Görüş Bildir
Haberler
Tartışılan MİT Yasa Tasarısı Genel Kurul'da

Tartışılan MİT Yasa Tasarısı Genel Kurul'da

adem kara
09.04.2014 - 08:51 Son Güncelleme: 09.04.2014 - 11:10

MİT'e hangi uluslararası yetki tanınıyor?

Yerel seçimler nedeniyle askıya alınan MİT yasa tasarısı bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanıyor.

17 Aralık operasyonu sonrasında yargı ve emniyette yapılan değişikliklerin ardından TIR kriziyle gündeme gelen düzenlemeyle 1 Ocak 1984′te çıkan MİT yasasında 30 yıl sonra değişikliğe gidiliyor.

Kanun teklifi, MİT müsteşarını sadece Yargıtay’ın yargılayabilmesi, MİT belgelerini yayımlayanlara hapis cezası verilmesi ve MİT’e yurtdışı operasyon yetkisi tanınması gibi önemli düzenlemeleri içeriyor.

Tasarıda öne çıkan maddeler şöyle:

TIR’lara gönderme

20140304 TIR- Cumhuriyet Savcıları, MİT görev ve faaliyetleriyle mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikâyet aldıklarında, MİT’le temasa geçecek. Konunun MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması veya belgelendirilmesi üzerine başka adli işlem yapılmayacak, koruma tedbiri uygulanmayacak.

  • İsimsiz, imzasız, adressiz ya da nedensiz, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikâyetler, Cumhuriyet Savcılarınca işleme konulmayacak.

Mahkemeyi HSYK belirleyecek

  • Kanun kapsamına giren suçlarla MİT mensuplarının görev suçlarına ilişkin yargılamaları yapmaya HSYK tarafından belirlenen Ankara ağır ceza mahkemesi yetkili olacak.

  • MİT Müsteşarı hakkındaki yargılama Yargıtay ilgili dairesince yapılacak.

  • MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, tahrip eden veya geçici de olsa tahsis olundukları yerden başka yerlerde kulanan kişiye dört yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek.

  • Bu kapsamdaki bilgi ve belgelerin her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması halinde sorumlular hakkında üç yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.

İmralı düzenlemeleri

  • MİT mensupları görevlerini yerine getirirken, ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek, görevinin gereği terör örgütleri dahil milli güvenliği tehdit eden tüm yapılarla irtibat kurabilecek.

  • Milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluşla tüm örgüt veya oluşumlarla kişilerle doğrudan ilişki kurulabilecek.

  • Bakanlar Kurulu, MİT’e dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda görev verebilecek.

  • MİT dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlarla siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı kullanarak bilgi, belge, haber ve veri toplayacak, kaydedecek.

Tanıklık Başbakan izniyle

  • Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu MİT Müsteşarı Başkanlığında değil, Başbakan veya uygun göreceği bir bakan başkanlığında toplanacak. Kurulun sekreterya hizmetini MİT Müsteşarlığı yürütecek. Başbakanın talebi üzerine her zaman olağanüstü toplanabilecek.

  • MİT mensuplarıyla MİT’te görev yapmış olanlar, MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık yapamayacak. Ancak, devletin çıkarlarının zorunlu kıldığı hallerde MİT mensuplarının tanıklığı MİT Müsteşarının, MİT Müsteşarı’nın tanıklığı ise Başbakan’ın izniyle olabilecek.

Suriye’ye giden MİT’e ait TIR’lar kriz çıkarmıştı

19 Ocak 2013′te MİT’e ait TIR’lar, Suriye’ye silah taşıdığı şüphesiyle Adana’da durdurulmuş, hükümetin ‘paralel yapının organizasyonu’ olarak değerlendirdiği operasyonun ardından kapatılan özel yetkili mahkeme savcılarıyla bazı jandarma subayları kısa sürede başka görevlere atanmış ve bu aramanın yapılmasıyla ilgili ‘casusluk soruşturması’ açılmıştı. Son olarak TIR’ların durdurulduğu Adana’da yasa dışı telefon dinleme şüphesiyle sekiz polis gözaltına alınmıştı.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/vitrin/tartis...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0