Görüş Bildir
Haberler
Stresin Günlük Yaşantınızı Etkilememesi İçin Bir An Önce Vazgeçmeniz Gereken Alışkanlıklar

Stresin Günlük Yaşantınızı Etkilememesi İçin Bir An Önce Vazgeçmeniz Gereken Alışkanlıklar

06.01.2022 - 07:30

Şehir hayatı ve ağır tempo yüzünden hemen hemen herkes strese maruz kalıyor. Bizi strese sokan durumlar bazen iş yerinde bazen de arkadaşlık ya da aile ilişkilerinde karşımıza çıkıyor. Aslında sadece şehirde ya da modern çağda yaşıyor olmak bile stres için bir sebep! Siz de 'Sürekli strese maruz kalmak zorunda mıyız?' diye düşünüyorsanız gelin, stresi azaltmak için neler yapabileceğimize hep birlikte bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaşadığınız sıkıntıyı içinizde biriktirmeyin!

Yaşadığınız sıkıntıyı içinizde biriktirmeyin!

Stresle baş edebilmenin en etkin yöntemlerinden biri stresi kabullenmek ve görmezden gelmemek. 'Nasıl olacak?' mı diyorsunuz? Çok kolay olduğunu söylemiyoruz ancak stresli anlar yaşadığınızda içinize atıp biriktirmek yerine herkesin zaman zaman böyle anlar yaşayabileceğini kabul etmelisiniz. Ayrıca derin bir nefes alabilmek için kendinize alan yaratmalısınız.

Stresle baş etme yöntemleriyle ile ilgili kitaplar okuyun!

Stresle baş etme yöntemleriyle ile ilgili kitaplar okuyun!

'Ne ara okuyalım?' dediğinizi duyar gibiyiz! Elbette yoğun iş temposunda kitap okumaya zaman ayırmak sizin için zorlayıcı olabilir. Ancak kitap okumak hem sizi yaşadığınız stresten belli bir ölçüde uzak tutmaya yarar hem de bu tür kitaplarda ilginizi çeken bazı tavsiyeleri hayatınıza dahil edip stresinizi azaltabilirsiniz.

Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapın!

Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapın!

Mis gibi bir sahil ya da orman havası almak hangimize iyi gelmez ki? Araştırmalara göre açık ve temiz havada düzenli yürüyüş yapmak stres seviyenizi azaltmada oldukça etkili. Haydi her gün belirli saatlerde düzenli yürüyüşler yapın ve araştırmalar ne kadar doğru test edin!

Düzenli ve dengeli şekilde beslenmeyi de ihmal etmeyin.

Düzenli ve dengeli şekilde beslenmeyi de ihmal etmeyin.

Stresi azaltmak için dengeli ve düzenli şekilde beslenmek önemli. Ayrıca sabahları kahvaltı yapmak da oldukça keyifli, bu öğünü atlamamaya ne dersiniz? Aşırı yağlı veya sağlıksız yiyecekler yerine daha hafif ve sağlıklı yiyecekler tercih edebilirsiniz. Bunların yanı sıra, meyve ve sebzelere hayatınızda bolca yer açın. Ayrıca bol bol su tüketmeyi de ihmal etmeyin. Sonuçta, su herkesin hayat kaynağı!

Uykudan dinlenmiş olarak uyanmak gibisi var mı?

Uykudan dinlenmiş olarak uyanmak gibisi var mı?

Düzenli beslenme kadar düzenli uyku uyumak da önemli. Geceleri 7-8 saat kadar uyumak sabahları güne daha enerjik ve aktif şekilde başlamanıza yardımcı olur. Yatma ve uykudan uyanma saatlerinde değişiklik yapmamaya çalışın ama 'Her gün uygulayamıyorum' derseniz, hafta sonlarında ufacık kaçamaklar yapabilirsiniz belki!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Alkol, sigara ve aşırı kafein tüketimini azaltın!

Alkol, sigara ve aşırı kafein tüketimini azaltın!

Alkol, sigara, aşırı kahve ya da bağımlılık yapan tüm maddeleri azaltın. Hatta mümkünse hayatınızdan çıkarın. Bu tür alışkanlıklar size anlık bir rahatlık hissi verse de uzun vadede stres miktarını artırır.

