Türk Edebiyatının Ölümsüz Şairi Nâzım Hikmet Ran Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 13 Bilgi
Türk Edebiyatının Ölümsüz Şairi Nâzım Hikmet Ran Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 13 Bilgi
Türk edebiyatının en önemli isimlerinden büyük şair Nâzım Hikmet Ran hakkında muhtemelen bilmediğiniz bilgileri sizler için derledik!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Türk edebiyatının ölümsüz yazarlarından Yaşar Kemal’in efsane romanı İnce Memed’i Rusça’ya Nâzım Hikmet çevirdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Çok yakın arkadaş olan Nâzım Hikmet ve Peyami Safa’nın arasına komünizm ve faşizm tartışmaları girdi.
3. Yakın arkadaşları olan Türk edebiyatının değerli isimleri Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat Horozcu Nâzım Hikmet'in özgürlüğüne kavuşması için üç günlük açlık grevine yattılar.
4. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel hapiste parasızlık çeken Nâzım Hikmet'e gizlice çeviri yaptırdı ve komünistleri koruduğu gerekçesiyle suçlandı.
5. Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın silah arkadaşlarından Ali Fuat Cebesoy, Nâzım Hikmet'in dayısıydı ve ona hapiste olduğu günlerde hiç yardımcı olmadı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Nâzım Hikmet'in özgürlüğüne kavuşmasını sağlayan ve korkunç bir adli hataya kurban gitmesini önleyen tek avukatı Prof. Mehmet Ali Sebük sağ görüşlü bir hukukçuydu.
7. Sovyetler Birliği'nden doğu ülkelerine yolculuk ederken karşılaştığı Türkçe konuşan halklara yönelik zulmü gördü, bir oyun yazdı ve tek gece sahnelenen bu oyun yasaklandı.
8. Nâzım Hikmet'ten İstanbul gençliğini milli mücadeleye çağıran bir şiir istendi ve Matbuat Müdürlüğü tarafından on bin adet basılan bu şiir büyük yankı uyandırdı.
9. Sovyetler Birliği'nde büyük bir yük gemisine 'Nâzım Hikmet' ismi verildi ve törene pek çok ülkeden yazarlar katıldı; Türkiye'den ise tek bir yazar davetliydi: Aziz Nesin...
10. Azerbaycan'da yetimhanede büyüyen Cengiz Ferecov bir gün Nâzım'a şiirlerinden birini okudu ve büyük şair o anda çocuğu evlat edinmeye karar verdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. 3 Haziran 1963 sabahı kalp krizi sonrası hayata veda eden Nâzım Hikmet'in mezar taşı siyah bir granitten yapıldı ve meşhur şiirlerinden biri olan rüzgara karşı yürüyen adam figürü taş üzerinde ebedileştirildi.
12. Nâzım Hikmet hapisteyken Mustafa Kemal Atatürk'e mektup yazdı ve vatan haini olmadığı anlattı.
13. Annesi ilk Türk kadın ressamlardan Celile Hanım mutsuz evliliğini bitirdikten sonra gönlünü Nâzım Hikmet'in öğretmeni Yahya Kemal Beyatlı'ya kaptırdı.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Ben de bir bilgi vereyim; Nazım'ın dedesi Osmanlı'nın meşhur paşalarından Mehmed Ali Paşa'dır. Ve Mehmet Ali Paşa Almanya'dan yetimhaneden çocuk yaşta kaçıp ... Devamını Gör
Huzur içinde uyu Mavi Gözlü Dev
Abi bizim bir balık tesisi var restorant gibi geçen bir grup gelmişti burdaki gibi adamın kirpikleri beyazdı ve birazda göz kapağı beyazlamış gibiydi