Görüş Bildir
Haberler
"Tek Bir Kitap Okuma Hakkın Kalsa Hangi Kitabı Okurdun?" Sorumuza Gelen 22 İlginç Cevap

etiket "Tek Bir Kitap Okuma Hakkın Kalsa Hangi Kitabı Okurdun?" Sorumuza Gelen 22 İlginç Cevap

Taner Bayram
12.08.2016 - 00:25

Onedio kullanıcı ve okurlarına sorduk: 'Diyelim ki, tek bir kitap okuma hakkınız kaldı. Bu hangi kitap olurdu?' Gelen yanıtlar arasından öne çıkanları derledik ve 22 kitaplık bir liste oluşturduk. İyi okumalar diliyorum, kitabınız bol olsun!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Kur'an-ı Kerim"

1. "Kur'an-ı Kerim"

Kullanıcı ve okurlarımız sıklıkla İslâm dininin kutsal kitabı olan 'Kur'an-ı Kerim'i okuyacakları son kitap olarak belirttiler.

2. "Yabancı", (1942), Albert Camus

2. "Yabancı", (1942), Albert Camus

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Fransız felsefeci ve edebiyatçı Albert Camus'nün, Saçma (Absürd) felsefesini anlattığı eseridir.

Kitabın olay örgüsünde her şey çok kısa bir zaman aralığında olup biter: Cezayir’de rastlantısal biçimde bir Arap’ı öldüren orta sınıftan bir Fransız olan Meursault, kendisini adım adım ölüme götüren süreci tamamen kayıtsız biçimde izler. 

Yapıtta Meursault kendine, topluma, hayata hatta ölüme dahi kayıtsız kalacak biçimde tüm varoluşa yabancılaşması yalın bir dille anlatılır.

@drmehmetkilic

3. "Şeker Portakalı", (1968) José Mauro de Vasconcelos

3. "Şeker Portakalı", (1968) José Mauro de Vasconcelos

Yazarlıkta karar kılıncaya kadar, boks antrenörlüğünden ressam ve heykeltıraşlara modellik yapmaya, muz plantasyonlarında hamallıktan gece kulüplerinde garsonluğa kadar çeşitli işlerde çalışan Jose Mauro de Vasconcelos'un başyapıtı 'Şeker Portakalı', 'günün birinde acıyı keşfeden küçük bir çocuğun öyküsü'dür. 

Çok yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen, dokuz yaşında yüzme öğrenirken bir gün yüzme şampiyonu olmanın hayalini kuran Vasconcelos'un çocukluğundan derin izler taşıyan 'Şeker Portakalı', yaşamın beklenmedik değişimleri karşısında büyük sarsıntılar yaşayan küçük Zeze'nin başından geçenleri anlatır. Vasconcelos, tam on iki günde yazdığı bu romanı 'yirmi yıldan fazla bir zaman yüreğinde taşıdığını' söyler.

Merve Güneş Karakurt

4. "Tutunamayanlar",(1972) Oğuz Atay

4. "Tutunamayanlar",(1972) Oğuz Atay

'Tutunamayanlar', Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. Berna Moran, Oğuz Atay'ın bu ilk romanını 'hem söyledikleri hem de söyleyiş biçimiyle bir başkaldırı' olarak niteler. 

Moran'a göre 'Oğuz Atay'ın mizah gücü ve duyarlılığı ve kullandığı teknik incelikler, Tutunamayanlar'ı büyük bir yeteneğin ürünü yapmış, eserdeki bu yetkinlik Türk romanını çağdaş roman anlayışıyla aynı hizaya getirmiş ve ona çok şey kazandırmıştır.'

Küçük burjuva dünyasını ve değerlerini zekice alaya alan Atay, 'saldırısı tutunanların anlamayacağı, rededeceği türden bir romanla yapar.'

@ba_kk

5. "Anna Karenina", (1877) Lev Nikolayeviç Tolstoy

5. "Anna Karenina", (1877) Lev Nikolayeviç Tolstoy

Aşkı yüzlerce yazar tarafından ele alınmış bir konudur ancak dünyaca ünlü Rus yazar Tolstoy'un 'Anna Karenina'sı gibi destansı olanı pek yoktur. 

Anna Karenina, 19. yüzyıldaki Rus aristokrasisinde yaşanan bir yasak aşk hikayesi...

Özlem Çelik 

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. "Madame Bovary", (1856) Gustave Flaubert

6. "Madame Bovary", (1856) Gustave Flaubert

'Madame Bovary', Gustave Flaubert tarafından 19. yüzyılda yazılmış çok önemli bir romandır.

Birçok edebiyat eleştirmeni tarafından ilk çağdaş realist roman sayılan 'Madame Bovary' ilk kez 1857 yılında basılmıştır. 

