onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Su Altında Kalmış Gizli Hazineler: Türkiye’de Bulunan Batık Şehirler

Su Altında Kalmış Gizli Hazineler: Türkiye’de Bulunan Batık Şehirler

Yeter Şirin
08.09.2022 - 07:47

Bazen bir deprem bazen de barajların etkisiyle geçmiş yıllardan kalan yerler su altında kaldığında bir şehir yok oldu diye düşünsek de aslında değeri bilinmeye devam ediyor. Bu yazımızda baraj suları ya da doğal afetler sonucu su altında kalan Türkiye'deki batık şehirleri derledik. Her biri birbirinden özel ve güzel su altındaki şehirler için rotamız hazır, ya siz hazır mısınız?

Savaşan Köyü- Halfeti (Şanlıurfa)

Savaşan Köyü- Halfeti (Şanlıurfa)

Şanlıurfa'nın simgelerinden biri olan Halfeti ilçesinde bulunan Savaşan Köyü, Birecik Barajının suları altında kaldı. Köy taşınmış olsa da su altında kalan evler ve caminin minaresi ile oluşan güzellik her sene binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor.

Adres: Gürlüce, 63950 Halfeti/Şanlıurfa

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaretçi Yorumu:'Muhteşem doğayı yaşayın. Mutlaka yolunuz düşerse ziyaret edin.'

Augusta Antik Kenti (Adana)

Augusta Antik Kenti (Adana)

Dönemin Roma İmparatoru olan Augustos'un karısı Livia Augusta için kurulan bu şehir 1955 yılında Seyhan nehri baraj suları altında kaldı. Maalesef suların çekilmesiyle ortaya çıkan batık kentten günümüze değerli bir miras kalmamış. Batık şehir Sarıçam Karaömerli köylerinde yakınında bulunuyor.

Adres: 01790 Sarıçam/Adana

Google Harita Konumu için tıklayın

Hasankeyf (Batman)

Hasankeyf (Batman)

Dicle nehri üzerinde bulunan Ilıca barajı suları atında kalan Hasankeyf aslında 10.000 yıldan daha eski bir geçmişe sahip. Sular altında kalmadan önce tarihi ve değerli eserler taşınan bu kent 2020 yılında sular altında kaldı.

Adres: Kale, 72350 Hasankeyf/Batman

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaretçi Yorumu:'Güneydoğu Anadolu bölgesinin en güzel yerlerinden birisi. Batman Midyat yolu üzerinde Dicle nehri etrafında kurulu farklı tarihi bir alan. Hasankeyf kalesinden hem Dicle nehri ve içinde kalan yapıların hem de vadinin manzarasını izleyebilirsiniz. Açık alan gezisi olduğu için sıcak havalarda ve küçük çocukla gezmek zor olabilir'

Botan Vadisi (Siirt)

Botan Vadisi (Siirt)

Botan Vadisi Milli Parkı içinde bulunan Türbe Höyük,Motit Kalesi, Çatal Höyük gibi 2002 yılında su altında kalıncaya kadar kurtarılma çalışmaları yapılmış. 13 yıl boyunca yapılan araştırmalar M.Ö 3000 yılına ait birçok eser olduğunu ortaya çıkarttı.

Adres: 56100 Kayaboğaz/Siirt Merkez/Siirt

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Siirt’e gidip de Botan vadisine gitmemek gerçekten olmaz. Manzarasıyla bol bol fotoğraf çekebileceğiniz yerlerden biri de burası. Hem şehir merkezine de yakın.'

Kekova (Antalya)

Kekova (Antalya)

Antalya'nın Demre ilçesi yakınlarında bulunan Kekova Adasında bulunan kente ulaşmak için tekne kullanılmakta. Likya ve Roma Döneminden kalan bu antik batık kent 1990 yılında Kekova'nın sit alanı ilan edilmesi ile daha da büyük öneme kavuştu.

Adres: 07570 Demre/Antalya

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Kaş merkezden 1.30 saat sonra üçağız limanına varıyorsunuz. Buradan tekne turlarına katılıp muhteşem kekova adasının güzelliklerine şahit olabilirsiniz'

Rumkale (Gaziantep)

Rumkale (Gaziantep)

Gaziantep'in Yavuzeli ilçesi sınırları içinde bulunan Rumkale bir yarımada üzerindedir. Geçmişten günümüze birçok farklı isimle bilinen Rumkale en son yapılan restorasyon çalışmaları ile her sene binlerce ziyaretçiyi kendine hayran bırakıyor.

Adres: Kasaba, Kasaba Köyü Yolu, 27970 Yavuzeli/Gaziantep

Açılış- Kapanış Saati: 08:00- 20:00 (Hafta sonları 24 saat açık)

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Giderseniz tekne turu yapmadan kesinlikle geri dönmeyin! Gölün berraklığı içinizi huzurlandırıyor. Tekne turuna servislerle gidiyorsunuz 1 dakika bile sürmüyor. Tekne turu yapıp geri döndüğünüzde sizi az ileride bir kapı bekliyor fotoğraf çekinmek için yüksekte olan bir cam teras tabiki isterseniz. Giriş ücreti 5 tl 8 yaş ve altı ücretsiz . Vakit ayırmanıza değecek tavsiye ederim :)'

Alliaoni Antik Kenti (İzmir)

Alliaoni Antik Kenti (İzmir)

İzmir'in Bergama ilçesinde Yortanlı Barajı suları altında kalan antik kent aslında dünyanın en eski tıp merkezlerinden birisi olmasıyla diğer kentlerden biraz faklı.

