Görüş Bildir
Haberler
Size Bavulunuzu Toplayıp Gitme İsteği Uyandıracak Dünyanın En Muhteşem 15 Tren İstasyonu

Size Bavulunuzu Toplayıp Gitme İsteği Uyandıracak Dünyanın En Muhteşem 15 Tren İstasyonu

Melike Y.
17.01.2022 - 07:30

Ülkeleri ve kıtaları birbirine bağlayan demir yolları, yüzyıllar boyunca insanlık için bir oldukça önemli seyahat ağları oldular. Kentleri birbirine bağlayan bu ağlar, görkemli istasyonları ile buluştuğunda, şehre atılan ilk adımı eşsiz hale getirdi. Bu sebeple tarih boyunca tren istasyonları, mimarlar için anlamlı bir yapı unsuru olarak görüldü. Temelde, tüm amacı sizi bulunduğunuz yerden başka bir yere götürmek olan tren istasyonlarına tasarımsal olarak bir anlam yüklenmesi ise oldukça etkileyici.

Kaynak: https://www.timeout.com/things-to-do/best-beautiful-train-stations-in-the-world

İşte size bavulunuzu toplayıp buralardan gitme isteği uyandıracak 15 görkemli tren istasyonu:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Napoli Afragola, Napoli

1. Napoli Afragola, Napoli

Napoli Afragola, İtalya’nın Napoli şehrini Selerno’ya bağlayan modern bir tren istasyonudur. Eşsiz tasarımları ile tanıdığımız, Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan istasyon binası, başka bir gezegenden gelmiş gibidir. İlginç tasarımının yanında bu bina, herhangi bir depremde yapının parçaları birbirinden bağımsız hareket edebilecek ve bozulmadan hayatta kalabilecek şekilde özel olarak tasarlanmıştır.

2. Gare do Oriente, Lisbon

2. Gare do Oriente, Lisbon

Gotik esintili metal ve cam unsurları olan Lizbon'daki Gare do Oriente, 'Expo '98' dünya fuarını ziyaret edenlere görkemli bir karşılama sunması için tasarlandı. Doğal gün ışığını yapının içine ustalıkla katan ünlü mimar Santiago Calatrava, ziyaretçilere camdan bir ormanın içindeymiş gibi hissettiriyor.

3. Chhatrapati Shivaji Terminali, Mumbai

3. Chhatrapati Shivaji Terminali, Mumbai

Bu terminal, önemli bir merkez olan Mumbai kentinde, Viktorya dönemi İtalyan gotik mimarisinde tasarlanmıştır. Aynı zamanda Hint klasik dönem mimarisinden de izler taşır. 

Hindistanın en yoğun tren istasyonu olan Chhatrapati Shivaji Terminus, 2004'ten beri Unesco Dünya Mirası Listesi'nde bulunmaktadır.

4. Gare de Metz-Ville, Metz

4. Gare de Metz-Ville, Metz

Fransa'nın Metz şehrinde bulunan ana istasyon, ilk bakışta dönüştürülmüş bir kilise gibi görünebilir. Dini görünüşünden ziyade burası, imparatorluk tarihinden izler taşıyan bir eseridir. Üç yüz metreden fazla uzanan devasa yapısı ziyaretçilerine ihtişamlı bir seyahat deneyimi sunmaktadır.

5. Kanazawa İstasyonu

5. Kanazawa İstasyonu

Kanazawa'nın ana tren istasyonu, geçmiş ve geleceğin büyüleyici buluşmasını temsil eder. Girişinde genellikle japon tapınaklarının önünde gördüğümüz geleneksel ahşap kapının bir örneği bulunmaktadır. Kanazawa'nın en ünlü yapı malzemelerinden biri olan altın varakla süslenmiş göz kamaştırıcı platform sütunlar da dahil olmak üzere her ayrıntı titizlikle düşünülmüştür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Estación Central, Santiago

6. Estación Central, Santiago

Diğer bir ismiyle Alemeda istasyonu, Santiago, Şili'de ülkenin güneyinde hizmet veren büyük bir tren istasyonudur. 1897 yılında Gustave Eiffel tarafından tasarlanan bina, 1983 yılında ise hükümet tarafından Ulusal Anıt ilan edilmiştir. Bu ihtişamlı yapı, uzun zamandır gezginler ve yerliler için bir referans noktası olmaya devam ediyor.

7. Huddersfield istasyonu, Huddersfield, Kirklees

7. Huddersfield istasyonu, Huddersfield, Kirklees

Huddersfield istasyonu, West Yorkshire’a bağlanan İngiltere'nin önemli bir ulaşım merkezidir. Mimar James Pigott Pritchett tarafından neo- klasik bir üslupla tasarlanan cephesi pek çoğumuz için tanıdık mimari kompozisyonlar içerir. Huddersfield istasyonunu bu kadar asil bir görüntüye kavuşturan da bu klasik tarzıdır.