Bu kitaptan sonra Bovarizm akımı oluşmuş ve psikolojide tatminsizlik, memnuniyetsizlik anlamına gelen bir rahatsızlık olarak yer almıştır.

Tabii ki Madame Bovary'nin yaşadığı unutulmaz aşk da hafızalardaki yerini almıştır.

@mumisigiiii

7. "Semerkant", (1988) Amin Maalouf

7. "Semerkant", (1988) Amin Maalouf

Ömer Hayyam'ın Rubaiyat'ının çevresinde dönen içiçe iki öykü... 1072 yılında, Hayyam'ın Semerkant'ında başlayan ve 1912'de Atlantik'te bit(mey)en bir serüven... Bir elyazmasının yazılışının ve yüzlerce yıl sonra okunurken onun ve İran'ın tarihinin de okunuşunun öyküsü...

@amtydz

8. "Aşk ve Gurur", (1813) Jane Austen

8. "Aşk ve Gurur", (1813) Jane Austen

Klasik dönem romanları arasında önemli bir yere sahip olan 'Aşk ve Gurur', 18. yüzyılİngiltere'sinde geçen unutulmaz bir aşk hikâyesini konu alıyor. 

Orta halli bir ailenin zeki ve neşeli kızı ile kibirli ve mağrur olmasının yanı sıra son derece dürüst ve varlıklı genç bir adamın neredeyse nefretle başlayan ilişkilerinin büyük bir aşka dönüşünü anlatan bu kitapta, biri gururlu diğeri önyargılı iki insanın zaman ilerledikçe yanıldıklarına ve birbirlerine yaptıkları onca haksızlığın yalnızca aşkla telafi edilebileceğine şahit olacaksınız.

@fundaakunter

9. "Sefiller", (1862) Victor Hugo

9. "Sefiller", (1862) Victor Hugo

Fransız yazarı Victor Hugo 'Sefiller' adlı dev romanının ön sözünü şöyle bitirir: 'Yeryüzünde yoksulluk ve bilgisizliğin egemenliği sürdükçe, böylesi kitaplar gereksiz sayılmayabilir.' 

Victor Hugo, ateşli bir yurtseverdi. Yurdunun çıkarları adına siyasal kavgalardan hiç çekinmedi. Bu yüzden adına siyasal kavgalardan hiç çekinmedi. 

Bu yüzden de tam yirmi yıl sürgünde kaldı. Bu sürgün yılları, gerek şiir, gerek roman açısından onun en verimli dönemi oldu. 'Sefiller' de bu yılların ürünüdür.

@akinmelekk

10. Aylak Adam", (1959) Yusuf Atılgan

10. Aylak Adam", (1959) Yusuf Atılgan

Her şeye 'karşı' duran, 'karşı' çıkan, 'karşı' olan bir adam... Aylak Adam... Bir adı bile yok. 'C.' diyor Yusuf Atılgan kısaca.

İnsan her şeye bunca 'karşı'yken kendine de 'karşı' olmadan nasıl sürdürülebiler bir 'karşı' yaşamı?

C., sıradanlığa, tekdüzeliğe, alışılmışın kolaycılığına hiç mi hiç katlanamıyor. Hem farklıyı, hem doğru olanı arıyor. Çabasının boşuna olduğunun da farkında üstelik...

@Firfirik5

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. "Otostopçunun Galaksi Rehberi", Douglas Adams

11. "Otostopçunun Galaksi Rehberi", Douglas Adams

Tamamen sakin bir hayat yaşamak, hayatına temel yaşamsal fonksiyon olarak soğuk bira ve güzel çay içmek kavramını oturtmak isteyen, kendi halinde, üstelik fazlasıyla uysal bir adam Arthur Dent, bir sabah uyanır ve evinin saçma bir nedenle yıkılacağını öğrenir; ama bu yalnızca başlangıçtır. 

Daha bir kaç saat bile geçmeden gezegeni yok edilecek ve yanında kankası Ford Prefect, üstünde yıpranmış sabahlığı, elinde havlusuyla galaksi boyunca sürecek inanılmaz bir yolculuğa çıkacaktır ...

Mehtap Bayram

12. "Kürk Mantolu Madonna", (1943) Sabahattin Ali

12. "Kürk Mantolu Madonna", (1943) Sabahattin Ali

'Her gün, daima öğleden sonra oraya gidiyor, koridorlardaki resimlere bakıyormuş gibi ağır ağır, fakat büyük bir sabırsızlıkla asıl hedefine varmak isteyen adımlarımı zorla zapt ederek geziniyor, rastgele gözüme çarpmış gibi önünde durduğum 'Kürk Mantolu Madonna'yı seyre dalıyor, ta kapılar kapanıncaya kadar orada bekliyordum.'

