Görüş Bildir
Haberler
Tüm Detaylarıyla Tapuda İntikal Nasıl Yapılır?

Tüm Detaylarıyla Tapuda İntikal Nasıl Yapılır?

29.01.2022 - 06:30

Miras üzerinde hak iddia etmek için taşınmaz malların tapu siciline işlenmiş olması gerekiyor. Varisler için bu işlemleri gerçekleştirmek, karmaşık görünse de aslında süreç oldukça basit. Ayrıca aynı işlemleri avukat vekaleti yolu ile yapmak da mümkün. Peki, tapu intikali nasıl yaptırılır? İntikal süreci nasıl işliyor? İşte ayrıntılar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tapu intikal işlemleri için gerekli belgeler neler?

Tapu intikal işlemleri için gerekli belgeler neler?

Tüm resmi işlerde olduğu gibi tapu intikal başvurusu gerçekleştirmek için bazı belgelerin hazır bulunması gerekiyor. Şimdi bu belgeleri sıralayalım.

1. Kimlik belgesi veya pasaport

1. Kimlik belgesi veya pasaport

Devlet dairesinde işiniz varsa yanınızda bulundurmanız gereken en önemli şeyin kimlik belgeniz olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Eğer kimliğinizi ibraz edemiyorsanız pasaportunuzla da işlem yapabilirsiniz.

2. Veraset ilamı

2. Veraset ilamı

Tapuda intikal sürecine başlamadan önce hazırlanması gereken bir belge olan veraset ilamı, tüm işlemler için sizin hak sahibi olduğunuzu ispat eder. Veraset ilamında, ölen kişinin malları üzerinde kimin ne oranda hak sahibi olduğu anlaşılır. Veraset ilamı yetkili merciler tarafından veriliyor. 2011 yılına kadar Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru gerekliyken, Medeni Kanun’da yapılan yeni düzenlemeyle artık noterler de bu işlemi yapabiliyor.

3. Tapu senedi

3. Tapu senedi

Miras işlemleri için varislerin kendi üzerindeki mal varlığın da bildirimini yapması gerekiyor. Tüm taşınmazların tapularını bağlı olduğunuz tapu müdürlüklerinden temin ederseniz, işlemleriniz sorunsuz ilerleyecek ve zaman kaybı yaşamayacaksınız.

4. Tapu yoksa resmi olarak düzenmiş ada, parsel numarası

4. Tapu yoksa resmi olarak düzenmiş ada, parsel numarası

Bilindiği üzere ülkemizde her evin, tarlanın tapusu bulunmuyor. Tapu çıkmamış olsa da devlet, sizin orada yaşadığınızı ödediğiniz vergiler üzerinden tespit edebilir. Bu nedenle mirasa konu olan taşınmazın ada, parsel numarasını da resmi olarak sunmanız gerekir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Vesikalık fotoğraf

5. Vesikalık fotoğraf

Üzerinize alacağınız tapuda fotoğrafınız olsun istiyorsanız, tapu sayısı kadar son 6 ay içerisinde çekilmiş, 6x4 boyutunda vesikalık fotoğrafı da belgeler arasında bulundurmalısınız.

6. Taşınmaz mala ait Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

6. Taşınmaz mala ait Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

DASK olarak bilinen Zorunlu Deprem Sigortası, birçok resmi işlem için artık zorunlu kılınıyor. Kapsamında deprem nedeniyle meydana gelen yangın, patlama, yer kayması gibi felaketler bulunur. Zararınız poliçe limitleri dahilde nakit olarak karşılanır. Bu nedenle miras yoluyla sizin üzerinize geçecek taşınmaz eğer bir bina ise güncel DASK belgesinin hazırlanması gerekir. Deprem sigortası uygun ücret karşılığında hemen hemen tüm bankalar tarafından verilebiliyor. Bankalar dışında sigorta şirketleri de poliçenizi düzenleyebilir.