Bazen kabullenmeyi de öğrenmek gerek…

Bazen kabullenmeyi de öğrenmek gerek…

Bazı durumlar sizin kontrolünüz dışında gerçekleşir. Böyle zamanlarda her şeyi değiştiremeyeceğinizi ve değiştiremediklerinizi kabullenmek durumunda kalabileceğinizi unutmayın. Buradaki en önemli ayrıntı değiştirebildiğiniz durumları ayırt edebilmek. Bu durumları gerçekten değiştirebilmek için ise cesarete sahip olmak önemli!

Sevdiğiniz aktiviteleri yapın.

Sevdiğiniz aktiviteleri yapın.

Sevdiğiniz etkinlikleri belirleme zamanı! Resim yapmayı mı seversiniz? Yoksa uzun uzun yazılar yazmayı mı? Yoksa yazmak değil de okumak mı sizi farklı dünyaların içine çekiyor? Ya da spor yapmak mı sizi daha çok rahatlatıyor? Hangi aktiviteyi yaparsanız yapın, sizi stresten uzak tutmaya yardımcı olacak. Eğer 'Herhangi bir şeye ilgim yok' diyorsanız da şimdi bir hobi edinmenin tam zamanı! Hadi stresten uzak durabilmek için neleri sevdiğinizi ve sevmediğinizi gözden geçirin.

Geçmiş mi yoksa gelecek mi?

Geçmiş mi yoksa gelecek mi?

Geçmişe takılı kalmak ya da devamlı gelecekte ne olacağını düşünmek de bir diğer stres kaynağı. Klasik bir söylem gibi görünse de geçmişe takılı kalmayın! Peki ama nasıl? Cevap basit, kendinizin olumlu taraflarını görerek. Elbette hayatınızda başarılar var ve sizin de oldukça güzel yönleriniz var. Bunları düşünerek geçmişe ve geleceğe takılı kalmayıp anı yaşamayı öğrenebilirsiniz. Unutmayın, tek bir hayatınız var ve onu da şuan yaşıyorsunuz. Ne demiş ünlü şair Horatius: “Carpe diem”.

Hayır demeyi öğrenin!

Hayır demeyi öğrenin!

Hayır diyebilmeyi öğrenmek gerek. Uygulamanın söylendiği kadar kolay olmadığı bir gerçek. Ama istemediğiniz bir durum yaşandığında hayır diyemezseniz daha sonra bu durum sizde gerginlik yaratabilir ve stres altında kalmanıza neden olabilir. Sizi olumsuz etkileyecek bir durumla karşılaştığınızda ya da olmasını istemediğiniz bir durumda konu ne olursa olsun, arkadaş ya da aile gözetmeksizin kibarca hayır diyebilmelisiniz. Karşı taraf kısa süreliğine şaşırsa da alışacaklarından şüphe duymayın!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sizi sıkan ortamlardan uzaklaşın.

Sizi sıkan ortamlardan uzaklaşın.

Sizi geren bir ortamda bulunmak durumunda mı kaldınız? Hemen yavaşça uzaklaşın ve kendinizi sakinleştirebilmenin yollarını arayın. Derin bir nefes alıp 10’a kadar saymak mı sizi sakinleştirir, yoksa mırıldanarak sevdiğiniz bir şarkıyı söylemek mi? Sizi sakinleştirecek bir şey yaparak bulunduğunuz ortamdan bir süre uzaklaşmak yaşadığınız stresi azaltacak, emin olabilirsiniz!

Zamanı planlamak konusunda iyi misiniz?

Zamanı planlamak konusunda iyi misiniz?

Zamanı planlamak veya her şeye zaman ayırmaya çalışmak günümüzün en zorlayıcı meselelerinden biri. Peki siz zamanı planlamak konusunda iyi misiniz? Önceliklerinizi belirlerseniz zaman planlamak konusunda bir adım ileride olabilirsiniz. Sizin önceliğiniz ne peki? İş? Okul? Sağlık? Özgür olmak? Unvan sahibi olmak? Aile? Arkadaşlıklar? Ve daha fazlası.. Önceliğinizi belirlediniz ancak yine de her şeyi yetiştirmeye çalışmak mümkün değil. Planlarken bir günün yalnızca 24 saat olduğunu da gözden kaçırmamanız ve kabullenmeniz gerek!

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Vedat Kaplan

ekmek 3.5 lira gelde sen stres yapma