Dilara Uzunsokaklı

13. "Kinyas ve Kayra", (2000) Hakan Günday

13. "Kinyas ve Kayra", (2000) Hakan Günday

'Hiç uykum yok. Hiç uyuyamıyorum. Domuz gibi içiyorum. Ama gözlerimi kapalı bile tutamıyorum. Sabaha beş saat var. Annemi düşünüyorum. Nerededir şimdi? Aynada kendime bakıyorum bazen. Ve tek kelime etmesem bile vücudum yaşadıklarımı, hayattan ne anladığımı anlatmaya yetiyor. Sağ omuzuma kendi çizdiğim kelebek, beğenmediğim için üzerine attığım çarpı işareti ve altında aynı kelebeğin bir Japon tarafından çok daha iyi işlenmişi. Sol dirseğimin iki parmak yukarısındaki kurşun yarası. Bileklerimdeki otuz dört dikiş. Medeniyeti bir aralar, herkes gibi yaladığımı kanıtlayan apandisit ameliyatımın izi. Ve sırtımı kaplayan, Tanrı'nın yüzü. Bilmiyorum... Hızlı yaşadım. Ama genç ölmekten çok, hızlı yaşlandım! Ama hayattayım.'

Ufuk Kızılkaya

14. "Uçurtma Avcısı", (2003) Halit Hüseyni

14. "Uçurtma Avcısı", (2003) Halit Hüseyni

'Uçurtma Avcısı', Afganistan doğumlu Amerikalı yazar Halit Hüseyni'nin (Khaled Hosseini) ilk romanı. 2003 yılında yayınlanan kitap bir Afgan tarafından İngilizce yazılmış ilk romandır. New York Times'ın en çok satanlar listesinde bir numaraya kadar yükselmiştir.

Bu kitap şu an yaşanmakta olan yeni sömürgecilik dönemi, küreselleşme, kültürler arası çatışma, dinî ikiyüzlülük, ırkçılık, iç savaş ve göç gibi konulara bakış açısı getirmektedir. Ayrıca cinsiyet ilişkileri/rolleri gibi kavramlara da değinmektedir.

Bensu Hazar

15. "Suç ve Ceza" (1867) Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

15. "Suç ve Ceza" (1867) Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Dostoyevski’nin yazın hayatının olgunluk döneminde kaleme aldığı Suç ve Ceza, Raskolnikov adlı gencin ahlâki hesaplaşması üzerinde yükselir: Raskolnikov öldürmeyi planladığı tefeciden aldığı parayı hayırlı bir amaç için kullanırsa, işlediği suçun doğasını kalıcı biçimde değiştirebilir mi? 

Hırsızlık ve cinayet gibi suçlar, “yüce amaç”larla işlenmesi durumunda cezasız kalabilir ve vicdanın yükünden kurtulabilir mi?

Dostoyevski’nin en çok okunan romanı olan Suç ve Ceza, yayımlandığı günden bu yana insan ideallerini ahlâki ve felsefi sorularla sınamaya devam ediyor.

Elif Yılmaz Güler

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. "Fahrenheit 451", (1953) Ray Bradbury

16. "Fahrenheit 451", (1953) Ray Bradbury

Guy Montag işini seven bir itfaiyeciydi. On yıldır kitap yakıyordu. Gecenin bir yarısında yola çıkışlarını, alevlerin kitapları yutuşunu hiç sorgulamamıştı... Hiç sorgulamamıştı, insanların korkusuzca yaşadıkları bir geçmişi anlatan o 17 yaşındaki genç kızla karşılaşana dek... 

Montag'ın hayatındaki bütün yanlışlar doğrularla yer değiştirir o andan sonra... İşini, eşini, yaşayışını yeni bir gözle değerlendirir. Önünü alamadığı duyguları onu, asla tahmin edemeyeceği şeyler yapmaya iter. Sansüre, totaliter yönetimlere, kültür endüstrisine ve uzunca bir süredir sürdürdüğümüz yaşam tarzına yönelik en keskin eleştirilerden biri.

Çağla Kahrıman 

17. "Simyacı", (1988)

17. "Simyacı", (1988)

Simyacı, dünyaca ünlü Brezilyalı yazar Paulo Coelho'nun üçüncü romanı. 1996 yılından bu yana Türkiye'de de çok okundu, çok sevildi, çok övüldü bu kitap. Bir büyük Doğu klasiği olan Mevlâna'nın ünlü Mesnevî'sinde yer alan bir küçük öyküden yola çıkarak yazılan bu roman, yüreğinde çocukluğunun çırpınışlarını taşıyan okurlar için bir 'klasik' yapıt haline geldi.