Adres: Paşaköy, 35700 Bergama/İzmir

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaret Yorumu:'Antik kent sular altında kaldı. Eskiden gittiğimiz Paşaköy ılicasi da sular altında.'

Eğil Antik Kenti (Diyarbakır)

Eğil Antik Kenti (Diyarbakır)

'Peygamberler Şehri' olarak bilinen Eğil, Dicle Barajı suları altında kalan Eğil Antik kenti ile dikkat çekmekte. Asurlulardan kalma kale ve bir çok mağaraya ev sahipliği yapan Eğil'de ayrıca bisiklet gezisi, yamaç paraşütü ve tekne turu gibi aktivitelerde yapabilirsiniz.

Adres: Kale Azim Sağlam Köprüsü Dicle Barajı, 21830 Dicle/Diyarbakır

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Çoğu etkinlik ücretli , tekne turları ücretli, ücretsiz ve ücretli piknik yerleri mevcut.Teknelerin oldugu barajin kıyısına yetişmeden sol tarafta kamelyalar mevcut. Cafeler ve balık restaurantı bulunmaktadır.'

Zeugma Antik Kenti (Gaziantep)

Zeugma Antik Kenti (Gaziantep)

Roma döneminden kalan mozaiklerle adını duyuran Zeugma Antik Kenti aslında Birecik Barajı sebebiyle sular altında kurtarıldı. 2011 yılında yapılan çalışmalarla çıkarılan mozaikler sadece Türkiye değil bütün dünyada ünlü.

Adres: Belkıs Merkez, 27700 Belkıs Köyü/Nizip/Gaziantep

Açılış- Kapanış Saati: 08:30- 18:30

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Bu sıcakta yürüme mesafesi çok yordu ama yinede antik kent sevdam engel tanımadı 👍bugün giriş ücretsiz di ayrıca.'

Lidar Höyüğü (Şanlıurfa)

Lidar Höyüğü (Şanlıurfa)

Atatürk Barajı suları altında kalan Lidar Höyüğü Bizans belgelerinde adı geçen bir bölge. Yerleşimin M.Ö 5500 yıllarında başladığı düşünülen antik kent Kalkolitik Çağdan kalan bir yerleşim yerinde oturan keçi, takılar, çanaklar ve birçok eşya Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde.

Adres: Haleplibahçe, 2372. Sk. No:74/1, 63200 Eyyübiye/Şanlıurfa

Açılış- Kapanış Saati: 08:00- 19:00

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Türkiye müzecilik anlamında çok yol katetmiş. Bunu son dönem inşaa edilen her müzede görmek mümkün. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi de o müzelerden biri. Şanlıurfa'da yer alan tüm ören yerinin birer kopyasını barındıran müze, insanı adeta bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.'

Samosata Höyüğü (Adıyaman)

Samosata Höyüğü (Adıyaman)

Adıyaman'da Atatürk barajının suları altında kalmış olan Samsat Höyüğü döneminin en elverişli noktalarından birinde bulunmasından ötürü kalkolitik dönemden orta çağa kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. 50 metre yüksekliği, höyük tepesinde 3 hektar alan ve dış şehirle birlikte 80 hektarlık bir alana sahip olan Samsat geçmişte bölgenin en büyük yerleşkesiydi. 

Adres: Samsat/ Adıyaman

Google Harita Konumu için tıklayın

Nevalı Çori

Nevalı Çori

Şanlıurfa'nın Hilvan İlçesinde bulunan ve Atatürk Barajı suları altında kalan Nevli Çorinin kelime anlamı 'dağ arası salgın' demekmiş. 1800'lü yıllarda salgın hastalıktan dolayı bu isim verildiği düşünülmekte. Şu an görülecek belki bir şey olmasa bile ismi çok bilinmeyen bu bölgede bir tarih yatıyor. Arkeoloji müzesinde su altında kalmış olan tarafının maketini görebilirsiniz.

Adres: Gazibey, 63340 Hilvan/Şanlıurfa

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Aslı Atatürk Barajı'nın suları dibinde yatan tarihin en eski yerleşim ve kült merkezlerinden biridir. Adını bile çoğu kimsenin bilmediği bu yerleşimden yapılan yüzeysel kazılarda buluna bazı eserler Şanlıurfa Müzesinin en güzel ve ilginç bölümlerinden birini oluşturuyor. Başka bir ülkede olsa korunması için özel kanunlar çıkarılacak tarihi yapıların baraj sularında yok olması ülkemiz için gerçekten çok üzüntü verici.'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
6
3
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın