Siyasi Parti Reklamları Hakkında Onedio’dan Kamuoyu Açıklaması
Bir süredir 31 Mart Yerel Seçimleri'nden önce bazı siyasi parti reklam içeriklerini yayınladığımız için eleştiriliyoruz. Bu durumlar için kendi içimizde kullandığımız tabir “hücum”. Sıklıkla kullanılan linç sözüyse, kavramın çıplak anlamına direkt maruz kalanların ödediği ağır bedeller düşünüldüğünde kullanmayı tercih etmediğimiz bir söz.
Uğradığımız hücumdan elbette memnun değiliz ama şikayet de etmiyoruz. Şikayet etmiyoruz çünkü takipçilerimizin olmamız gereken yere ilişkin hassasiyeti, sırtımızda hissetmekten rahatsız olmayacağımız bir sopa.
Elbette çok fazla yalan ve yanlış iddia, gerçekliği sorgulanmadan doğru kabul edilenler üstünden yapılan ağır ithamlar, aşırı bilgi eksikliği, yüksek paylaşım alma ve dijital personası için moral üstünlük kurma şehveti de var.
Her türlü sosyal medya hücumunun bu şekilde geliştiğinin bilincindeyiz. Bu bize özel yapılmıyor, her hücumun temel dinamikleri bunlar. Bizi bu dijital ortam, kültür büyüttü ve yine bu ortam, ne yazık ki, böyle işliyor. Bu hücum nedeniyle kimseye dava açacak halimiz yok. “Biz bu kaldırımların emzirdiği çocuğuz'.
Evet, geçtiğimiz seçim sürecinde, ilk kez, siyasi partilerin reklamlarını kabul ettik. Bu içeriklerin hepsi 31 Mart'tan önce yayına girdi, 31 Mart'ta yayından kalktı. Siyasi partiler de markalar reklamlarında ne yapıyorsa onu yaptı: Kendilerini övdüler. Biz de içeriklerin başında bu içeriklerin editoryal içerik olmadığını açıkça belirttik ve sonuna özellikle uyarılarımızı ekledik. Kampanya bitince de tüm içerikleri yayından kaldırdık. Yani 31 Mart'tan sonra bu içeriklere site içinden erişim kapatıldı. Seçim yenilenme kararı alındı, ama hiçbir içerik tekrar yayına alınmadı. Yani sosyal medyada dolaşan görseller, yayından kalkmış içeriklere ait. Bu, bizim her türlü reklam/içerik çalışmamızda standart olarak uyguladığımız prosedür.
Bizim kırmızı çizgimiz ırkçılık ve şiddet karşıtlığı, insan hakları, kadın hakları, ekolojik sürdürülebilirlik, cinsel yönelim özgürlüğü, ifade özgürlüğü, eşitlik, aydınlanma idealleri ve hayvan haklarıdır. Bu değerlerle çelişen içerikleri ve reklamları yayınlamayız. Bütün siyasi partiler de bu prensibimiz çerçevesinde hareket edebilecekleri alanları kullandılar.
Aşağıda görüldüğü üzere, "hücum"a söz konusu içerikte ve diğer siyasi reklam içeriklerinde partiden bağımsız olarak, bu içeriğin reklam amacı ile yayınlandığı açık bir şekilde belirtilmektedir.
İçeriğin sonunda ise bu içeriğin ticari bir anlaşma kapsamında yapıldığı belirtiliyor.
AK Parti reklamında da aynı şekilde uyarı bulunmakta
Mesela, video ürünlerini kullanan 8 çalışmadan 7’si muhalif bloktandı, birçok bağımsız aday içerik çalışması yaptı, bazı siyasi partiler 'banner' reklam alanlarını kullandı.
İçerik üretim ve dağıtımından sorumlu yöneticiler ve çalışma arkadaşlarımız satış operasyonunun yürüttüğü siyasi parti görüşmelerine katılmadılar; strateji üretme, öneriler getirme gibi faaliyetlerde bulunmadılar. TV'de, sinema salonlarında, radyoda advertorial yayınlarında ve reklam kuşaklarında ne yapıldıysa Onedio'da da o yapıldı, reklam yapmak isteyen siyasiler için içerikler yayınlandı. Biz kötü bir şey yapmadık, yapılması gerekeni yaptık. Faaliyetlerimizi sürdürebilmek için her medya kuruluşu gibi reklam aldık, her tarafa eşit uzaklıkta durduk, adil davrandık.
Biz bir dijital medya start-up'ıyız. Türkiye'deki neredeyse bütün diğer medya kuruluşlarından farkımız, başka bir iş yapmıyor olmamız. Bir holding bünyesinde değiliz, bir patronaj şirketi, bir aile işletmesi değiliz. Ayakta kalması zor bir ekosistemde, aşırı kutuplaşmış bir toplumda, her kutuba eşit uzaklıkta durmaya çalışan, kendi prensipleri çerçevesinde gelir yaratan orta ölçekli bir şirketiz. Onedio'da reklam çalışması yapan ve yapmak isteyen bütün müşterilerimize aynı ve eşit hizmeti vermek mecburiyetindeyiz.
Bazı cevap haklarımızı ise geleceğe saklıyoruz. Zamanı gelince belki biz de biraz goygoy yaparız.
Sevgiler.
Sponsorlu video içerik çalışmaları:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın