Görüş Bildir
Haberler
Taliban'ın Vurduğu Malala'dan Nijeryalı Kızlara Destek

Taliban'ın Vurduğu Malala'dan Nijeryalı Kızlara Destek

Onedio Medya
08.05.2014 - 04:11 Son Güncelleme: 08.05.2014 - 12:31

2012 yılında Taliban tarafından başından vurulmasına rağmen hayatta kalmayı başaran Pakistanlı çocuk hakları savunucusu Malala Yusufzay, kaçırılan Nijeryalı kız çocukları için tüm dünyanın seferber olması gerektiği görüşünde.

BBC'ye konuşan Malala, 'Eğer şimdi sessiz kalırsak, bu olaylar yayılacak. Giderek daha fazla acı haber göreceğiz' dedi.

Kaçırılan Nijeryakı kız öğrenciler için 'hapisteki kardeşlerim' diyen Malala, kızları kaçıran radikal İslamcı militan Boko Haram örgütünün ise İslam dinini doğru biçimde algılamadığını ifade etti.

'Allah'a inananlar kendilerini eğitmekle yükümlüdür. Ayrıca farklı düşüncelere karşı da anlayışlı ve hoşgörülü davranmalıdır' diyen Malala, bu tür acı olayların bir daha yaşanmaması için tüm dünyanın tepkisini açık biçimde dile getirmesi gerektiğini söyledi.

İsmi yerel dilde 'Batı eğitimi haramdır' anlamına gelen Boko Haram örgütü, 200'ün üzerinde kız çocuğunun kaçırılması olayını üstlenmiş ve örgütün lideri Ebubekir Şekau yayınladığı bir video ile kız öğrencileri 'köle olarak satma' tehdidinde bulunmuştu.

Malala Yusufzay, henüz 16 yaşındayken Taliban tarafından başından burulmuştu. İngiltere'de aylarca peş peşe ameliyatlara giren ve uzun süre rehabilitasyon alan Malala, dünya çapında kız çocuklarının eğitime erişimi için mücadele veriyor.

Nijerya'da yaşanan kaçırma olayının üzerinden üç haftayı aşkın sürenin geçmesine karşın çocukların hala bulunamamış olması tüm dünyada tepki yaratmış durumda.

Twitter üzerinden kızlarımızı geri getirin (#birngbackourgirls) etiketiyle başlatılan kampanyaya ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama dahil birçok ünlü isim destek veriyor.

Artan küresel ilgiye kaçırılan kızların yerinin henüz tespit edilememesi, Nijerya hükümetine olan tepkiyi de artırıyor.

Nijerya'nın Başkenti Abuja'da hükümet yetkililerini protesto eden gösteriler düzenleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) eski Genel Sekreteri Kofi Annan, kızların kurtarılması için güvenlik güçlerinin devreye sokulması gerektiğini söyledi.

Nijerya polisi ise, kaçırılan kızların bulunmasına yardımcı olacak kişilere 300 bin dolar ödül verileceğini açıkladı.

Kaçırılan kızları bulma çalışmaları için uluslararası destek de giderek artıyor. ABD, İngiltere ve Fransa'nınardından Çin de arama çalışmalarına destek vereceğini söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için Nijerya'da bulunan Çin Başbakanı Li Keqiang da arama çalışmalarına uydu teknolojileri ve istihbarat birimleri aracılığı ile destek verebileceğini söyledi.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0