Görüş Bildir
Haberler
Tır bahane Darbe şahane

Tır bahane Darbe şahane

22.01.2014 - 17:51 Son Güncelleme: 22.01.2014 - 17:55

Aç Köpekler yeri gelince Aslan kesiliyorlar

MİT'e Saldırının Sebebi Ne Merak Ediyorsan Oku

Ete: Tır'ın aranması darbeye destektir

Hatem Ete: Vatana ihanet olan bu girişimin ikinci anlamı da paralel yapı, dünyaya ‘Türkiye'nin elini en iyi ben bağlarım. Benim yaptığım darbeye destek verin' çağrısıdır. Hem de bunu yargı eliyle yapıyorlar. Bunun adı Türkiye'ye ihanettir.' dedi.

Adana'da MİT tırlarına yönelik paralel ihanete tüm Türkiye'den tepki yağdı. SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Hatem Ete, Adana'da MİT tırlarına ilişkin girişiminin amacının, paralel devletin yarın Cenevre'de Suriye'nin kaderine ilişkin yapılacak konferansta Türkiye'nin elini kolunu El Kaide bağlantısıyla bağlamak istemesi olduğunu söyledi.

DIŞ POLİTİKA BELİRLEME SEVDASI

Adana'da MİT'in kontrolündeki TIR'lara ilişkin aramaları STAR'a değerlendiren Hatem Ete, 'Bunun birinci ayağı güvenlik ve yargı bürokrasinin ülkeye siyaset dayatmasıdır. Normalde, bir ülkenin dış politikasını seçilmiş irade belirler ama ısrarla bu seçilmiş siyasi iradenin belirlediği siyasete adli sorunlar çıkartan paralel yargı, Türkiye'nin Suriye siyasetini belirlemeye çalışıyor. Bunu daha önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile eski müsteşar ve müsteşar yardımcısının Oslo görüşmeleri nedeniyle ifadeye çağırılmasında görmüştük' diye konuştu. 'O gün de, bir ülke terör örgütüyle nasıl anlaşacağına siyaset kurumlarınca karar verir. Buna yargı karar veremez' dediklerini anlatan Ete şöyle devam etti:

EL KAİDE İMAJI

'O gün, yargı siyasete rol biçmeye kalktı. Bugün de aynı şey yaşanıyor. Yasal olarak, MİT'in böyle bir operasyon hakkı var, yargının ise MİT'in operasyonunu soruşturma hakkı yok. MİT yasasına aykırı olarak yargı MİT'in operasyonunu sorguluyorsa, biz bunda Cenevre Konferansı öncesi El Kaide bağlantısıyla Türkiye'nin elini kolunu bağlama çabası ararız.' MİT'in TIR'larına operasyon yapan paralel devletin silah ve mühimmat bulamayacağını bildiğini belirten Ete, 'Amaç zaten silah bulmak değil. Devletin bu aramaya izin vermeyeceğini biliyorlar. Amaç, Türkiye El Kaide'ye silah götürüyordu ve TIR'larını aratmadılar imajını dünyaya vermek. 1 Ocak'tan beri bunu yaparak bu mesajın peşindeler. Ama ortada daha ciddi şeyler de var. Savcılar, yargıçlar Türkiye'nin Suriye politikası için 'Sen belirleyemezsin, bunu ben belirlerim' diyor. Bir devletin politikasını seçilmiş irade belirler. Bunu yargı belirlemeye başlarsa, yargı siyasallaşmış demektir' ifadelerini kullandı. Yapılan bu işlemlerden paralel devletin sorumlu olduğunun altını çizen Hatem Ete, 'Doğrudan paralel yapının işi. Hükümet - Cemaat çatışmasından sonra bu aynı aktör olduğunu gösteren işaret. Bu aktör de iç politikadaki kavgasına uluslararası çevrelerin taraf olmasını istiyor. Dış politikadan da destek almak istiyor. İçeride kendisine karşı harekete geçen hükümetin dış politikada sıkıntıya girmesini istiyor. Uluslararası aktörlere de iş tutma çağrısında bulunuyor. 'Türkiye'de en fazla iş tutabileceğiniz aktörlerin başında ben varım. Benim bakış açım sizinkiyle aynı' diyerek darbesine destek istiyor. Bunun adı Türkiye'ye ihanettir' diye konuştu.

ADANA EMNİYETİ'NDE DEĞİŞİM

Öte yandan Adana İl Emniyet Müdürü A. Zeki Gürkan'ın yerine atanan Cengiz Zeybek'in göreve başlamasından 10 gün sonra Adana Emniyeti'nde yer değişiklikleri yaşandı. Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüklerinden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin ile Güvenlik, Çevik Kuvvet, Personel,Bilgi İşlem şube müdürleri başka görevlere atandı.

17 ARALIK'TA2 TAHLİYE

17 Aralık Operasyonu kapsamında tutuklanan Muacet Korkmaz ve Emir Eroğlu'nun tahliyesine karar verildi. 28. Sulh Ceza Mahkemesi 14 şüphelinin avukatlarının tutukluluğa itirazını karara bağladı. Mahkeme, Korkmaz ve Eroğlu'nu suçun niteliği, delillerinin lehlerine değişme ihtimali ve tutukluluk süresini nazara alarak tahliye etti. Mahkeme 12 şüphelinin ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.

GİZLİLİK KARARI VERİLDİ

Adana'da paralel ihanete maruz kalan tırlarla ilgili savcılıktan gizlilik kararı çıktı. Silah ve mühimmat taşıdığı ihbarı üzerine önceki gün durdurulan 7 TIR'dan aranan 3 TIR'lardaki malzemelerin savcılıkça tespitinin yapıldığı öğrenildi. Savcılığın, arama yapılan TIR'larla ilgili MİT'in malzemelerin kendilerine ait olduğunu belgelemesi üzerine soruşturmada gizlilik kararı verildiği anlaşıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0