Görüş Bildir
Haberler
Kesab'da Yoğun Çatışmalar

Kesab'da Yoğun Çatışmalar

adem kara
25.03.2014 - 12:48 Son Güncelleme: 25.03.2014 - 14:22
İçeriğin Devamı Aşağıda

Keseb'de Yoğun Çatışmalar

Şam yönetimi, İdlib bölgesindeki birliklerini muhaliflere kaptırdığı Keseb kasabasına ve muhaliflerin ilerlediği Lazkiye'ye sevk ediyor. Esad ailesinden dört kişinin öldürülmesi sonrası Lazkiye halkı, bölgeden kaçmaya çalışıyor.

Bölgede bulunan Al Jazeera Türk muhabiri Can Hasasu, Türkiye'nin Yayladağı sınır kasabasına komşu Suriye'nin Keseb ilçesinde rejim güçleri ile muhalif güçler arasındaki çatışmaların sürdüğünü bildirdi. Suriye ordusu muhalifleri bugün de topla vurmayı sürdürüyor. Hasasu'nun aktardığına göre Keseb kasabasında düşen top mermilerinin çıkardığı patlama sesleri Türk tarafında net bir şekilde duyulabiliyor. Keseb'te isabet alan binalardan dumanlar yükseldiği gözlenirken, ambulanslar Suriye topçusunun atışa başlamasından sonra Türk tarafna birçok yaralı taşıdı. İlk müdahaleleri Yayladağı'nda yapılan yaralılar Hatay Devlet Hastanesine sevk ediliyor. Bölge halkı ilk kez çatışmaların kendilerine bu denli yakın bir bölgede cereyan etmesinden endişeli. Polis, çatışma bölgesi olduğu gerekçesiyle, Yayladağı sınır kapısına giden yolu kesmiş durumda.

Şam yönetimi İdlip’te bulunan birliklerin bir kısmını Lazkiye’ye naklediyor. Rejimin elinde bulunan ve 23 Mart’ta muhaliflerin saldırısı sonucu kaybettiği kasabayı geri almak istiyor.

Muhalifler, Keseb kasabasına bağlı ve Akdeniz sahiline doğru uzaman Cebel Türkmen bölgesindeki askeri noktalara saldırılarını yoğunlaştırdı.

Muhalifler Cebel Türkmen bölgesinden Akdeniz sahiline doğru uzanan koridoru güvenlikli hale getirmek istiyor. Bölgenin muhalifler tarafından kontrol edilmesi ile sahil bölgelerinde mücadele eden gruplara silah ve mühimmat ulaştırılması kolay ve güvenli hale gelecek.

İdlib kent merkezi rejimin elinde ancak sahil bölgesindeki muhalif gruplara silah ve mühimmat İdlib kırsalında muhaliflerin kontrolündeki bölgeler üzerinden zor şartlarda ulaştırılıyor.

Lazkiye halkı endişeli

Beşşar Esad’ın amcasının oğlu ve Ulusal Güvenlik Güçleri bölge lideri Hilal Esed ile birlikte dört kuzeni Lazkiye'de bir askeri karargâhta toplantı halinde iken bombalı saldırıda öldürüldü.

Olay halk arasında korkuya neden oldu. Rejime bağlı Şebbiha milislerinin intikam almak için katliam yapmasından çekinen Lazkiyeliler bölgeden kaçmaya çalışıyor.

Bölgede bulunan kaynaklar, halkın evlerinden çıkmaya korktuğunu, özellikle kırsal kesimlerde yaşayanların daha güvenli bölgelere gitmek için hazırlık yaptığını belirtti.

Diğer bölgeler

Rejime bağlı savaş uçakları Halep kentinin faklı bölgelerini de bombaladı.

Saldırılarda ilk gelen bilgilere göre 16 sivil hayatını kaybetti. Onlarca kişi de yaralandı. Yaralılar arasında durumu ağır olan siviller var.

Al Jazeera muhabiri, ölenler arasında sekiz çocuk ve beş kadın bulunduğunu aktardı. Yıkılan binaların en kazında hala çok sayıda kişinin bulunduğunu belirten muhabir, iş makinaların kısıtlı olması nedeniyle arama çalışmalarının zorlukla yapıldığını ifade etti.

İdlip kentine bağlı Han Şeyhun kasabası sabah saatlerinde Şam yönetimine bağlı helikopterler tarafından varil bombaları ile vuruldu.

Muhaliflere bağlı Şam Haber Ajansı, iki gündür aralıksız yerden ve havadan bombalanan kasabada çok sayıda sivilin yaralandığı duyurdu. Kasaba yaklaşık bir yıldır muhaliflerin elinde bulunuyor.

Başkent Şam’a bağlı Abbasiyyin bölgesinde Hür Suriye Ordusu (HSO) ile rejim güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor. Muhalifler, bölgeyi çevreleyen ana yolları ellerinde tutan rejim güçlerinin kuşatmasını kırmaya çalışıyor.

Şam’a bağlı Batı Guta bölgesinde de anayol üzerinde bulunan bir askeri noktaya saldırı düzenlendi. Muhalif kaynaklara göre askerlere ait araçlar tahrip edildi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/kesebde...

Suriye Uçakları Keseb'i Vurmaya Başladı

Türkiye'nin önceki gün sınır ihlali yapan Suriye savaş uçağını düşürdüğü Keseb bölgesinde yine sıcak saatler yaşanıyor. Yaralılar Türkiye'ye getiriliyor...

Hürriyet'in DHA ve AA'yı kaynak gösterdiği haberine göre, Türkiye'nin Suriye sınırındaki Yayladağı ilçesinin iki kilometre uzağında bulunan ve muhaliflerin kontrolünde bulunan Keseb kasabasının üzerine yapılan top atışlarının ardından yoğun bir hava bombardımanı gerçekleşti.

Suriye savaş uçakları saat 12.00 sıralarında kasaba üzerinde dört sorti yaparak bomba bıraktı. Ardından ilçeden dumanlar yükseldi ve karadan havaya da ateş sesleri duyuldu.

DHA | AA

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/dunya/2608...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0