8. Central do Brasil, Rio de Janeiro

8. Central do Brasil, Rio de Janeiro

Tren istasyonları, tren raylarının uzantıları düşünülerek, genelde yatay bir şekilde inşa edilir.  Rio de Janeiro şehir merkezinde bulunan bu istasyon ise, 400 metrelik bir Art Deco kulesine sahiptir. Bu görkemli bina, Rio'nun demiryolu ağının son durağı ve aynı zamanda şehir metrosu ve otobüs terminaline bağlanan bir merkez konumundadır.

9. Grand Central, New York

9. Grand Central, New York

Muhtemelen kendisi, tüm dünyada en çok bilinen tren istasyonu. New York Grand Central'a hiç gitmemiş olsanız bile onu 'North by Northwest' veya 'The Avengers' gibi filmlerden tanırsınız. Bu istasyon, tasarımıyla da oldukça ünlüdür. Özellikle yıldız haritası desenli duvar resmi, dış ve iç mekanda bulunan heykel ve tablolarıyla sanatsal yönünü ortaya çıkarmasıyla bilinir.

10. Dunedin İstasyonu, Yeni Zelanda

10. Dunedin İstasyonu, Yeni Zelanda

Bazalt ve kireç taşından oluşan bu kale görünümlü masalsı istasyonun inşasında mimar George Troup, İskoçya'nın malikanelerinden esinlenmiş gibi görünüyor. Burası, bir zamanlar Yeni Zelanda'nın en işlek istasyonuydu. Şu sıralar, bir restoran, sanat galerisi ve Yeni Zelanda Spor Onur Listesi'ne ev sahipliği yapıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Flinders Caddesi İstasyonu, Melbourne

11. Flinders Caddesi İstasyonu, Melbourne

1854'te açılan Melbourne'deki Flinders Caddesi İstasyonu, bir zamanlar dünyanın en işlek yolcu istasyonuydu. Yapının karmaşık kubbe yapısı sebebiyle binanın inşası, 45 sene sonra, 1899 senesinde ancak tamamlanabildi. Kubbenin tepesindeki saat, kentliler için bir buluşma noktası haline geldi.

12. Merkez Tren İstasyonu, Maputo

12. Merkez Tren İstasyonu, Maputo

Mozambik’in Maputo kentinde bulunan bu tarihi bir tren istasyonu, 1908 senesinde inşa edilmeye başlanmıştır. İstasyonun en dikkat çeken yanı devasa bakır kubbesi ve Beaux-Arts tarzı ön cephesidir. Bu şaşaalı bina şu sıralar, demiryolu müzesi olarak kullanılıyor ve zaman zaman kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

13. Union Station, Los Angeles

13. Union Station, Los Angeles

Amerikan demiryolunun en parlak döneminin yaşandığı zamanlar, dünya mimarisine de bazı muhteşem binalar kazandırdı. LA Union Station, II. Dünya Savaşı'ndan hemen önce inşa edilmiş. Yapımı sırasında orjinal Çin mahallesini yerinden ettiği için halen tartışılan bir geçmişi var. Neredeyse kilise benzeri tasarımı, o zamanlar Amerikan mimarisinde popüler olan Art Deco ve İspanyol sömürge dönemi özelliklerini harmanlıyor.

14. Liège-Guillemins tren istasyonu, Liège

14. Liège-Guillemins tren istasyonu, Liège

Belçika'nın üçüncü büyük kenti olan Liège şehrinin ana istasyonudur ve ülkenin önemli bir merkezidir. 1842 senesinde inşa edilen ilk halinden şimdilerde eser yoktur. Dışarıdan bakıldığında bir futbol stadyumuna veya konser salonuna benzetilen bir cephesi vardır. Çelik cam ve beyaz beton ile yenilenen istasyon 2009 senesinde yeni görünümüne kavuşmuştur.

15. São Bento, Porto

15. São Bento, Porto

São Bento, Yirminci yüzyılın başlarında terk edilmiş bir manastırın yerine inşa edilmiştir. Söylentiye göre bu manastırda bir rahibenin hayaleti bulunuyordu bu sebeple binanın yıkımı ve yeniden inşası yeterince kolay olmadı. Binanın dış cephesi, özel bir granit ile kaplanmıştır. Ama asıl gösteri binanın içerisindedir. Duvarlar ve tavanlar, Jorge Colaço tarafından mavi-beyaz 'azulejo' tarzında boyanmış, Portekiz tarihinin önemli anlarını tasvir eden 20.000'den fazla çini ile dekore edilmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
8
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Resho

Bu fotoğraflar aşırı detaylı olmamış mı? Böyle sadece 1 kalebodur ya da fayans çekseydiniz ya? Arkadaş bu kadar güzel içeriğe bu fotoğraflar olmuş mu?

libs

Bizim badem biyikli avereller ise asirlik Haydarpaşa Garı’ni kapatti...