Ceylan, filmin senaryosunu ve yönetimini üstlendiği gibi, görüntü yönetmenliğini de kendisi yapmış. 

Sinemasında doğuya özgü yavaşlığı ve sadeliği temel almasıyla tanınan yönetmenin son filmi, en olgun çalışması olarak kabul ediliyor. 'Uzak', 39. Altın Portakal Film Festivali’nde 'En İyi Film' ödülü alırken, Mehmet Emin Toprak’a 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ve Ceylan’a da' En İyi Yönetmen' ve 'En İyi Senaryo' ödüllerini getirdi.

5. İklimler (2006)

5. İklimler (2006)

IMDb: 7.3

Farklı bölgelerinin kendine has iklimleri olduğu gibi, ruhların da kendi iklimleri vardır. Üstelik değişmek için mevsimlerin dönüşünü beklemeyen, anlık değişimler bile gösterebilen iklimler.

İsa ve Bahar, çalkantılı ruhlarının farklı iklimlerinde ortak bir mutluluğu paylaşamamaktadırlar. Mimar olan İsa ile televizyonda çalışan Bahar, iki farklı iklimin yaşandığı Kaş ve Ağrı’da, birbirini takip eden süreçlerde bir araya gelirler. Kaş, güneşin, kuytuda tek bir bilinmeyen bırakmayan parıltılı hali ile Ağrı ise soğuk ve kardan sıkı sıkıya örtülen bedenlerin aksine, kar beyazının aydınlığı ile, gerek hayatlarında gerekse ilişkilerinde hiçbir bilinmeyen bırakmayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Üç Maymun (2008)

6. Üç Maymun (2008)

IMDb: 7.4

Yaklaşan genel seçimlere bir muhalefet partisinden aday olarak girecek iş adamı Servet, ıssız bir yolda trafik kazası yapar. Ölümle sonuçlanan kaza sırasında araçta bile olmayan şoförü Eyüp'e para verip yalan söyleterek ölümün sorumluluğunu almasını ister. Servet, kendisi yerine hapse giren Eyüp'ün karısı Hacer ile de ilişkiye girmeye başlayınca, olaylar sonunda bir aile dramına sebep olacak kadar karışır...

7. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)

7. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)

IMDb: 7.8

Ceylan, bu filmiyle kentsel kaygılarını bir kenara bırakıp, tekrar taşranın sıkıntılı dünyasına ama bu sefer bir cinayet hikayesinin gerilimi ile dönüyor... Bir doktor ile bir savcının 12 saatlik gerilimli öyküsünün aktarıldığı filmin baş rollerinde Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel yer alıyor. Senaryoda ise Ebru ve Nuri Bilge Ceylan'ın yanı sıra Ercan Kesal'ın da imzası var. Yolların tek düzeliği ve kasabanın insana yeni bir şey sunmamasının sıradanlığını fona alan 'Bir Zamanlar Anadolu'da adıyla da klasiklere gönderme taşıyor. Cannes'da Altın Palmiye için yarışan film, Nuri Bilge Ceylan'a 'Cannes'da Büyük Jüri Ödülü'nü de kazandırdı.

8. Kış Uykusu (2014)

8. Kış Uykusu (2014)

IMDb: 8.2

Aydın emekli bir tiyatrocudur; oyunculuğu bıraktıktan sonra Kapadokya'ya babasından yadigar kalan butik oteli işletmek için geri döner. Aydın, o günden sonra vaktini, gözlerden ırak otelin içerisindeki gündelikleriyle, kah yerel bir gazeteye köşe yazıları yazarak kah her zaman niyetlendiği ancak bir türlü başlayamadığı tiyatro tarihi kitabını yazmayı düşünerek geçirir. Tüm bu süreçte hayatında iki kadın vardır. Kendisine her anlamda uzak ve soğuk davranan genç karısı Nihal ve boşandıktan sonra yanlarına taşınan kız kardeşi Necla... Kışın bastırması ve artan kar yağışı bu küçük taşrada en çok Aydın'ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder...

9. Ahlat Ağacı (2018)

9. Ahlat Ağacı (2018)

IMDb: 8.4

Oldum olası edebiyatla ilgili bir genç olan Sinan, yazar olmak ister. Anadolu'da doğduğu köye dönen genç adam kitabını bastıracak parayı bulmak için tüm enerjisini harcamaya başlar ancak babasının geçmişten kalan borçları başına dert olacaktır... 

Nuri Bilge Ceylan'ın sekizinci sinema filmi olan Ahlat Ağacı'nın yapımcılığının Türkiye ayağını Zeynep Özbatur Atakan üstlendi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
133
52
7
3
3
3
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Navegante

Şu yazılan yorumlara bakıyorum da, ne saçma insanlar var şu ülkede. Cehaletle övünmek de moda. Kimse seni zorlamıyor da sen niye kendini mal konumuna sokuyor... Devamını Gör

Yetkin Kaya

iyi başladın da kötü bitti. müslüm yerine kayhan idedik.. desen tam olurdu:)

Pasif Kullanıcı

Ahlat ağacını beğendim çok doğal.yoksa ben 3 saat film seyredecem?

Aykut Duman

Sıkıntıdan patlayanları sıkıntıdan ölmek isteyenlerin önerebileceği bir liste...