onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Tarihi Trajediler Serisinde 3. Bölüm: Hint Okyanusu Depremi ve Tsunamisi

Tarihi Trajediler Serisinde 3. Bölüm: Hint Okyanusu Depremi ve Tsunamisi

Tarihteki trajediler serisinin 3.bölümünde 2004 yılında meydana gelmiş Hint okyanusu depremi ve onun ardından gelen tsunamiyi ele aldım. Önceki bölümlere profilimden ulaşabilirsiniz. İyi okumalar.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İlk önce büyük deprem

İlk önce büyük deprem

26 Aralık 2004 yılında yerel saatle gece yarısı 00.58 de meydana gelen Hint Okyanusu depremi ve onun neden olduğu dev tsunami insanlık tarihinin şüphesiz yakın tarihte gördüğü en büyük doğal felaketlerden birisi. Depremin merkez noktası Endonezya'nın Sumatra bölgesinin batı kıyılarıdır. Burma yer tabakasının Hint yer tabakası üzerine kaymasıyla oluşan deprem tam 30 metrelik dev dalgalardan oluşan tsunami yarattı.

Depremin karakteristiği

Depremin karakteristiği

Yok edici depremin şiddeti 9.1-.9.3 arasında ölçüldü ve tarihte sismografa kaydedilmiş en büyük 3.deprem ünvanını aldı. Büyüklüğü hayal etmeniz açısından şöyle açıklayayım; Gölcük depremi 7.4 şiddetindeydi ve bu deprem onun yaklaşık 18-20 katı kadar şiddetli. Ayrıca deprem yaklaşık 8-10 dakika boyunca devam etti ve kaydedilmiş en uzun deprem olarak tarihe geçti. Deprem tüm gezegeni 1 cm merkez çaplı mesafede titreterek yerinden oynattı.

Sarsıntının etkisi

Sarsıntının etkisi

Depremden ve tsunamiden en çok etkilenip, en fazla ölü veren ülkeler Endonezya, Bangladeş, Hindistan, Malezya, Myanmar, Tayland, Singapur oldular. Endonezya'nın Simeulue adasının kuzey tarafı 30 km deniz dibine gömüldü. Depremden sonra ortaya tam 26 megaton dinamit patlamasına eşit enerji ortaya çıktı ki bu 1500 tane Hiroşima'ya atılan atom bombasının aynı anda patlamasına eşittir.

Deprem, daha tehlikeli bir ölümün habercisiydi.

Deprem, daha tehlikeli bir ölümün habercisiydi.

Sadece deprem arkasında zaten binlerce ölü, evsiz insan bırakmıştı. Ancak daha vahim olan etki tsunamiye aitti. Bir depremi daha kötü yapacak bir şey şüphesiz okyanusun ortasında gerçekleşmesiydi. Uçsuz bucaksız bir dehlize o kadar büyük enerji verilince o enerjinin kıyılara ölümcül vurması kaçınılmaz olacaktır.

Tsunami kıyılara yol almaya başladı

Tsunami kıyılara yol almaya başladı

Tsunami dalgaları 24-30 metre yüksekliğinde yüksek hızlı dalgalar halinde Somali, Endonezya, Batı Hindistan kıyılarına vurmaya başladı. O kadar şiddetli bir enerji vardı ki (yaklaşık 5 megaton dinamit enerjisinde) dalgalar Antarktika'ya 1 metre yüksekliğinde, Meksika'ya ise 2.6 metre yüksekliğinde vuruyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Güvenlik önlemleri

Güvenlik önlemleri

Deprem gece geç saatlerinde meydana gelmesine karşın tsunami dalgaları yerleşim ve turistik bölgelere sabah saatlerinde vurmaya başladı. Ancak güvenlik sistemi maalesef çok gevşekti. Durum özellikle turistik bölgelerde hem turistler hem de görevliler tarafından çok ciddiye alınmadı çünkü bundan önce de 8 şiddeti civarında birçok deprem olmuştu bölgede ancak tsunami ortaya çıkarmamışlardı. Ancak depremin daha çok yıkım yarattığı merkezi bölgeler tahliye edilmeye başlanmıştı.

Tsunaminin kıyıya varışı

Tsunaminin kıyıya varışı

Sabah saatlerinde kıyıya yakın bölgelerde deniz normal günlerden fazla agresif ve dalgalıydı, ufka bakıldığında ise yüksek dalgalar seçilebiliyordu, insanlar bu görüntüleri kameralarına kaydederken tsunami dalgaları çok hızlı bir şekilde kıyıya vurmaya başladılar. İnsanlar o dalgaların bu kadar yüksek ve etkili geleceğini düşünmemişlerdi bile.