7. İntikal ve veraset vergisi makbuzu

7. İntikal ve veraset vergisi makbuzu

Taşınmaz malın mirasçıya devri için elde edilen mal varlık üzerinden vergi ödenmesi gerekiyor. Bu nedenle İntikal ve Veraset Vergisi makbuzunu dosyaya mutlaka eklemelisiniz.

8. Avukat vekaleti

8. Avukat vekaleti

Tüm bu işlemleri varisler olarak bizzat yapabileceğiniz gibi tutacağınız bir avukat yoluyla da halledebilirsiniz. Eğer işlemleri avukat yönetecekse ona vereceğiniz vekaletin de belgeler arasında olması gerekir.

Tapuda intikal nasıl yapılır?

Tapuda intikal nasıl yapılır?

İntikali gerçekleştirmek için taşınmazın bulunduğu belediyeye gidilip, 'rayiç bedel yazısı' başvurusu yapılması gerekiyor. Belediyelerin emlak bölümlerinden talep edeceğiniz bu makbuzu almak için taşınmazın emlak borcunu ödemelisiniz. Makbuzu, vefat eden kişinin son ikamet adresinin bağlı olduğu vergi dairesine teslim edip Veraset ve İntikal Vergisi'nin ödendiğini ibraz etmeniz gerekiyor. Böylece intikal işlemi için taşınmazın vergi ilişiğinin olmadığını belgelemiş oluyorsunuz. Bu adımı tamamladığınızda hazırlığınız sona ermiş oluyor. Tüm belgeleri Tapu Sicil Müdürlüğü'ne götürdüğünüzde sizden sadece döner sermaye ücreti ödenmenizi isteyecekler. Ardından tapu intikal işleminiz tamamlanmış olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tüm bu süreci online olarak da yürütebileceğinizi biliyor musunuz?

Tüm bu süreci online olarak da yürütebileceğinizi biliyor musunuz?

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve özellikle pandemi sürecinde kişilerin temasını azaltmaya yönelik yapılan çalışmalarda e-Devlet üzerinden birçok devlet kurumuna erişim sağlanabiliyor. e-Devlet tapu hizmeti veren Web Tapu da bunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistem sayesinde tüm işlemleri e-Devlet üzerinden yürütüp, sadece imza için Tapu Müdürlüğü’ne gitmeniz yeterli. e-Devlet'te izlemeniz gereken süreçler ise şunlar:

● İnternet tarayıcınızdan webtapu.tkgm.gov.tr adresine giriş yapın.

● Sağ üst köşede “Bireysel” sekmesine tıklayın “e-Devlet ile giriş” seçeneğiyle birlikte karşınıza gelen şifre bölümüne şifrenizi girin.

● Artık sistemin içerisindesiniz. Sol taraftaki listeden “Başvuru İşlemleri”ni seçtikten sonra “Başvuru Yap”ı tıklayın. Burada açılan listeden “Tapu işlemleri”ni seçmelisiniz.

● İşlem türü seçmeniz istendiğinde “Diğer”i tıklayarak bir sonraki açılacak listeden “Miras İntikali”ne girmeniz gerekiyor.

● Miras intikali bölümünün açıklama kısmı bulunuyor. Buraya kimlik bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde yazmalısınız. 

● İlerlediğinizde taşınmazlarla ilgili açıklama bölümü geliyor. Bu kısım taşınmaz malların tapu bilgilerinin girilmesi gereken bölüm olarak karşımıza çıkıyor.

● Bir sonraki ekranda işlem yapılacak il ve ilçe seçimi yapılıyor. Daha sonra DASK poliçenizin bilgileri isteniyor.

● Sistem işlem için gerekli olan belgeleri pdf formatında yüklemenizi istiyor. Bu belgeler, mirasçılık belgesi ve veraset ve intikal ilişki kesme borcu yok belgesi olarak sıralanıyor. Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra sistem işleminizi alıyor ve size ilgili tapu müdürlüğü için randevu oluşturuyor.

● Sistemde harç ve döner sermaye gibi bedeller de online olarak ödenebiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
4
2
2
2
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın