Görüş Bildir
Haberler
TBMM Son 11 Yılda 1.775 ile Yasa Çıkarma Rekoru Kırdı

TBMM Son 11 Yılda 1.775 ile Yasa Çıkarma Rekoru Kırdı

adem kara
03.06.2014 - 12:51

Ankara Barosu Yasa İzleme Enstitüsü, son 11 yıllık dönemdeki yasama faaliyetlerinin fotoğrafını çekti. Buna göre, Meclis’te son 11 yılda 1.775 kanun çıkarıldı. Türk Ceza Kanunu ise en çok değiştirilen Kanun oldu. Ankara Barosu’nun hukukçu ve akademisyenlerle birlikte hayata geçirdiği Yasa İzleme Enstitüsü’nün çalışmasına göre, 1920’den bugüne kadar çıkarılan kanun sayısı 14.500. Bu, her yasama döneminde ortalama 550 kanun anlamına geliyor.

Ankara Barosu Ankara Yasa İzleme Enstitüsü üçüncü yılında, TBMM’deki yasama faaliyetlerini mercek altına alan araştırmayı paylaştı. Yasa İzleme Enstitüsü Ön İzleme ve Uygulama Takip Dairesi tarafından 3 ay boyunca gerçekleştirilen araştırmanın ön sonuçları, Enstitü Başkanı Av. Dr. Savaş Özdağ tarafından okundu.

94 YILDA 14.500 KANUN

1920’den 24’üncü yasama dönemine TBMM’den 14.500 kanun çıkarıldığını anlatan Özdağ, “Her bir yasama döneminde ortalama 550 kanun çıkarıldı, bazı dönemlerdeki kanunlaşma sayısı ortalamayı önemli şekilde aşıyor” dedi. Özdağ’ın değerlendirmesi şöyle:

“2002 -2014 yılları arasında TBMM, kanun fabrikası olarak da adlandırılan, kanun enflasyonu diyebileceğimiz yoğunlukta bir üretim gerçekleştirmiş durumda. Benzer bir kanun yapım hızına ancak 1920 – 1960 arasındaki dönemin meclislerinde rastlayabiliyoruz.

Genç devletimizin kuruluş yıllarında kanunlaşma faaliyetlerinin yoğunluğunu anlamak zor değil. Yeni bir devlet doğuyor ve doğal olarak çok sayıda yasal düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor. Buna karşın, söz konusu dönemde gerçekleştirilen yasama faaliyetlerinin yoğunluğu, kısmen AB müktesebatı ile Türk Hukukunu uyumlu hale getirme ihtiyacı ile açıklanabilse de bu kriter yeterli olmuyor.”TCK VE CMK DEĞİŞİKLİKLERİ RAKİPSİZ

Çıkarılan kanunları konularına göre tasnif ettiklerini ve elliden fazla başlık altında dönemin mevzuatını sınıflandırdıklarını da anlatan Enstitü Başkanı, devletin merkezi örgütü ve idare teşkilatında, ekonomi alanında, özellikle hazineyi, vergi mevzuatını ve düzenleyici kurulları ilgilendiren sahalarda, askerlik mevzuatında, sağlık ve iletişimde ve seçim mevzuatında çok sayıda yasal değişiklik gerçekleştirildiğini tespit ettiklerini söyledi. Yargı alanını da ayrı bir başlık altında değerlendirdiklerini belirten Özdağ şunlar söyledi:

“Yargı kurumları, yüksek mahkemeler ve HSYK’nın çok sayıda yasal düzenlemeye konu olduğu tespit edildi. Özellikle ceza mevzuatı alanında çok sayıda yasal değişikliğe gidildi. Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun rakipsiz bir şekilde en çok değiştirilen kanunlar olduğunu görüyoruz.”

Kanun sayısındaki artışın Meclis’in çalışkanlığı olarak tekdir edilmemesi gerektiğinin altını çizen Özdağ, “Artan kanun sayısı, hukuk güvenliğini ve hukuk devleti ilkesini zedelemektedir” dedi. Özdağ, Yasa İzleme Enstitüsü’nün ilerleyen tarihlerde raporu tamamlayarak sonuçlarını ilgili makamlarla paylaşacaklarını söyledi. 

Ankara- ZETE

Kaynak: http://zete.com/tbmm-son-11-yilda-1-7...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0