Görüş Bildir
Haberler
Taksim Dayanışma: '1 Mayıs'ta Taksim'deyiz'

Taksim Dayanışma: '1 Mayıs'ta Taksim'deyiz'

adem kara
18.04.2014 - 14:12

Taksim Dayanışması Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası’nda düzenlediği basın açıklamasında 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını açıkladı.

Açıklamaya Taksim Dayanışması bileşenlerinden Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Demirdizen , Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İstanbul Temsilcisi Önder Atay , TMMOB istanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz , Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeleri adına Erdal Güzel ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’den Ali Hacıalioğlu katıldı. Taksim Dayanışması adına yapılan açıklamayı Akif Burak Atlar okudu.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim'de kutlayacaklarını duyuran DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcileri 14 Nisan'da İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu görüşmüştü. Vali Mutlu, 1 Mayıs için Yenikapı Meydanı'nı adres göstermiş, DİSK Başkanı Kani Beko ise Taksim'de kutlama konusunda ısrarcı olduklarını belirtmişti.

Konuşmacılar 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasının önemine vurgu yaparken bunun bir hak olduğunun altını çizdi. Temsilciler Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamalarına yönelik engellemelerin kalkması için hükümete ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya çağrıda bulundu.

Demirdizen kutlamalar için Taksim Meydanı'ndan başka yer gösterilmesini 'İnananların Hac ziyaretini dünyanın başka yerinde getirmelerinin istemesi kadar abes' diye yorumladı.

“Taksim bizim için özgürlük meydanı demek olduğu kadar geçmişteki 37, son bir yılda da sekiz yurttaşımızın burada temsil edilen değerlere sahip çıkarken yaşamını yitirdiği, onlarcasının sakat kaldığı değerler bütünüdür.”

Atay ise 1 Mayıs kutlamalarını Taksim’de gerçekleştirme konusunda hukuken, tarihi, güncel ve gelecek konusunda haklı olduklarını söyledi.

“2008’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurumuz kabul gördü. İnşa edildiği dönemde yaşam için önemli olan Taksim işçi sınıfı elinde su kadar gerekli olan eşitlik, özgürlük, barış mesajını ülkeye ve dünyaya yayıyor. Bu uğurda 1977’den bu yana birçok insan hayatını kaybetti. 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda güncel taleplerimizin yanı sıra gelecekte nasıl bir dünyada yaşamak istediğimize dair mesajlarımızı iletiyoruz.'

Temsilciler Yenikapı'nın adres gösterilmesine de tepki verdi. Solmaz ' ‘Yenikapı’da güzel yer yaptık, orada özgürlük taleplerinizi dile getirin’ demek ve böyle bir yönetme kültürü 21. yüzyıl için çok gericidir' derken Hacıalioğlu da şöyle konuştu:

'1 Mayıs Taksim Meydanı ile bütünleşmiş durumda. 1 Mayıs'ı Taksim'den ayırıp başka yere yönlendirmeye çalışırsanız toplumsal belleğimizde yeri olan bir kavramın içini boşaltmış olursunuz.'

'Taksim dışında hiçbir alanı kabul etmeyeceğimiz gibi yargı sürecinin devam ettiği, tarihi yarımadada çıban gibi duran Yenikapı dolgusunu asla kabul etmeyiz.'

Taksim Dayanışması adına okunan açıklamada ise şu ifadeler öne çıktı.

'Her türlü baskı ve şiddete karşı, mücadele ve alın teri ile kazandığımız Taksim'de 2010, 2011, 2012 yıllarındaki gibi yüz binlerle coşkulu ve barışçıl bir şekilde 1 Mayıs'ı kutlamak istiyoruz.

'Sorunlarımızı, taleplerimizi, umutlarımızı, bu kentin 'meydan'ında haykırmak, otobüslerle taşınarak değil, birbirimizle buluşarak kendi yaşamımıza ve yaşadığımız mekânlara dair söz hakkımızı istiyoruz.

'1977'den 2014'e kaybettiğimiz canları anmak, sorumluların hesap vermesini sağlamak, belleğimize sahip çıkmak için tam da 1 Mayıs'ta, Taksim'de olmak istiyoruz.

'Anayasa'nın, kanunların, evrensel hukukun ortaya koyduğu biçimde, hiçbir şüpheye gerek kalmaksızın Taksim'de kutlanması gereken 1 Mayıs'ın sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için devletin tüm kurumlarının üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istiyoruz.

'Demokrasiyi, doğayı, parklarımızı, mahallelerimizi, meydanlarımızı, suyu, toprağı, bedenlerimizi, eğitim ve sağlık hakkımızı savunarak, emek sömürüsüne, güvencesizliğe, taşeronlaştırmaya, İşsizliğe, şiddete ve baskılara karşı; umudu, dayanışmayı, özgürlüğü ve eşitliği büyütmek için, 1 Mayıs'ta, 1 Mayıs Alanı'nda; Taksim'deyiz.'

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'in 10 Nisan'da gerçekleştirdikleri ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim'de kutlayacaklarını açıkladığı basın toplantısına katılanlar arasında hiç kadının yer almaması sosyal medya üzerinden tepki çekmişti. Bugünkü açıklamada da konuşmaların sadece erkeklerden oluşması dikkat çekti. 

Beyza Kural | Bianet

Kaynak: http://bianet.org/bianet/toplum/15504...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0