Görüş Bildir
Haberler
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye Bağlı Maden Ocağında Yangın

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye Bağlı Maden Ocağında Yangın

adem kara
27.10.2014 - 08:55 Son Güncelleme: 27.10.2014 - 15:24
İçeriğin Devamı Aşağıda

Maden Ocağında, Yangın Nedeniyle Üretim Durdu

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 işçinin yaşamını yitirdiği madenin işletmecisi olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Işıklar ocağında başlayan yangın nedeniyle, üretim durdu.

Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı, ücret alamayan işçilerin geçen hafta 2 gün eyleme gitmesi nedeniyle üretim yapılamayan ocakta, karbonmonoksit, hem de metan gazı değerlerinde yükselme olduğu tespit edilince üretimin durduğunu, galeri girişlerinin oksijen girmemesi için kapatıldığını 10 gün sonra ekiplerin tekrar kontrol edip karar vereceklerini açıkladı.

Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Işıklar Maden Ocağı da, kazadan sonra kapatıldı. Yaklaşık 5 ay kapalı kalan ocak, gerekli düzenlemelerin yapılması ardından müfettişlerden gelen olumlu rapor üzerine geçen 15 Ekim'de tekrar açılarak üretim başladı. Ancak, geçen hafta içerisinde, şirketin ücret ve primlerini ödemediğini gerekçe gösteren işçiler, 2 gün süreyle iş bıraktı. Ücretlerin yatırılması ve iş bırakma eyleminin sona erkesi üzerine ocağa bir kez daha giren işçiler, üretime başladıkları sırada güvenlik elemanlarınca ölçümler yapıldı. Bu ölçümlerde, karbonmonoksit gazının 50 olan güvenlik sınırını aşıp 60 PPM'in üzerine çıktığı, yine metan gazınında da yükselme olduğu saptandı.

10 GÜN KAPALI KALACAK

Bu tespit ardından uyarı üzerine, şirket faaliyetin sürdüğü, 3'üncü ve 4'üncü ayaklardaki üretime ara verdi. Yangın öncesi kızışma ya da kömürün kor olarak yanmasını işaret eden bu gelişme üzerine, iki galerinin önüne de oksijen girişini engellemek için 'Barajlama' olarak adlandırılan duvar görüldü. Kömür üretimi yapan işçilerin ocaktan ayrıldıkları, güvenlik ve yangın söndürme ekiplerinin çalışmalarının ise, devam ettiği açıklandı. Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ise, üretimin durduğunu doğruladı. Atçı, şöyle dedi:

'İşçiler maaşlarını alamadıkları için iki gün greve gitti. Bunun sonrasında tekrar ocağa girdiklerinde değerlerin, çalışma sınırının üzerinde olduğunu farketmişler. Üretimde durmuş, halen çalışmalar sürüyor ama şirket yetkililerinin bana verdiği bilgiye göre, ocak yaklaşık 10 gün kapalı kalacak. Bu sürenin sonrasında ekipler, duvarı açıp tekrar ölçüm yapacaklar, ona göre de çalışmalarını yönlendiricekler. Ancak bu gelişme üzerine, ocağın bir süre kapalı kalacağı görülüyor.

ÖZEL: KOMİSYON BAŞKANI ARACILIK YAPTI

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği madeni işleten Soma Kömürleri A.Ş.'ye ait Işıklar Maden Ocağı'nın da yangından dolayı kapatılmasıyla ilgili CHP Manisa Milletvekili, Parti Meclisi üyesi ve olayı araştırma komisyonu üyesi Özgür Özel, açıklamalarda bulundu. Özel, madeni açmak için Migem ve iş teftiş kurulu müfettişlerinin, gerekli onayı vermek istememelerine rağmen baskıyla bunun sağlandığını, Soma kazasını araştırma komisyonu başkanı Ali Rıza Alaboyun'un da bunun için bakanlıklar arasında aracılık yaptığını öne sürdü. Özgür Özel, şöyle dedi:

'Bu maden ocağını da, aynı şirket işletiyor. Maden ocağında ve mevzuatta bir değişiklik olmadı. Yeni bir kanun çıkmadı, güvenlikle ilgili değişiklik olmadı. Çok istememize rağmen Soma Komisyonu, bir ara rapor yayımlamadı. Düzeltilmesi gereken ve eksik konuları anlatmadı. Madeni işleten şirket aynı şirket, aynı kurum, kültürü aynı, iş güvenliği anlayışı ve aynı mevzuat. Işıklar'da 13 Mayıs'ta Soma A.Ş.'nin Eynez ocağında başına gelenin, Işıklar'da, başına gelmemesi için hiçbir neden yok. Bu yüzden Temmuz ayında, komisyona verdiğim önergede, bu maden ocağının idari ve teknik bir kayyuma devredilmesini, konunun uzmanı bilim adamlarının, kamu yetkililerinin, işleterek, güvenlik tedbirlerini almasını önerdik. Bu AKP oylarıyla reddedildi. Daha sonra da madenin yeniden açılma çabaları sırasında dikkat çektiğimiz her hususta, AKP'liler tarafından bazen de Manisa mülki idare amirlerinin tarafından bu madenlerinin işletilmesine vurgu yapılarak adete bizler suçlandık. Ama güvenlik tedbirleri alınmadan ve müfettişler tarafından olumsuz raporlar verilirken firmanın tehdidine karşılık araya pek çok aracının girmesiyle hatta komisyon başkanı Ali Rıza Alaboyun'un aracılık yapması sonucunda, Işıklar madeni yeniden çalışma izni aldı. Ama daha bir hafta olmadan önce yangın çıktı. Biz sadece can kaybı yaşanmamasına seviniyoruz. Bir kez daha söylüyorum. Madenler güvenli demekle güvenli hale gelmez. Öyle olsaydı Eynez ocağını için de dünyanın en güvenli madeni ifadesi kullanıldığında, 301 işçi can vermezdi. Tehlikeyi söylemekten geri durmadık bir kez daha bu konu haklı çıktık. Bu sefer şanslıyız ki cana kaybı yok. Açılmasını isteyen AKP milletvekilleri, komisyon başkanı, can kaybı yaşansaydı bu sefer ne diyeceklerdi?'

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, devletin işçilere sahip çıkmasını, maden ocağını TKİ'nin işletmesini ve işçileri de kamu işçisi statüsüne almasını istediklerini dile getirdi.

İŞÇİLER PARALARINI İSTİYOR

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin işlettiği ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği ocakta çalışan işçiler ise, ücretlerinin bir an önce yatırılmasını istedi. Sendikanın çağrısı üzerine hükümet binası önünde toplanmaya başlayan işçiler, yetkililerin, kendilerine bu konuda açıklama yapmasını istedi. Bunun üzerine dışarıya çıkan, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü, kısa sürede olumlu haberler beklediğini ifade etti. Bu açıklama üzerine işçilerin bazıları dağıldı, bir bölümünün bekleyişi ise devam ediyor.

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)

Kaynak: http://www.dha.com.tr/isklar-maden-oc...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0