Simyacı, İspanya'dan kalkıp Mısır piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago'nun masalsı yaşamının öyküsü. Ama aynı zamanda bir 'nasihatnâme'; 'Yazgına nasıl egemen olacaksın? Mutluluğunu nasıl kuracaksın?' gibi sorulara yanıt arayan bir yaşam ve ahlak kılavuzu. Mistik bir peri masalına benzeyen bu romanın, dünyanın dört bir yanında bunca sevilmesinin gizi, kuşkusuz bu kılavuzluk niteliğinden kaynaklanıyor.

Gamze Cantürk

18. "1984", (1949), George Orwell

18. "1984", (1949), George Orwell

Romanın distopik dünyasında totaliter bir merkezi tek partinin yönetiminde korku, propaganda ve beyin yıkama faaliyetleri ile halkın sürekli yönlendirilmesi ve baskı altında tutulması anlatılmaktadır. 

Kitap komünizm ve faşizm gibi totaliter rejimlerin sağlam bir eleştirisidir. Roman daha sonra çok ünlenecek olan 'Büyük Birader' gibi kavramları da içermektedir. 

Sadece distopya veya felsefî roman türünün en başarılı örneklerinden biri değil, genel anlamda en başarılı roman örneklerinden de biridir...

@ysmngurr

19. "Karamazov Kardeşler", (1880), Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

19. "Karamazov Kardeşler", (1880), Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Dünyadaki en büyük romancıların başında gelen, Fyodor Mihayloviç Dostoyevski'nin metafizik romanlarının belki de en büyüğü olan 'Karamazov Kardeşler' hayata, ölüme, Tanrıya, insan ilişkilerine, özgürlüğe, ideolojilere dair muazzam sorgulamalarla dolu bir çok büyük bir yapıttır.

Emre Fırıl 

20. "Beyaz Diş", Jack London

20. "Beyaz Diş", Jack London

Jack London'ın Issız Diyarı, yabanı, buz kalpli Kuzey Toprakları'ndaki hayatı konu edindiği ikinci romanı Beyaz Diş'tir. Vahşetin Çağrısı'na kendini bırakmış bir annenin yavrusu Beyaz Diş'in diyarıdır anlatılan. Onun hayranlık uyandırıcı zekâsı ve içgüdüleriyle kendini var edişinin ve 'insan tanrılar'ın yaşamına geri dönüşünün enfes hikâyesi…

Kadir Erbey 

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. "Sol Ayağım", (1954) Christy Brown

21. "Sol Ayağım", (1954) Christy Brown

Chiristy Brown doğuştan beyin felci kurbanıydı.Ancak bu talihsiz küçük bebek İrlanda edebiyatının devleri arasında yerini alacak bir yazarın muhteşem hayal gücüne ve duyarlı zekasına sahipti.

Bu,Chiristy Brownın kendi yaşam öyküsüdür. Brown,çocukluğunda okumayı,yazmayı,resim yapmayı ve nihayet daktilo kullanmayı öğrenmek için verdiği mücadeleyi ve bütün bunları sol ayağını kullanarak nasıl yaptığını anlatıyor.

Merve Özünal

22. "Zamanın Kısa Tarihi", (1988) Stephen Hawking

22. "Zamanın Kısa Tarihi", (1988) Stephen Hawking

Zamanın Kısa Tarihi 1988 yılındaki ilk basımından bu yana geçen yıllar içerisinde bilimsel yazın alanında bir başyapıt konumu kazandı. Kırk dile çevrildi ve dokuz milyonun üzerinde baskı yaparak dev bir uluslararası ün kazandı. 

Kitap o dönemde evrenin doğası hakkında öğrendiğimiz en son bilgiler göz önüne alınarak yazılmıştı, öte yandan o günden bu güne hem atom-altı dünyanın hem de büyük ölçekte evrenin gözlem teknolojilerinde olağanüstü ilerlemeler yaşandı. Bu yeni gözlemler Profesör Hawking'in kitabın ilk baskısında yaptığı kuramsal öngörülerin çoğunu doğrulayan nitelikteydi. 

Alperen Güneş

Eğer sorumuz ile daha önce karşılaşmadıysanız lütfen siz de yorumlarda cevabınızı belirtin. İlerleyen dönemde sizin söylediklerinizle beraber listemizi güncelleyebiliriz!

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
424
155
53
21
18
10
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
emredinc2000

Tabiki Kuran. Yoksa nasıl ateist olurdum?!

Pelintoş

ayy gerçektenmi çok heycanlı

_badok_

"Nutuk" M.Kemal Atatürk

Ben Kisaca M K

Nietzsche'nin Böyle Buyurdu Zerdüşt, kitabına yer vermemeleri dramdır. Okuyan bilir, ne kitap ama...