Tsunami sırasındaki olaylar

Tsunami sırasındaki olaylar

Dalgalar hızlı bir şekilde kıyıya vurduklarında, hala kıyıya yakın bulunanlar için artık her şey çok geçti. Sular çok çabuk bir şekilde şehirlerin içlerine doğru yayılıp insanları, ağaçları, hayvanları, evleri, arabaları, kısacası her şeyi yutmaya ve sürüklemeye başlamışlardı. İnsanlar bu katil dalgalara karşı o kadar çaresiz kaldılar ki kaçmaya  zaman bile bulamadılar, yüksek bir yer arayıp dalgaların onlara gelmesini beklediler. Ancak maalesef çıktıkları yüksek yerler de sular altında kalmaktan kurtulamadılar. Hatta tsunaminin merkezinden en uzak mesafede gerçekleşen ölüm Güney Afrika'da, merkezden tam 8000 kilometre ötede tespit edildi.

Zaiyat

Zaiyat

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi ve diğer kurumların araştırmaları sonucu ölü sayısı 228 bin olarak tespit edildi. Ayrıca toplamda yaklaşık 128 bin kişi de yaralandı. En fazla zaiyatı Endonzeya 170 bin ölü vatandaşıyla verirken, onu Sri Lanka, Hindistan ve Tayland takip etti. Ölenlerin 3'te 1'i çocuklardan oluşuyordu.

Tsunami sonrası olaylar

Tsunami sonrası olaylar

Tsunami ilk varışında zaten binlerce kişiyi öldürmüştü, ölmeyenler ise tanıdıklarının çoğunu kaybetmiş şekilde umutsuzca yüksek yerlerde helikopterleri, balıkçı teknelerini veya kurtarma teknelerini bekliyordu. Ancak maalesef sonraki dalgalar tarafından onların da çoğu sürüklenip boğuldular. Ancak ölüm insanların peşini bırakmadı. Kurtarma operasyonları neredeyse 1 ay sürdü ve açlık, susuzluk başlamıştı. Ayrıca tsunami dalgaları sokaklardaki ve kanalizasyonlardaki pisliği de sokaklara taşıyınca kolera, Hepatit A, Hepatit B gibi hastalıklar bulaşmaya başladı ve bunlar da kurtulmayı bekleyenleri öldürmeye başladılar. Hastalıklar, yaralanmalar vs toplandığında tüm Dünyada toplam 1.3 milyon insan bir şekilde tsunamiden etkilendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İnsani yardımlar ve tsunaminin arkasında bıraktığı

İnsani yardımlar ve tsunaminin arkasında bıraktığı

Tsunamiden sonra tüm Dünyadan toplam 14 milyar dolar yardım parası toplandı. Ayrcıa Avrupa, Amerika, Avustralya gibi bölgelerden birçok sivil toplum örgütleri bölgeye sağlık, kurtarma, gıda yardımı amaçlarla ulaştılar. (Türk Kızılayı da bölgede ciddi yardımlarda bulunmuştur.) Bölgedeki ülkelerin ekonomisi tsunamiden sonra mahvoldu. Geçiminin çoğunu balıkçılık ve turizmden kazanan bu şehirler ve bölgelerde ciddi şekilde turist azalması meydana geldi ve birçok balıkçılık altyapı ve ekipmanları, botları, limanları yok olduğu için balıkçılık da büyük darbe yedi. Tsunami bunun dışında bölgede çok büyük çevresel zararlara yol açtı. Bölgedeki bitki örtüsü, kara hayvanları popülasyonu, balık çeşitliliği, ağaç nüfusu, tarım(mango, pirinç, muz) büyük ölçüde yok oldu. Ayrıca bölgenin tatlı su kaynakları da tamamen okyanus suyuyla karışıp içme suyu kıtlığı başladı.

Turist kayıpları

Turist kayıpları

Koca dalgalar sadece yerel halka büyük kayıplar verdirtmemişti. Bölgedeki ülkeler kadar insan kaybı vermeseler de, Almanya bölgede turist olarak bulunan yaklaşık 600 vatandaşını, İngiltere 300 vatandaşını ve İsveç 570 vatandaşını kaybetti. İsveç bu kadar vatandaşını 1700 yılındaki Polltava savaşından itibaren kaybetmemiştir.

Olay sonrası ölüler toplu mezarlara gömüldü

Olay sonrası ölüler toplu mezarlara gömüldü

Bölgede tsunamiden önce ve sonrası

Bölgede tsunamiden önce ve sonrası

Videoda tsunaminin ne kadar şiddetli gelip önüne geleni yuttuğu görülüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
50 GB DDR8 BEYİN 550 MEGAPIXEL GÖZ 1 1 KULAK 3 WATT AĞIZ ÖNDEN ÇEKİŞLİ ÇİFT AYAKLI BACAKLAR
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
124
34
12
8
3
2
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sturmgeist

çok felaket bi durum. Kaçmak imkansız . O gemiler nasıl saniyede kayboldu plajdaki tek başına adam zaten kaçamayacam dedi bıraktı kendini suya çok korkunç gö... Devamını Gör

necdet ülker

şiddet ve büyüklük terimlerini karıştırmayalım. şiddet; depremin neden olduğu yıkım ve tahribatı derecelendirmek için kullanılır ve rakam ile (roma rakamı ör... Devamını Gör