Görüş Bildir
Haberler
Tıp Bayramı Ne Zaman? Hangi Gün Kutlanıyor? Tıp Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?

Tıp Bayramı Ne Zaman? Hangi Gün Kutlanıyor? Tıp Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?

Müge Kakşi
13.03.2021 - 00:15

Koronavirüs salgını boyunca hem dünyada hem de ülkemizde en çok etkilenenler sağlık çalışanları oldu. Doktorlar, hemşireler ve diğer tüm sağlık çalışanları kendilerinden büyük fedakarlıklar ederek canla başla çalışıp üstün bir performans sergilemeye devam ediyor. Bu yüzden geçmişte önemli olduğu kadar bu yıl ayrı bir önemi olan tıp bayramı oldukça araştırılıyor. Peki Tıp Bayramı ne zaman? Tıp Bayramı hangi gün ve Tıp Bayramı nasıl ortaya çıktı? Detayları haberimizde sizler için derledik... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tıp Bayramı Hangi Gün?

Tıp Bayramı Hangi Gün?

Bir yıldır pandemiyle mücadele eden sağlık çalışanları için bu yıl her zamankinden daha zorlu geçen ancak daha anlamlı hale gelen Tıp Bayramı, her yıl 14 Mart'ta kutlanıyor.

1976 yılından bu yana 14 Mart'ı içine alan hafta Tıp Haftası olarak kabul ediliyor.

Sosyal medyada, corona virüs Türkiye'ye geldiği günden bu yana büyük bir fedakarlıkla görevini yapan sağlık çalışanlarına kutlama mesajları yağıyor.

Tıp Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?

Tıp Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?

Tıp Bayramı, 14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

Tıp Bayramı Tarihi

Tıp Bayramı Tarihi

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin ABD’de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan’da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü “Doktorlar Günü” olarak kutlanır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın